Λιμενικό Ταμείο Χίου: Τα επικίνδυνα φορτία στο λιμάνι Μεστών

ΧΙΟΣ :

Με άμεσο μέτρο να μην δίνονται άδειες για εκφορτώσεις επικίνδυνων φορτίων και καυσίμων, ακόμα και για ειδικούς λόγους, στο λιμάνι της Χίου, αλλά να γίνονται αυτές στο λιμάνι των Μεστών, καθώς και στην αποστολή αιτήματος προς τη Γενική Γραμματεία Λιμένων για το θέμα της ασφάλειας του λιμανιού, αντιδρά το Λιμενικό Ταμείο Χίου στις δηλώσεις του Κεντρικού Λιμενάρχη Χίου που έθετε ζητήματα ασφάλειας.
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κυριάκος Ζωάνος, πλαισιωμένος από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του Λ.Τ. παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το master plan του λιμανιού.
Αντιμετώπισε πάντως με αμηχανία τα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το πόσο ασφαλές είναι το λιμάνι της Χίου, υπό το βάρος και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τονίζοντας ότι δεν έχουν τεθεί ζητήματα από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Πρόσθεσε επίσης πως απηύθυναν ερώτημα σχετικά με την ασφάλεια του λιμανιού στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και «αν είναι ανάγκη να έρθει κλιμάκιο από το υπουργείο Ναυτιλίας». Ο κ. Ζωάνος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σχολίασε ακόμα πως δεν μπορεί να λάβει μόνος του την απόφαση για μεταφορά στο Λιμένα των Μεστών της εμπορικής και επιβατικής κίνησης, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση.
Όπως σημείωσαν και τα στελέχη του Λ.Τ., οι μηχανικοί Γιάννης Καββάδας και Βάσια Δαλαβάγκα, το πρόβλημα του λιμανιού είναι το μέγεθός του, σε σχέση με τα σημερινά μεγάλα πλοία. Αντιμετωπίσιμα προβλήματα είναι η τοποθέτηση προσκρουτήρων (γίνεται μελέτη) και εκβάθυνσης- καθαρισμού του λιμανιού, έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο.
Προχωρά το master plan
Χωρίς να είναι ακόμα έτοιμο να απαντήσει το Λιμενικό Ταμείο Χίου πότε θα είναι έτοιμο το master plan, έχει προχωρήσει με την ανάθεση των επιμέρους μελετών από το 2020 και μετά. Όπως είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η κυκλοφοριακή μελέτη του λιμανιού, η κυματική μελέτη και η οικονομοτεχνική μελέτη.
Στόχος είναι μέσα από το master plan, που με την ολοκλήρωση των μελετών θα τεθεί προς διαβούλευση, να αποκτήσει η Χίος ένα σύγχρονο λιμάνι που θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επόμενων 30 χρόνων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Latest..

ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» ΤΟΥ ΠΑΑ 2014–2020

ΧΙΟΣ : Στο Βόρειο Αιγαίο των μυρίων προβλημάτων, του έντονου δημογραφικού προβλήματος, των λιγοστών ευκαιριών, της ανεργίας που ολοένα και ανεβαίνει, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η … [Read More...]

Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021- Μόνιμος Πληθυσμός Καλύμνου 17.752 (Άνδρες 8.748-Γυναίκες 9.004)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής μόνιμου πληθυσμού-κατοικιών 2021 και δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 από την … [Read More...]