Lockdown – Κωδικός «Χριστούγεννα»: Πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα – Όλα τα σενάρια

ΛΗΜΝΟΣ:

Ο σχεδιασμός για την άρση του δεύτερου γενικού lockdown έχει ήδη αρχίσει στην κυβέρνηση, η οποία μελετά τα σενάρια για την επιστροφή στην κανονικότητα, έχοντας πάντα προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών.
της Νεφέλη Σκαρλίδου
Με κωδικό «Χριστούγεννα» η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους διαμορφώνουν τον οδικό «χάρτη» της απελευθέρωσης, στον οποίο αναλύονται το πώς και το πότε της χαλάρωσης των σκληρών μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή.
Ωστόσο, στο μυαλό όλων παραμένει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΜΕΘ της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες μέρα με τη μέρα γεμίζουν ασφυκτικά.
Aυτό που είναι σίγουρο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το άνοιγμα της Ελλάδας θα ορίσουν οι δείκτες – «κλειδιά», η αποσυμπίεση του ΕΣΥ και ο ρυθμός μεταδοτικότητας. Όπως αναφέρουν, ωστόσο, οι ειδικοί μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του ιού θα έχουμε την τρίτη εβδομάδα της καραντίνας του Νοεμβρίου.
Παράταση του lockdown
Τις αποφάσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα με «Τα Νέα» θα τις πάρει μετά τις 25 Νοεμβρίου, με την παράταση του lockdown, το οποίο λήγει, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς προγραμματισμούς, στις 30 του μηνός, να είναι σχεδόν σίγουρη! Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει πάντα στην «φαρέτρα» της και νέα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία δεν διστάσει να θέσει σε ισχύ ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Επιστροφή στο lockdown δύο ζωνών
Πριν την καθολική καραντίνα, η Ελλάδα είχε μπει σε δύο ζώνες επικινδυνότητας ανάλογα με το ιικό φορτίο της κάθε περιοχής, όπου στις «κόκκινες», απαγορευόταν η νυχτερινή κυκλοφορία, το λιανεμπόριο παρέμενε ανοιχτό, αλλά η εστίαση, τα θέατρα και τα γυμναστήρια παρέμεναν κλειστά. Ωστόσο, αυτό το πλάνο δεν έδειξε πώς δουλεύει στην ουσία, καθώς λίγα 24ωρα μετά την παρουσίασή του ήρθε το «λουκέτο« σε όλη την Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σύμφωνα με «Τα Νέα», αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανο μετά τη λήξη του lockdown να επανέλθουμε σε αυτό το μοντέλο.
Πώς θα ανοίξει η Ελλάδα για τα Χριστούγεννα
Αυτή τη φορά, το άνοιγμα της χώρας αναμένεται να γίνει υπό ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τον Μάιο. Περισσότεροι κανόνες και μεγαλύτερη προσοχή, είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ως βασικό εχθρό για τη χώρα τον εφησυχασμό.
Αρμόδιες πηγές ιεραρχούν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ως εξής:

Αρχικά σχολεία και λιανεμπόριο (αρχικά τα μικρά καταστήματα και αργότερα τα πολυκαταστήματα)
Και σε δεύτερη φάση εστίαση και τα μπαρ.

Ωστόσο, στη διασκέδαση αναμένονται να τεθούν πολύ αυστηροί περιορισμοί, πολύ περισσότεροι από εκείνους του Μαΐου. Εξετάζεται και το «σφράγισμα» των εσωτερικών χώρων.
Ενώ, προκρίνεται και η υιοθέτηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, είτε σε όλη την Ελλάδα είτε στις επιβαρυμένες περιοχές.
Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, ανέφερε σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια.
Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους. Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα. Για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αναμένεται η έγκρισή του από την επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδος.
Μέτρα – «ακορντεόν»
Στα όπλα της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται πάντα και τα «μέτρα – ακορντεόν», πρακτικά αυτό σημαίνει άρση και επιβολή περιοριστικών μέτρων, δηλαδή άνοιγμα – κλείσιμο των δραστηριοτήτων είτε σε τοπικό είτε σε γενικό επίπεδο. Αυτό που όλοι απευχόμαστε αλλά παραμένει ως σενάριο, είναι και μία τρίτη καραντίνα από Ιανουάριο.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί τέλος είναι ότι τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε σίγουρα με «μάσκα παντού», ενώ προκρίνεται και η κατάργηση του SMS μετακίνησης στο 13033, μετά το τέλος της καραντίνας.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

*ΦΩΤΟ αρχείου 2019 φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου δέντρου αγορά Μύρινας
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..