ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ :
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχω λάβει από την άσκησή μου επί της λογοτεχνίας όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι κάθε καλοκαίρι πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται να γνωρίσουν από κοντά το νησί όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες που έγραψα. 

Το ρεύμα αυτό των αναγνωστών δημιούργησε, δίνοντάς μου την ιδέα, το αντικείμενο των λογοτεχνικών περιηγήσεων στη Χίο με περπάτημα και ξενάγηση στους τόπους που περιγράφονται στα βιβλία, το Φρούριο της πόλης, το μοναστήρι και το τοπίο στο Μερσινίδι, το Λωβοκομείο, τον προσφυγικό συνοικισμό αλιέων Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο, τα Αγιάσματα, τα βουνά του Πελινναίου και αλλού.

Στη Χίο έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια ένα ολοένα αυξανόμενο ρεύμα λογοτεχνικού τουρισμού, το οποίο έδωσε την ιδέα στον καθηγητή γλωσσολογίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χριστ. Χαραλαμπάκη, όπως ο ίδιος μας είχε δηλώσει σε μια ομιλία του εδώ, να εντάξει στο λεξικό της Ακαδημίας και στο λήμμα “τουρισμός” το είδος “λογοτεχνικός” τουρισμός. 

Ο λογοτεχνικός τουρισμός λοιπόν στο νησί ανθεί, και μάλιστα όλες τις εποχές αφού εκτός από τους περιηγητές επισκέπτες έρχονται εκτός σεζόν και σχολεία αλλά και ενήλικες κατά ομάδες για λογοτεχνικά εργαστήρια. 

Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση, εκτός από την ενεργή πλέον ενασχόληση μου με τον Δήμο μέσα από την απόφαση μου να συμμετάσχω στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χίου με την ΛΑΣ ήταν και κάποιες πρόσφατες γνωριμίες με αναγνώστες που ήρθαν στο νησί αλλά και η ανάρτηση της αναγνώστριας που κοινοποιώ.

Στόχος δε της ανάρτησης μου δεν είναι να ευλογήσω τα γένια μου, δεν έχω καμία τέτοια εσωτερική ανάγκη. Στόχος είναι να επισημάνω κατι που συμβαίνει ήδη, που δεν χρειάζεται μελέτες και προϋπολογισμούς μεγαλους αλλά αποτελεί μια ακόμη μεγάλη σύγχρονη αλλά και ιστορική δυνατότητα και ιδιαιτερότητα του νησιού μας στην πορεία για την υγιή τουριστική ανάπτυξη, την συνδυασμένη με όλες τις δυνατότητες του τόπου και με σεβασμό στον πολιτισμικό χαρακτήρα του και στο φυσικό του κεφάλαιο.

Εννοείται λοιπον ότι σε περίπτωση εκλογής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου θα προσπαθήσω μέσα και από το Κέντρο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Παραγωγής και Τουρισμού, που έχω προτείνει, να οργανώσω και να συντονίσω καλύτερα για να αποδώσει στο μέγιστο για το νησί, τον λογοτεχνικό τουρισμό μέσα από συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους, λέσχες ανάγνωσης, υπουργείο Παιδείας, βιβλιοπωλεία, πανεπιστημιακές σχολές λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λογοτεχνικά έντυπα, για την δημιουργία σταθερού ρεύματος επισκεπτών και μελετητών, την διοργάνωση και θεσμοθέτηση λογοτεχνικών φεστιβάλ και επιστημονικών συνεδρίων για την ανάδειξη της λογοτεχνικής προσφοράς της Χίου στην ανθρωπότητα μέσα από τα έργα του Ομήρου (η Ομηρική Ακαδημία είναι θεσμός που λειτουργεί ήδη κάθε καλοκαίρι εδώ και πολλά χρόνια εξάλλου) και στην ελληνικότητα μέσα από τα έργα του Κοραή, του Ψυχάρη κ.α. και με στόχο την καθιέρωση της Χίου ως διεθνούς λογοτεχνικού προορισμού. 

ΓΡΑΦΕΙ: Γιάννης Μακριδάκης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χίου με την ΛΑΣ

Ακολουθεί το κείμενο της κοινοποιηθείσας ανάρτησης για οποίους δεν μπορούν να την δουν:
“Τη Χίο δεν είχαμε σκεφτεί να την επισκεφτουμε.Εσενα Γιάννη σε παρακολουθώ γιατί μ αρέσει να σε διαβάζω.Κατι η αγάπη σου για τη γη και η αγάπη σου για τον άνθρωπο διαβάζω και συλλογαμε με τις αναρτησεις σου. Πρίν δύο μήνες μου δώρισαν το βιβλίο σου ” Αναμισης Ντενεκες”. και είπαμε φέτος Χίος. Είμαστε στο νησί σου πέντε μέρες τώρα.Ανεβηκαμε με τον Γιώργη σου στους Πιτυους, κατεβήκαμε στο Μάρμαρο,πριν δροσιστηκαμε στο Ναγυ, κάναμε γύρω τα Μαστιχοώρια, πήγαμε στο Αρμόλια και στο Πυργί δροσιστηκαμε στα Μαύρα βόλια και στα Αυλωνια, περάσαμε απ’τα Μεστά για να δροσιστουμε στο Τραχήλι για να πάμε μετά στα Αυγώνυμα στο Άβατο στη Μονή ,στον Αϊ Γιώργη και να κατηφορίσουμε μετά απ’ το θολό ποτάμι στον λιμνιωνα που μένουμε.Όλα αυτά παρέα με τον Γιώργη σου και με το άρωμα του σκινου της γης σου. όλα αυτά στα γράφω για να σου πω πόσο σημαντικό είναι να συγκινεις ανθρώπους. Σε ευχάριστουμε που σταθηκες η αιτία να επισκεφτούμε τη Χίο.”

Latest..

Ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου και αξιοποίησή τους για τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες

ΛΕΣΒΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Λήμνου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα ‘’Ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου και … [Read More...]

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

ΧΙΟΣ : Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια τοποθέτησης του εορταστικού διακόσμου, θα απαιτηθεί η διακοπή της κυκλοφορίας την Πέμπτη 30/11/2023 και Παρασκευή 01/12/2023 κατά … [Read More...]