Γ. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΝΙΘΩΝΑΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΧΙΟΣ : Η μία συγκομιδή πέφτει πάνω στην άλλη αυτή την εποχή με τα ελέη τα πλούσια. Ήμουνα κάτω από ένα δέντρο αγαπημένο μου σήμερα κι έριχνα με το ραβδί κουντουρούδια, χαρούπια για τους μη ντόπιους. Έρχεται ένας άνθρωπος, μου λέει να μαζέψω κι εγώ; Μάζεψε όσα θες, έχει για όλους, του είπα αυθόρμητα. Μόλις το είπα αυτό το “έχει για όλους”, γύρισα και κοίταξα ψηλά το κατάφορτο δέντρο, που έχει για όλους μας κι ένιωσα ότι είναι μια μορφή του Θεού και μας προσφέρει ζωή. 

Άμα δεν κοιτάξεις άνω, δεν είσαι άνθρωπος και άμα δεν γονατίσεις στη γη δεν τιμάς τη ζωή.

Έχοντας χαρτογραφήσει μεγάλο μέρος των δέντρων χαρουπιάς στο νησί, και έχοντας ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα μου για δημοτικός σύμβουλος με την ΛΑΣ, θέτω ξανά στο δημόσιο διάλογο την πρόταση μου για δημιουργία δημοτικής επιχείρησης επεξεργασίας τοπικών ιδιαίτερων προϊόντων, και δη παρασκευής προϊόντων κουντουρουδιού. 

Εξάλλου: Ίντα γίνεται στη Χιό; Κουντουρούδι περισσό. Έτσι έλεγε το ποιηματάκι. 

Ακόμη γίνεται κουντουρούδι στο νησί, όχι μόνο περισσό αλλά και νοστιμότατο διότι λόγω της περιορισμένης βροχόπτωσης είναι πολύ πλούσιο σε σάκχαρα. 

Δημοτική επιχείρηση ιδιαίτερων προϊόντων του νησιού λοιπόν, με ένα από αυτά το κουντουρούδι.

Τέλος, πάνω σε αυτό που σας είπα χθες σχετικά με τους μπαξέδες. Η πρόταση που θα καταθέσω στο δημοτικό συμβούλιο είναι δημιουργία χώρου για δημοτικούς λαχανόκηπους και για απόδοση στους δημότες που θέλουν να βάζουν τον δικό τους μπαξέ αλλά δεν έχουν χωράφι. Επίσης, σύνταξη δημοτικού μητρώου τοπικών παραγωγών που θα πιστοποιούνται κάθε χρόνο από τον Δήμο και θα έχουν δικαίωμα να πουλούν τα προϊόντα τους σε δημοτική εβδομαδιαία λαϊκή αγορά τοπικών προϊόντων που θα στηθεί στο κέντρο της πόλης.

Φυσικά, μετά από όλα αυτά, το επόμενο βήμα είναι να μπούμε δυναμικά στην διαδικασία παραγωγικής διαχείρισης όλων των οργανικών υπολειμμάτων των δημοτών με την δημιουργία δημοτικού ορνιθώνα και συμμετοχή των οικογενειών και σχολείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, παραδίδοντας στην υπηρεσία καθαριότητας καθημερινά όλα τα οργανικά υπολείμματά τους, τα οποία θα γίνονται τροφή για τις κότες του δημοτικού ορνιθώνα και ο δήμος θα προσφέρει κατόπιν στους δημότες ανταποδοτικά αλλά και στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες του νησιού, τα βρώσιμα προϊόντα του ορνιθώνα αλλά και κομπόστ για τους μπαξέδες τους. 

Αυτά είναι ιδέες που μπορούν να γίνουν εύκολα αν υπάρξει πολιτική βούληση και όραμα από μια δημοτική αρχή με πλήρη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των δυνατοτήτων του νησιού, σε συνεργασία με τους δημότες.

Γράφει: Γιάννης Μακριδάκης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χίου με την ΛΑΣ

Latest..

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της ΚΟ των 11 – Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Τσακαλώτος, Ηλιόπουλος

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]