Ο Ι.Μαστροκούκος με τη Διοίκηση της ΑΝΕΚ στο Ναυπηγείο όπου βρίσκεται το ημιτελές σκάφος. Εικόνες απογοήτευσης. Χρήματα και χρόνος για την ολοκλήρωση του.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Σήμερα Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος ,συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΝΕΚ Κώστα Μακρινάκη, τον Αντιπρόεδρο Μιχάλη Λελέκη , το νομικό σύμβουλος της Εταιρείας Δημήτριο Καρδούλια και το ναυπηγό Βασίλη Ψαρομπά, πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ναυπηγείο  JET-CRAFT στο Λαύριο Αττικής.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν διά ζώσης, από τους υπεύθυνους του Ναυπηγείου για την κατάσταση που βρίσκεται το υπό κατασκευή σκάφος, τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ τόσο στο Ναυπηγείο όσο και σε άλλα συνεργεία, το συνολικό κόστος όλων των εργασιών και υλικών που εναπομένουν, για να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του, ώστε να είναι έτοιμο να δρομολογηθεί ,αλλά και το συνολικό χρόνο που θα απαιτηθεί.
Το νέο σκάφος ναυπηγείται σε αντικατάσταση του “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ” που καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νάξου και Σχοινούσαςμετά από εκδήλωση πυρκαγιάς εν πλω, πριν 3,5 χρόνια την 1 Νοεμβρίου 2020.
Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες στο υπό κατασκευή σκάφος έχουν ουσιαστικά διακοπεί εδώ και 8 μήνες περίπου, ενώ το σκάφος μεταφέρθηκε από το υπόστεγο που βρισκόταν, σε εξωτερικό χώρο του Ναυπηγείου. Η διακοπή των εργασιών αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του , οφείλεται αποκλειστικά σε υπαιτιότητα της ΑΝΕ Καλύμνου , η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές συμβατικές υποχρεώσεις της προς το Ναυπηγείο, καθώς και σε υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι συνεργείων που χρησιμοποιήθηκαν.
Πριν αναφερθούμε στη σημερινή επίσκεψη και στην ενημέρωση που έγινε , για την ιστορία να κάνουμε μία σύντομη αναφορά στο υπό κατασκευή σκάφος:

  1. Έντεκα (11) μήνες μετά το ναυάγιο και οκτώ (8) μήνες περίπου μετά την χορήγηση της αποζημίωσης ασφάλειας των 750.000 ευρώ, στο τέλος Οκτωβρίου 2021, υπογράφηκε η σύμβαση με το εν λόγω Ναυπηγείο.
  2. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της ναυπήγησης του σκάφους, από το Ναυπηγείο το οποίο τελικά ανέλαβε την κατασκευή του, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση ήταν 9 μήνες. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις το νέο σκάφος θα ήταν στην Κάλυμνο, τέλος Ιουλίου, αρχάς Αυγούστου 2022.Μάλιστα ο τότε Πρόεδρος Γ. Θανάτσης δήλωνε ότι ήδη ξεκίνησε τις συνεννοήσεις με τουριστικά γραφεία!
  3. Το καλοκαίρι 2022 πέρασε χωρίς το σκάφος να ολοκληρωθεί . Αρχές 2023 ο τότε Δήμαρχος Καλυμνίων Δ.Διακομιχάλης, δήλωνε δημόσια ότι η κατασκευή του νέου σκάφους προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι το ΠΑΣΧΑ 2023 θα είναι έτοιμο. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, μία εβδομάδα μπροστά ,μία πίσω το νέο σκάφος θα είναι έτοιμο.
  4. Το ΠΑΣΧΑ έφυγε , το καλοκαίρι 2023 τελείωσε, οι εκλογές του Οκτωβρίου πέρασαν, μπήκαμε στον 5ο μήνα του 2024, η καλοκαιρινή σαιζόν πλησιάζει και το υπό κατασκευή σκάφος “λιάζεται”, με τις εργασίες να έχουν διακοπεί εδώ και 8 μήνες περίπου. Το χρόνο ολοκλήρωσης της ναυπήγησης, ήδη τον έχουμε υπερβεί κατά 20 μήνες από τον προβλεπόμενο στη σύμβαση. Συμπληρώθηκαν 30 μήνες,υπερτριπλάσιος από το συμβατικό, ενώ είναι άγνωστο πόσος χρόνος απαιτείται ακόμη. Μία καθυστέρηση που οφείλεται  αποκλειστικά σε υπαιτιότητα της ΑΝΕ Καλύμνου

Δυστυχώς οι παραπάνω ενέργειες από την απελθούσα Διοίκηση ,έχουν ως αποτέλεσμα η ΑΝΕΚ για 4ο καλοκαίρι να είναι με ένα μόνο σκάφος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΉ ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ
Ο ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου Ιωάννης Γκίκας ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια το Δήμαρχο Ιωάννη Μαστροκούκο και τους εκπροσώπους της ΑΝΕΚ και έδωσε απαντήσεις για την κατασκευή του σκάφους, την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωση του σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις, με ευθύνη της ΑΝΕΚ, τη διακοπή των εργασιών και τη μεταφορά του σκάφους εκτός υποστέγου, τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ στο Ναυπηγείο, την εκτίμηση του κόστους όλων των εργασιών και υλικών που εναπομένουν, για να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του, αλλά και το συνολικό χρόνο που θα απαιτηθεί. Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη που έγινε συμμετείχε και υπεύθυνος των μηχανουργικών εργασιών που έγιναν στο σκάφος Σπύρος Χωριανόπουλος που έκανε σχετική ενημέρωση.
Εκτιμάται ότι το κόστος των εναπομενουσών εργασιών και αγορά υλικών για την ολοκλήρωση του σκάφους θα κυμανθεί μεταξύ 350.000-400.000 ευρώ. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών που απαιτείται υπολογίζεται στους 4 μήνες. Βέβαια όπως τονίστηκε από την ΑΝΕΚ στις προτεραιότητες της, είναι να επιλυθούν όλα τα προβλήματα εκ μέρους της άμεσα και να επισπευσθούν οι εργασίες ώστε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και να παραληφθεί για να μπορέσει να δρομολογηθεί.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΑΦΟΣ
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος και οι εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ συνοδευόμενοι από τον Ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου επισκέφτηκαν το ημιτελές σκάφος που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Ναυπηγείου. Οι εικόνες που αντίκρισαν απογοητευτικές.
Δείτε εικόνες όπως τις κατέγραψε ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr
Αναλυτικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη στο Ναυπηγείο, για τα όσα ειπώθηκαν αλλά και δηλώσεις σε επόμενη ανάρτηση μας

Latest..

Μήνυμα Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή προς τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Το Σάββατο 1/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά: “Το ιστορικό Ανέγερσης και λειτουργίας του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου”-Έπαινοι σε μαθητές που διακρίθηκαν στο”Young Business Talents”

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: <!– Error: wp_booster error:td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not … [Read More...]