Με πολύ κόσμο, το έθιμο του Φανού και του Κλήδονα στην Κέφαλο

ΚΩΣ: Με πολύ κόσμο, το έθιμο του Φανού και του Κλήδονα στην Κέφαλο από τον Πολιτιστικό σύλλογο «Άγιος Νικόλαος» στο λιμάνι της Κεφάλου.
Το έθιμο του φανού και του κλήδονα είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι περισσότεροι την ξέρουμε σαν τη γιορτή που πηδάμε τις φωτιές και καίμε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια μας, πετάμε πέτρες στη φωτιά και κορίτσια με παραδοσιακές στολές αναβίωναν τον Κλήδονα με στάμνες στον ώμο έσερναν το χορό για να φέρουν τ’ αμίλητο νερό.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κοκκαλακης, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο έπαρχος Κω Νισύρου Γιάννης Καμπανης, ενώ εκ μέρους του συλλόγου η κ.Παπαντωνιου.
Αμέσως μετά, το χορό έσυραν τα χορευτικά τμήματα του Γιάννη Πετούση που κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα. Στη μουσική το υγκρότημα του Αλέκου Κρητικού και Νίκου Παριανού μαζί με Σάκη Πιλάτο και Λευτέρη Ανδρουλη.
Αμέσως μετά τι άναμμα της φωτιάς , η βραδιά έκλεισε με εντυπωσιακά βεγγαλικά!!
https://www.kostv.gr/nea/koinwnika/22947-me-poly-kosmo-to-ethimo-tou-fanoy-kai-tou-klidona-stin-kefalo

Latest..

Αύξηση της ΚΑΠ, σχολείο Βρίσας και Ειδικός Σχολείο στη συνάντηση Βέρρου με Αν. Υπουργό Εσωτερικών

ΛΕΣΒΟΣ: Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος στο πλαίσιο την παρουσίας του αυτές τις μέρες στην … [Read More...]

Διέγραψαν δάνειο ηλικιωμένου χαμηλοσυνταξιούχου που μένει σε ακριτικό νησί – Η παρέμβαση που τον «έσωσε»

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Καμπούσικο Χριστουγεννιάτικο δένδρο

ΧΙΟΣ : [από τις καμπούσικες ιστορίες της πεζούλας – του Γιάννη Παϊδούση] Τούτες τις μέρες πάντα θυμάμαι το χριστουγεννιάτικο δέντρο των παιδικών μου χρόνων. Ένα κλαδί δάφνης που … [Read More...]