MED7: Απόλυτη στήριξη σε Ελλάδα, Κύπρο – Προειδοποίηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

ΚΩΣ: «Επιθυμία μας είναι μια Μεσόγειος που θα υπάρχει μια μεσογειακή ειρήνη», όπως τονίστηκε – Η αντίδραση της ΑγκυραςΜήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και για τη Μόρια και μήνυμα στήριξης κατά των απειλών της Τουρκίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους,» ανέφερφε ο Μακρόν υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής». Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».
«Δεν είμαστε αφελείς» αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Σήμερα έχουμε μια οικονομική και κοινωνική κρίση που εξελίσσεται λόγω της COVID-19 αλλά και μια οικολογική κρίση. Υπάρχει μια μεταναστευτική κρίση και τάσεις αποσταθεροποίηση και προστίθεται σε αυτό μια τρομοκρατική απειλή. Υπάρχει ηγεμονική θέληση κάποιων δυνάμεων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Οι εντάσεις αυξάνονται, και στη Μεσόγειο υπάρχει ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Επιθυμία μας είναι μια Μεσόγειος που θα υπάρχει μια μεσογειακή ειρήνη, ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο με σεβασμό στην κυριαρχία του κάθε μέρους» τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών συζητήσεων.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grΟ Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. «Η Γαλλία θα είναι συνεπής. Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε τη θέληση για να βρούμε μια μεταναστευτική ατζέντα στο μεταναστευτικό κομμάτι. Να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής, ευθυνών και συνθηκών υποδοχής, να γίνει μεταρρύθμιση της Σενγκεν. Να εργαστούμε προληπτικά για τις χώρες διέλευσης, Τυνησία, Λιβύη, Μαρόκο. Έχουμε τη βούληση να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς παρεμπόδισης αθρόων ροών. Να επενδύσει η ΕΕ στην πολιτική βοήθειας προς τη Λιβύη, να αποκοπεί ο διάδρομος προς τη Μάλτα και την Ιταλία».
«Διαπιστώσαμε με την κ. Μέρκελ μια κοινή ατζέντα. Υπάρχει μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και τις προκλητικές κινήσεις. «Δεν είμαστε αφελείς» αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Έχουμε μια κοινή διακήρυξη η οποία είναι υπό διαμόρφωση. Κοινός στόχος είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις με την Τουρκία και όχι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν οι γεωτρήσεις και το καθεστώς του εμπάργκο για τα όπλα στη Λιβύη. Όλα αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 6 της κοινής διακήρυξης, Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι αρχές μας. Υπάρχει μια οικονομική ατζέντα και είναι κοινή μας ευχή να υπάρχει αποκλιμάκωση. Ο διάλογος δεν είναι εφικτός αν βασίζεται σε αίσθημα επικυριαρχίας ή ενοχής».
Μητσοτάκης: Nα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία – εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της ΧάγηςΜήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Κορσική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε τη «σκυτάλη» από τον πρόεδρο της Γαλλίας Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Μόλις ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των γόνιμων συζητήσεων στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7, μιας απόλυτα επιτυχημένης διαδικασίας. Ίσως να συνέβαλε και ο τόπος που τη φιλοξένησε. Η Κορσική είναι μια γέφυρα, που δείχνει τον δρόμο για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις στη Μεσόγειο.
Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου. Εκεί ήδη η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασε στα τεστ, αλλά και στις ενέργειες για την προστασία στον κορονοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω την έμπρακτη υποστήριξή τους τους εταίρους μας.
Πρώτη μας μέριμνα ήταν να φύγουν τα ασυνόδευτα παιδιά μακριά από τη Λέσβο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά στις χώρες τους. Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις. Θα πρέπει να επαναφέρουμε αυτήν τη συζήτηση στις προτεραιότητες της Ε.Ε. Εκεί όπου στο παρελθόν είχαμε αποτύχει».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τουρκίας. «Συζητήσαμε για τις προκλητικές συμπεριφορές και για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. Οι συζητήσεις εδώ, στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν θέλει να έχει ειλικρινή διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη, ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες.
Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπριο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης».
Τουρκική προεδρία: Ο αδιόριστος Ναπολέων βγήκε εκστρατεία στη ΜεσόγειοΕιρωνικά και υποτιμητικά αντέδρασε η τουρκική προεδρία στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν από την Κορσική, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, απάντησε στο Γάλλο πρόεδρο μέσω Twitter με έντονα σκωπτικό τρόπο:
«Για τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, ποιον Μακρόν να επικρίνω; Τον Μακρόν που προσποιείται τον Ντε Γκωλ και ανακοινώνει τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ; Τον Μακρόν που εξοπλίζει τρομοκράτες στη Λιβύη και βλάπτει τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ; Ή μήπως ‘’τον αδιόριστο Ναπολέοντα’’ που βγήκε εκστρατεία στη Μεσόγειο;»
https://www.ethnos.gr/politiki/123264_med7-apolyti-stirixi-se-ellada-kypro-proeidopoiisi-gia-kyroseis-kata-tis-toyrkias

Latest..

12 νεκροί από κορονοϊό στη Λέσβο

ΛΕΣΒΟΣ: Άλλος ένας θάνατος από τον κορονοϊό καταγράφεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά το χθεσινό θάνατο του 85χρονου, καθώς σήμερα ένας άνδρας της ίδιας ηλικίας που … [Read More...]