Μεγάλος κίνδυνος για την φετινή ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο

ΛΕΣΒΟΣ:

Η ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου: Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία της δακοκτονίας στη Λέσβο.
Η δακοκτονία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς και γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και μόνο με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ).
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ενημερώνει  τους ελαιοπαραγωγούς ότι την  Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023  διεκόπησαν οριστικά  οι εργασίες στα πλαίσια της 1ης Γενικής Διαβροχής για την καταπολέμηση του δάκου στο νησί της Λέσβου.  Λόγω των καιρικών συνθηκών (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) δεν ήταν εφικτό να τηρηθεί στο σύνολό του το πρόγραμμα εργασιών διαβροχής που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ημέρες διαβροχής που πραγματοποιήθηκαν  ήταν συνολικά 5 έναντι 8 ημερών που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα περισσότερα Συνεργεία.
Με βάση τα στοιχεία από τις αλλαγές των δακοπαγίδων και την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για τον Λεσβιακό ελαιώνα  επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
α) η φετινή ελαιοπαραγωγή είναι χαμηλή και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανομοιομορφία από περιοχή σε περιοχή.
β) έχει αυξηθεί ο αριθμός των βιολογικών ελαιοκτημάτων σε όλες της περιοχές του νησιού, για τις οποίες η ΔΑΟ δεν φέρει την ευθύνη καταπολέμησης του δάκου.
γ) παρά την αρνητική επίδραση των αυξημένων θερμοκρασιών στο δάκο, ο δακοπληθυσμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την φετινή ελαιοπαραγωγή.
ΔακοπαγίδαΣύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ εφόσον στα ελαιοκτήματα διαπιστωθεί υψηλός δακοπληθυσμός επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικοί ψεκασμοί και από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές.  
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται:
-οι βιοκαλλιεργητές να εφαρμόσουν άμεσα τρόπους καταπολέμησης του δάκου για την δική τους προστασία αλλά και επειδή τα κτήματά τους αποτελούν «εκτροφεία  δάκου». 
όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να επισκεφθούν τα κτήματά τους και να εξετάσουν σε συνεργασία με τους Γεωπόνους το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων για τον δάκο ή για άλλες ασθένειες.
Επίσης επισημαίνεται ότι η ΔΑΟ διενεργεί ψεκασμούς μόνο για την καταπολέμηση του δάκου και όχι για τα υπόλοιπα επιβλαβή έντομα ή άλλους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας.
Τέλος η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα προχωρήσει σε νέα  Διαβροχή  την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα FORZA 10CS. Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στις Τοπικές Κοινότητες. 
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ 
ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Latest..

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη «δίπλα-δίπλα» – Τ. Ερντογάν: Να αναπτύξουμε περαιτέρω το θετικό κλίμα

ΛΕΣΒΟΣ: «Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, … [Read More...]