«Μέρα Μαγιού» με «Επιτάφιο» Γ. Ρίτσου – Μίκη Θεοδωράκη από το Ωδείο ΑΙΓΕΑΣ (video)

ΧΙΟΣ :

Το δράμα της μάνας που μοιρολογά το σκοτωμένο παιδί της, την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του 1936 στην Θεσσαλονίκη, που ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο και μας έδωσε τον “Επιτάφιο”, έφερε και το ομώνυμο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
«Ο Επιτάφιος» μαζί με άλλα μελοποιημένα ποιήματα ποιητών (Βάρναλη, Λειβαδίτη, Γκάτσου) αποτελούν μουσικά έργα που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση «Μέρα Μαγιού» του «Ωδείου Αιγέας» σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλολόγων Χίου και υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου, τόνισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Γιάννης Αμέντας.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των Φιλολόγων- εκπαιδευτικός Νίκος Χαβιάρας, «ο Σύλλογος είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. Η μελοποιημένη ποίηση είναι μια από τις μεγάλες κληρονομιές της χώρας μας».
Ο μουσικός- πιανίστας Γιώργος Μισετζής, από το Ωδείο «Αιγέας» δεν έκρυψε ότι ήταν «ένα απωθημένο δικό του όσο και των συνεργατών του ώστε να αναβιώσουν το εμβληματικό έργο των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη». Είχε την τύχη να ακούσει, σημείωσε, τον “Επιτάφιο” από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, όταν μετά την μεταπολίτευση είχε δώσει μία μοναδική συναυλία στον κινηματοθέατρο «ΔΙΑΝΑ» στην πόλη της Χίου.
«Δίνουμε μια προέκταση στην κάθε μάνα που χάνει το παιδί της απρόοπτα, με βία, και είναι πολύ σημαντικό για μας αυτή η χαροκαμένη μάνα να βγει στην επιφάνεια. Να δείξουμε τον πόνο της, την θλίψη της. Όπως ακριβώς προστάζει το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας», σημείωσε.
«Εχουμε κάνει πάρα πολύ δουλειά ώστε να αποδώσουμε με το μεγαλύτερο σεβασμό που αρμόζει», σημείωσε η ερμηνεύτρια Μαρία Καλαγκιά.
O σολίστ βιολιού Φώτης Πέζος, που μαζί με τον Θέμη Σαλασίδη στο κοντραμπάσο παίρνουν επίσης μέρος, εξήγησε γιατί επέλεξαν τον ήχο κλασσικού βιολιού σε αυτή την εκδήλωση.
Όπως είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, στην αρχή της μουσικής του καριέρας, ήταν λάτρης του κουαρτέτου εγχόρδων και της συμφωνικής μουσικής. Βέβαια στην πορεία συνέθεσε και συνέχισε να προσθέτει και τα πιο παραδοσιακά όργανα, όπως το μπουζούκι.
«Εμείς επιλέγουμε την πρώτη εκδοχή του Επιταφίου, όπου την ενορχήστρωση είχε κάνει ο Μάνος Χατζιδάκις ύστερα από συνεννόηση με τον Θεοδωράκη. Και νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση γιατί σε αυτή την πρώτη ηχογράφηση έπαιζε βιολί ο αείμνηστος δάσκαλός μου ο Δημήτρης Βράσκος από το Ωδείο Καλαμάτας… και τώρα θα το αποδώσω εγώ στο βιολί», σημείωσε ο Φώτης Πέζος.
«Αισθάνομαι ευγνώμων που βρίσκουμε ανάμεσα σε αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς και την ερμηνεύτρια και βάζω και εγώ το λιθαράκι μου σε αυτή την πάρα πολύ προσεγμένη δουλειά», σημείωσε η σκηνοθέτης Νίτσα Κλούβα, που έχει γράψει τα συνδετικά κείμενα τα οποία και θα αφηγείται.
«Κάθε φορά που βρίσκουμε στις πρόβες συγκινούμαι, σαν να είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτά τα τραγούδια» εξαίροντας την ενορχήστρωση του Γιώργου Μισετζή που όπως «έχει γίνει με ποιότητα και σεβασμό».
Ερμηνεία τραγουδιών: Μαρία Καλαγκιά,
Βιολί: Φώτης Πέζος,
Κοντραμπάσο: Θέμης Σαλασίδης,
Ενορχήστρωση- Πιάνο: Γιώργος Μισετζής,
Αφήγηση- επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Νίτσα Κλούβα.
Ηχητική κάλυψη: Focus Audio Vision
Φωτισμοί: Θοδωρής Αργυρούδης
Προπώληση εισιτηρίων: Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Latest..

Σαράντος Καργάκος: 30 αποφθέγματα για την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τον χαρακτήρα και τους Έλληνες

ΧΙΟΣ : Ο Σαράντος Καργάκος (γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1937 στο Γύθειο Λακωνίας, απεβίωσε στις 14 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα) ήταν Έλληνας λόγιος, γνωστός για τα επιτεύγματά του στη … [Read More...]