Μεταλλεία Αντιμονίου, από το 2021 η “διαβούλευση” μεταξύ των υπηρεσιών- Συνέντευξη τύπου με την υφυπ. Ενέργειας (video)

ΧΙΟΣ :

«Δεν έχουμε λάβει την απόφαση εκμίσθωσης, ερχόμαστε με μία πρόθεση να διερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησης», σημείωσε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την απογευματινή εκδήλωση ενημέρωσης στη Χίο για τα μεταλλεία αντιμονίου στο χωριό Κέραμος στα βόρεια του νησιού.
Στη συνέντευξη τύπου μαζί με το Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας του υπουργείου Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, η υφυπουργός ανέπτυξε τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση «στην αξιοποίηση ορυκτών πρώτων υλών που είναι σημαντικές για την καθημερινότητα του ανθρώπου, στο πλαίσιο χρήσης υλικών που χρειάζονται στη σύγχρονη ζωή».
Μέσα σε μια λίστα 30 κρίσιμων πρώτων υλών που η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να πετύχει μια στρατηγική αυτονομία, βρίσκεται και ο αντιμονίτης, που συναντιέται στη Χίο στο χωριό Κέραμος και στο Καλλυντήρι Ροδόπης.
Χίος: Τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τα μεταλλεία αντιμονίου παρουσίασε η υφυπουργός Ενέργειας Αλ. Σδούκου
Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής μίλησε για μία και μόνο επίσκεψη του ίδιου στο υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα των μεταλλείων του αντιμονίου, όπου ζήτησε να γίνει αυτή η ενημέρωση και παρουσίαση στη Χίο.
Στις ερωτήσεις για το αν η όλη διαδικασία αποτελεί μέρος διαβούλευσης ή απλά γίνεται μια ενημέρωση στην ήδη απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό, η κυρία Σδούκου, τόνισε ότι «βρίσκονται στη Χίο για να κουβεντιάσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια, με ένα διαφανή διάλογο, ως προς το ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει μία ενδεχόμενη τέτοια αξιοποίηση των μεταλλείων».
«Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία ορθολογική αξιοποίηση των ορυκτών υλών της χώρας χρειάζονται δύο πράγματα αγαπητέ Δήμαρχε.
«Το πρώτο είναι ένας σωστός σχεδιασμός από πλευράς της Πολιτείας, με αυστηρούς κανόνες, με διαφανείς κανόνες με ένα σύγχρονο θεμσικό πλαίσιο. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Και το δεύτερο που απαιτείται είναι μία «κοινωνική άδεια λειτουργίας». Δεν μπορείς να πας κάπου, που φιλοξενεί η περιοχή μία τέτοια δραστηριότητα , αν δεν έχουν αρθεί όλες οι απορίες, οι επιφυλάξεις και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται σήμερα στη Χίο».
«Δεδομένο ότι το αντιμόνιο είναι ένα κρίσιμο ορυκτό το οποίο εισάγεται κατά το 100% από τρίτες χώρες στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι η Χίος διαθέτει ένα τόσο κρίσιμο μέταλλο μπορεί να μας οδηγήσει, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ερευνών, στο να πρωταγωνιστήσει –γιατί όχι- η Χίος στην Ευρώπη, μέσα από την αξιοποίηση αυτού του πόρου», πρόσθεσε η υφυπουργός.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν για το ποια είναι η διαδικασία της διαβούλευσης, σημείωσε ότι σε επίπεδο υπηρεσιών έχει ξεκινήσει η διαδικασία από το 2021, όπου υπάρχει αλληλογραφία με τους τοπικούς φορείς.

Λίγη ώρα αργότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής δήλωσε πάντως άγνοια για αυτή την εσωτερική αλληλογραφία των υπηρεσιών, αν και είναι αντιπεριφερειάρχης την τελευταία 3ετία. Χωρίς να ταχθεί κατά του συγκεκριμένου έργου, σημείωσε ότι στην περιοχή Κεράμου- Αγιασμάτων καταλήγει η περιπατητική διαδρομή συνολικού μήκους 92 χιλιομέτρων που πρόσφατα εγκαινίασε η Περιφέρεια. «Αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε, δεν έγινε σωστή διαβούλευση από τη αρχή», σημείωσε ο κ. Βρουλής.
«Μα η διαβούλευση συνεχίζεται κύριε Αντιπεριφερειάρχη. Εγινε μέσα από το υπουργείο μία επικοινωνία με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συνεχίσουμε τον διάλογο και ακολουθούνε πολλά άλλα βήματα. Παρόλο που εκ του νόμου θα μπορούσε η υπηρεσία να προχωρήσει σε μία προκήρυξη χωρίς να έχουν γίνει όλα αυτά. Και εμείς σήμερα ερχόμαστε εδώ ακριβώς για να τα θέσουμε ενώπιον της κοινωνίας των πολιτών», ανταπάντησε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Κάτι που επανέλαβε λίγο αργότερα ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ότι θα μπορούσε να το κάνει άμεσα η Κυβέρνηση. Σημείωσε όμως ότι δεν πρόκειται για σχεδιασμό αλλά για έρευνα. «Αν κάνουμε διαγωνισμό λοιπόν, με την έγκρισή σας, θα είναι διαγωνισμός για έρευνα. Θα έρθει κάποια εταιρεία, όπως στους Μολάους, και θα ερευνήσει αν αυτό το κοίτασμα έχει την πιθανότητα να γίνει εμπορικά αξιοποιήσιμο. Αν έχει αυτή την πιθανότητα, αυτή η εταιρεία θα αποκτήσει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα εκμετάλλευσης».
Η υφυπουργός παρουσίασε επίσης σαν παράδειγμα τον τρόπο που εργάστηκαν στους Μολάους της Λακωνίας για ένα αντίστοιχο ορυκτό, που πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού ήρθαν σε επαφή με τις αρχές και γνωμοδότησαν όλοι οι φορείς.
Οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διαβούλευσης και πριν πάρει το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης, τα μικρόφωνα “έπιασαν” και την δυσαρέσκεια της υφυπουργού προς το Δήμαρχο ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για μια συνέντευξη τύπου.
Μετά τη συνέντευξη τύπου το κλιμάκιο του υπουργείου θα επισκεπτόταν την επίμαχη περιοχή της Κεράμου στη Βόρεια Χίο και το απόγευμα στις 6.00 μμ. θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική εκδήλωση, όπου μετά τους χαιρετισμούς και την ομιλία της υφυπουργού ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα:
• «Ο Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Κεράμου Χίου και οι Προοπτικές Μεταλλευτικής Αξιοποίησής του – Αναμενόμενα Οφέλη για την Τοπική και Εθνική Οικονομία».
Δρ. Ιωάννης Ζαφειράτος-Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών – ΓΔ Ορυκτών Πρώτων Υλών – ΓΓΕΟΠΥ ΥΠΕΝ
• «Η προστασία του περιβάλλοντος στη μεταλλευτική δραστηριότητα»
Αλέξανδρος Κουλίδης- Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• «Βήματα Μεταλευτικής Έρευνας, μετά την προκήρυξη Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης του ΔΜΧ Χίου».
Δρ. Κώστας Λασκαρίδης-Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής
• «Οι Κρίσιμες Πρώτες Ύλες για την Ε.Ε. (Κανονισμός ΕΕ 2024/1252). Η Χίος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εφαρμογή της σημερινής τεχνολογίας στην αξιοποίηση ορυκτών πόρων. Η εξορυκτική δραστηριότητα μοχλός οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».
Χρήστος Καβαλόπουλος-Γενικός Διευθυντής ΣΜΕ
• Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα κλείσει με ερωτήσεις και σχόλια από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και με ανοιχτή συζήτηση.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Latest..

Οι γιατροί της Κω προσβεβλημένοι από την στάση των τοπικών αρχών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με το υπ. υγείας | «Κατεβάζουν ρολά» την Τετάρτη

ΚΩΣ: Αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» οι Ιατροί της Κω την Τετάρτη 24 Ιουλίου . «Άδικη η στάση της περιφέρειας , της Ένωσης … [Read More...]