Μεταναστευτικό: Στη Σάμο η μεγαλύτερη μείωση αφίξεων παράτυπων μεταναστών τον Νοέμβριο

ΣΑΜΟΣ: Για “νέα μείωση” στις παράνομες αφίξεις στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, κατά 33,2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Οκτώβριο του 2023, κάνει λόγο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στον απολογισμό του για τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αφιχθέντων έφθασε τους 4.584 τον Νοέμβριο έναντι 6.863 τον Οκτώβριο.
Τον Οκτώβριο είχε σημειωθεί μείωση 40,2% στις παράνομες αφίξεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση μεταξύ Νοεμβρίου και Σεπτεμβρίου 2023 αγγίζει το 60%.Η μεγαλύτερη μείωση τον Νοέμβριο σημειώθηκε στη Σάμο, όπου ξεπέρασε το 87% σε σχέση με τον Οκτώβριο και το 95% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Αντίθετα, η μεταναστευτική πίεση δείχνει να επιμένει στη Λέσβο, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε όλο το υπόλοιπο Ανατολικό Αιγαίο και ελάχιστη στον Έβρο.
Πιο αναλυτικά, οι ροές παράτυπων μεταναστών άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα του 2022, μετά τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2021. Η πρώτη κορύφωσή τους σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Ανοδική πορεία ακολούθησαν εκ νέου από τον φετινό Ιούνιο και κορυφώθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο.
* Τα στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο Αναλύσεων και Ερευνών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και βασίζονται στις καταγραφές που πραγματοποιούν οι αστυνομικές Αρχές της χώρας
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή και επιταχυνόμενη αποκλιμάκωσή τους, που “οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.
Η αποκλιμάκωση των ροών είναι προϊόν μιας ολοκληρωμένης και πολύ-επίπεδης στρατηγικής αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης. Είναι δε αξιοσημείωτη αν συγκριθεί με την έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται αλλού, όπως στην Ιταλία, την Κροατία αλλά και στην Ισπανία (Κανάρια Νησιά).
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει λιγότερες αφίξεις από τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ στη νότια και την ανατολική εξωτερική περίμετρο της ζώνης Σένγκεν. Τις δε αφίξεις που έχει, τις διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, μέσα σε οργανωμένες δομές” αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς γίνονται συνεχείς μεταφορές καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα. Τα νησιά έχουν ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό από την κεντρική υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και τον Frontex.
“Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καταγραφής και ταυτοποίησης των νέο-εισερχόμενων, προς όφελος της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας, μέσα από μια αξιόπιστη και γρήγορη διαδικασία ασύλου που έχει επαινεθεί διεθνώς.
Σήμερα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης, πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της νέας κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης” σημειώνει το υπουργείο.
Σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας της χώρας, τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους, βρίσκεται, όπως υπογραμμίζει, σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάθε τυχόν έκτακτης κατάστασης που μπορεί να προκύψει από τις διεθνείς εξελίξεις.

Latest..

4 χρόνια πέρασανε από την σύγκρουση με τα ΜΑΤστον Καράβα. Ποιός ήταν ο ρόλος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.(Βίντεο)

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Υπαίθριο εμπόριο: Καταγραφή αδειούχων πωλητών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά»

ΙΚΑΡΙΑ: Καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.Α.) Ενημερώνουμε τους κατόχους άδειας, παραγωγού ή … [Read More...]