Μία εξαιρετική μουσική βραδιά -Γράφει ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου*

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΑΝΤΟΥΝΙ-ΛΙΝΑΡΙΑ»
Την Παρασκευή 26 Απριλίυ και ώρα 8,00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», μια εξαιρετική σε ποιότητα και σπάνια ως προς το είδος της μουσική εκδήλωση.
Τη μουσική εκδήλωση  συνδιοργάνωσαν  ο Περιβαντολογικός και Πολιτιστικός Συλλογος « Καντούνι-Λινάρια» με το Επαρχείο Καλύμνου.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Καλυμνιών.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως τίτλο το είδος των εκκλησιαστικών έργων: Stabat Mater,  δηλαδή « Ίστατο η Μήτηρ» (στο πρόγραμμα γράφτηκε « Έστεκεν η Μητέρα»), αλλά περιελάμβανε και ύμνους από άλλα μουσικά έργα της Καθολικής Εκκλησίας 
Τα Stabat Mater είναι οργανικά και φωνητικά έργα που αφηγούνται το θρήνο της Παναγίας μπροστά στο Σταυρό και αποτελούν ξεχωριστό  μέρος της εκκλησιαστικής μουσικής δημιουργίας της Δύσης με περιφημότερο όλων το Stabat Mater) του Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι (γεν.1710 +1736).Αντίστοιχους ύμνους έχουμε στη δική μας εκκλησιαστική μουσική και ποιητική παράδοση τα Σταυροθεοτοκία.
Η όλη εκδήλωση απέπνεε ηρεμία και θρησκευτικότητα, απολύτως προσαρμοσμένη στην ατμόσφαιρα των ημερών. Σ’ αυτό σίγουρα συνέβαλε, εκτός από τα έργα που παρουσιαστηκαν στην εκδήλωση και η υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα που διέκρινε όλους τους ερμηνευτές (καλλιτέχνες με πολλές, σπουδές, διακρίσεις  και εμφανίσεις στην Ελλάδα και το  εξωτερικό).
Πέραν αυτών η χαρακτηριστική απαλότητα του ήχου του τσέμπαλου (πρόγονος του πιάνου) και  η ευγένεια του ήχου του βιολιού, τα όργανα, δηλαδή, που χρησιμοποιήθηκαν συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτής της  σπάνιας για τα καλυμνιακά δεδομένα ατμόσφαιρας.
Όλοι οι ερμηνευτές της εκδήλωσης διακρίθηκαν ιδιαίτερα και είναι δύσκολο τους ξεχωρίσει κανείς,
 Ήταν: η Χρυσάνθη Σπιτούδη. Μεσόφωνος  με πυκνό απαλό βιμπράτο και γλυκό φωνητικό ηχόχρωμα, η Τόνια Σικελιανού καθηγήτρια βιολιού και συνθέτις με το αισθαντικό, αέρινο και δεξιοτεχνικό παίξιμο στο βιολί, η έμπειρη και μεστή δεξιοτέχνης στο τσέμπαλο Γιούλα Βεντούρα, και η δική μας,η γνωστή σε όλους, πιανίστα και καθηγήτρια μουσικής Ειρήνη Γκοβάτσου, που τιμά την Κάλυμνο εντός και εκτός της Ελλάδας.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης από την πολιτισμολόγο-Διεθνολόγο Νίκη Ρεϊση υπήρξε άψογή, όπως επίσης και η μικρή, αλλά εμπεριστατωμένη εισαγωγική ομιλία του δασκάλου και πρωτοψάλτη Μανόλη Γιαμαίου, για   το «θρήνο της Παναγίας μέσα από τη βυζαντινή υμνολογία και τη δημώδη ποίηση»
Σίγουρα όσοι παραβρέθηκαν και ήταν πάρα πολλοί, θα έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, κάτι που το επιβεβαιώνεται από το θερμό χειροκρότημά τους στο τέλος της εκδήλωσης.
 Όντως η Κάλυμνος, το νησί  με τους φιλόκαλους κατοίκους της, χρειάζεται τέτοιου είδους ποιοτικές εκδηλώσεις, που πράγματι, και εκτός άλλων, προάγουν τη μουσική παιδεία
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μουσικούς συντελεστές της ωραίας και επίκαιρης αυτής εκδήλωσης, αλλά και στους εμπνευστές και διοργανωτές που την υλοποίησαν.  

Latest..

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Ζ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

ΧΙΟΣ : Ο Σύλλογος Διαβητικών Χίου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, κ. Ζαφείρη Λασκαρίδη και στην οικογένειά του, για την … [Read More...]