Μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΚΩΣ:

Γ. Χατζημάρκος: Είμαι υπερήφανος που σε αυτόν τον τόπο, υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με ενεργές Τοπικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που προβλέπουν αυξημένες αμοιβές από τις αντίστοιχες πανελλαδικές
 
Μήνυμα Περιφερειάρχη για την Εργατική Πρωτομαγιά

Από τον Μάιο του 1886 στο Σικάγο μέχρι σήμερα, διανύσαμε ως κοινωνία μεγάλη απόσταση και κάναμε σημαντικά βήματα. Είμαι υπερήφανος που σε αυτόν τον τόπο υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με ενεργές Τοπικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν συμφωνηθεί τοπικά και προβλέπουν σημαντικά αυξημένες αμοιβές από τις αντίστοιχες πανελλαδικές.
Το πολυτιμότερο μάθημα σε αυτή την πορεία, που πρέπει να διαφυλάττουμε και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, είναι ότι η εργασιακή ειρήνη είναι κρίσιμη προϋπόθεση και το μοναδικό στέρεο έδαφος, πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε οικονομία, που τα οφέλη της διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας.
Κάθε γενιά έχει τη δική της πάλη. Αλλάζουν μορφή οι προκλήσεις και τα διακυβεύματα, αλλά  «μάχες» δεν σταματούν ποτέ.
Επιλέγουμε να αγωνιζόμαστε με συνεργασία, με δουλειά, με ευθύνη.
Όχι με συνθήματα. Με πράξεις.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Για την Εργατική Πρωτομαγιά

138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.
138 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του 1886, με κύριο αίτημα τότε την καθιέρωση του 8ωρου, ο αγώνας για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Στην «ΕΕ της ευημερίας», τον 21ο αιώνα, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων κατεδαφίζονται εργατικά δικαιώματα, δυναμώνει η εκμετάλλευση και επιστρέφει ο «Μεσαίωνας» στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο, στους μισθούς!
Ειναι ειρωνεία και προσβολή των αγώνων των εργαζομένων να γίνεται αναφορά στην Πρωτομαγιά του 1886, από αυτούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργοδοτών, μεγαλοξενοδόχων και επιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα, διαστρεβλώνοντας το νόημά της.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, με την εργατική τάξη μπροστά, με κοινωνική – λαϊκή συμμαχία, προχωράμε με αισιοδοξία και το βλέμμα στο μέλλον, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των καταπιεσμένων από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!
Γιάννης Αγγέλου
Επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ν.Ε Β. Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά
138 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τον Μάη του 1886. Τιμούμε τους  ηρωικούς αγώνες και τις  θυσίες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τους κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας, είναι πάντα επίκαιροι και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.
Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι μήνυμα αλληλεγγύης και  αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζοντας τη ζωή των πολλών. Του αγώνα για  εργασία με δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, για την δωρεάν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, όπως στην Υγεία, στην Παιδεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση.
 Στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός παίρνει τη μορφή του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιεργούν την  εργοδοτική ασυδοσία. Ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν σκόπιμα το Κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, με καταστροφικά αποτελέσματα. Ενάντια στις πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό, και αφήνουν  πλήρως απροστάτευτους από τα funds εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενάντια στις πολιτικές που στηρίζουν και επιχορηγούν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά και οδηγούν στην δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχους. Ενάντια στη διάβρωση των θεσμών και του κράτους δικαίου από τις πολιτικές συγκάλυψης της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως με το έγκλημα των Τεμπών, που ένα χρόνο μετά οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες και πολιτικές που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας στο θάνατο.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι/ες, συνταξιούχοι διαδηλώνουν για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, για ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλους και όλες.
 
Για το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Της Ν.Ε Β. Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Δημήτριος Χασαπλαδάκης

 
ΜHNYMA TOY ΠΡΩΗΝ BOYΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΙΟΥ
Ρόδος 1-5-2024
Η Πρωτομαγιά, ημέρα γιορτής και διεκδικήσεων, υπερηφάνειας και αγώνα των εργαζόμενων σε όλον τον κόσμο είναι κάθε χρόνο μια υπόμνηση της αλήθειας ότι οι παραγωγοί του πλούτου δικαιούνται καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας, δικαιότερη κατανομή του πλούτου, ασφάλεια και κοινωνική προστασία.
Οι αγώνες των εργαζόμενων υπόσχονται όχι μόνο έναν κόσμο με λιγότερες ανισότητες και εκμετάλλευση, αλλά επίσης έναν κόσμο ειρήνης και δημιουργίας.
Στέλνουν ένα πανανθρώπινο μήνυμα για τη συναδέλφωση των λαών και την συνύπαρξη στην ευαίσθητη περιοχή μας, ένα μήνυμα για τον τερματισμό των πολέμων και την τραγωδία των προσφύγων.
Εξακολουθούμε να διατρανώνουμε με προτεραιότητα και ένταση τις προσπάθειές μας για Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Εργασία και Αξιοπρέπεια.
Κάθε μεγαλύτερη ή μικρότερη νίκη μας εμπνέει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση.

Latest..