Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΚ

ΧΙΟΣ :
Στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο βουλευτής ΝΔ Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν πολιτικά ζητήματα όπως η ακρίβεια και συνολικά η ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει πιο συνετή πολιτική στο θέμα της μετάβασης στον αγροτικό τομέα – πολύ σημαντικό για τους αγρότες μας – από την ταχεία πράσινη μετάβαση που επιδίωκαν τα κόμματα της Αριστεράς».

Ως προς το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης, ως πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλη Κατρίνη επεσήμανε ότι «δίναμε μάχη στην Ελλάδα να μειώσουμε τις ροές, και είχαμε τα κόμματά σας απέναντί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταγγέλλουν διαρκώς την Ελλάδα γιατί μειώνουμε τις ροές».

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές επενδύσεις για την ανάπτυξη και την άμυνα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η Ευρώπη είναι προφανές, μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι πρέπει να επενδύσει – όπως καταφέραμε με πρωτοβουλία της Ελλάδος να υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης – να υπάρξει ένα αντίστοιχο Αμυντικό Ταμείο που να στηρίξει ουσιαστικά έργα υποδομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτό που είπε προχθές ο Πρωθυπουργός. Μεγάλα ευρωπαϊκά διακυβεύματα, που οι πολίτες είναι σημαντικό να στηρίξουν με την ψήφο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι η φωνή της λογικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το κόμμα που τελικά μπόρεσε σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις που βιώσαμε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, να σταθεί ουσιαστικός αρωγός. Αυτά είναι μεγάλα πολιτικά ζητούμενα».

«Αν θέλετε να πάμε και την κουβέντα στο πολιτικό, αν θέλετε να κάνετε αυτές τις Ευρωεκλογές να είναι ένα δημοψήφισμα για τη σταθερότητα της Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Χίο που είχε έρθει πρόσφατα, αλλά και σε άλλες τοποθετήσεις του, έχει σηκώσει αυτό το γάντι. Κι αν θέλετε να μιλήσουμε για την ανάγκη η χώρα μας να έχει μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει με επιτυχία, και με λάθη καμία φορά τις μεγάλες προκλήσεις, και αυτό και πάλι θεωρώ ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουνίου», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ως προς τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τα βασικά έργα στη χώρα, και βλέπουμε την υγεία, παραδείγματος χάρη, οι ανακαινίσεις που γίνονται στα νοσοκομεία, όπως στη Χίο, με το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Όλα αυτά είναι έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και φέτος έχουμε μία ταχύτατη εξέλιξη του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», και από ότι φαίνεται, το καλοκαίρι του 2025 θα παραλάβουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό εξοπλισμό, ένα πολύ μεγάλο μέρος του στόλου, των αλλαγών που γίνονται από το «ΑΙΓΙΣ». Αυτά τα χρήματα φτάνουν στην πραγματική οικονομία, στηρίζουν τον κόσμο». Παράλληλα, σημείωσε πως ως προς το θέμα του αγροτικού «πράγματι, η Ελλάδα έχει θέσει θέμα ότι χρειάζεται να αλλάξει η Κοινή Αγροτική Πολιτική για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους αγρότες».

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε δει ένα πολύ σημαντικό πληθωρισμό τροφίμων τα τελευταία πέντε χρόνια, 34% από το 2019 έως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα είναι τέσσερις μονάδες λιγότερο, στο 30%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα. Στην Ελλάδα έχουμε δει από το 2019 έως σήμερα, μία συστηματική αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε δει για πρώτη φορά αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στις συντάξεις.»

«Είδαμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την αισχροκέρδεια που δεν υπήρχε στη χώρα μας. Είδαμε για πρώτη φορά να τολμάει η Κυβέρνηση και να βάζει ονομαστικά πολύ μεγάλα πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν και κάποια ζητήματα, τα οποία χρειάζονται και μία πιο οργανωμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός ήταν συμπληρωματικό. Οι δράσεις μέσα στην Ελλάδα, και στον τομέα της αυξήσεως των εισοδημάτων, που αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό και μόνιμο, η μάχη κατά της αισχροκέρδειας, σε κάποια σημεία υπάρχουν και κάποια ευρωπαϊκά ζητήματα», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «πρέπει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει γιατί συγκεκριμένες μεγάλες πολυεθνικές έχουν αδικαιολόγητα διαφορετικό κόστος του ίδιου προϊόντος από τη μία χώρα στην άλλη. Αυτό χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό συντονισμό. Και για αυτό θεωρώ ότι στις Ευρωπαϊκές εκλογές, στο θέμα του αγροτικού, του μεταναστευτικού, της άμυνας και στο θέμα της ακρίβειας χρειάζονται κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, και εκεί ηγέτιδα δύναμη είναι η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Latest..