Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΥΑ Χίου- ΕΥΑ Θεσσαλονίκης- συνέντευξη τύπου (video)

ΧΙΟΣ :

Τη συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης νήσου Χίου και της αντίστοιχης ΕΥΑ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Ανθιμο Αμανατίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Πρόδρομο Μανωλάκη.
Η Χίος φιλοξενεί από τη Δευτέρα το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ που μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, για ένα καταρχήν έτος, θα συνεργαστούν μεταξύ άλλων για την γεωγραφική αποτύπωση των δικτύων, την καλύτερη ποιότητα νερού, την απολύμανση των δικτύων, την μείωση του ενεργειακού κόστους και την εκπαίδευση προσωπικού, με στόχο όπως είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής «να δώσουμε στο Χιώτη, επαρκές και πόσιμο νερό».
«Θέλουμε αυτές τις συνεργασίες για βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης που δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στα θέματα ψηφιοποίησης και καταγραφής των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, χλωρίωσης του νερού, συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη η ποσότητα θα αυξηθεί με τη βελτίωση των αφαλατώσεων, με τα μικροφράγματα που θα γίνουν, με τη μείωση του μη τιμολογούμενου νερού, την αντικατάσταση των υδρομέτρων και της μείωσης των απωλειών. Και ήδη όπως είπε κινείται η ΔΕΥΑΧ για να μπει σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Στο ερώτημα αν η ψηφιοποίηση των δικτύων σημαίνει και αντικατάσταση, η απάντηση είναι θετική, αφού ήδη έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες.
Ενώ για την ποσότητα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ παρέπεμψε στη συνεργασία με την ΕΑΓΜΕ (την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) ώστε να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις (αναμένεται να παραδοθεί μελέτη που αφορά 50-60 σημεία), όπως και η αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων. Με το φράγμα Κόρης Γεφύρι αλλά και αυτό του Σαραπιού να αναφέρονται χωρίς να γνωρίζουμε όμως πότε θα μπουν και στην παραγωγική διαδικασία με εξασφάλιση νερού.
Εξάλλου εξετάζεται η αντικατάσταση των παλιών αφαλατώσεων και η δημιουργία δεύτερης μονάδας στο Θόλος.
Για μια πόλη πάντως που δεν υδροδοτείται 24 ώρες το 24ώρο, η όποια ποιότητα νερού «σκοντάφτει» στα ντεπόζιτα αποθήκευσης που πρέπει να διαθέτει κάθε νοικοκυριό και πολυκατοικία…
Η τεχνογνωσία της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται πάντως να φέρνει μείωση των τιμολογίων αφού όπως είπε ο κ. Μανωλάκης θα εξεταστεί μεν η τιμολογιακή πολιτική για το 2025, χωρίς να ξέρουμε όμως πως θα κινηθεί.
Το τέλος της «ετοιμότητας δικτύου» που είναι κατά πολύ υψηλότερο από το πάγιο τέλος που έχει στα τιμολόγια της η ΕΥΑΘ έγινε προσπάθεια να δικαιολογηθεί και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ, που επισήμανε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει σαν νησί η Χίος και με τον πληθυσμό να μεταβάλλεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.
Στο ερώτημα αν η συνεργασία είναι προάγγελος και μιας μελλοντικής ενοποίησης των ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι από όσο γνωρίζει αυτός ο σχεδιασμός έχει πάει πίσω και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Latest..

Νέα Αριστερά: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πληρωμή ενισχύσεων στους νησιώτες κτηνοτρόφους»

ΛΕΣΒΟΣ:  Η Νέα Αριστερά κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους των νησιών μας.Προς κκ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και … [Read More...]