Μονοπάτια Ικαρίας: Εργασίες αποτύπωσης πεζοπορικού δικτύου από τον ΟΠΣΙ

ΙΚΑΡΙΑ: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Σάμου τεκμηρίωσε την ανάγκη να αναδειχθούν τα υφιστάμενα μονοπάτια της Ικαρίας ως ένα ενιαίο δίκτυο σηματοδοτημένων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Για την ολοκληρωμένη δημιουργία ενός τέτοιου έργου, αρχικό βήμα είναι η ορθή αποτύπωση και ο λειτουργικός σχεδιασμός του δικτύου μονοπατιών. Η χαρτογράφηση και σχεδιασμός του δικτύου ανατέθηκε στην Geopsis Maps, εταιρία που δραστηριοποιείται στην ανάδειξη μονοπατιών, την χαρτογραφία βουνού και εκδόσεις πεζοπορίας και ορειβασίας, σε διάφορες περιοχές τις χώρας. Στόχος της ως άνω εργασίας είναι να ερευνηθούν , να εντοπιστούν και να απεικονιστούν πεζοπορικές διαδρομές συνολικού υπολογιζόμενου μήκους άνω των 240 χλμ περίπου που αναπτύσσονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, με έμφαση στις ορεινές, αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές μακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες του μαζικού τουρισμού. Απώτερος στόχος του έργου είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση ποιότητας ζωής των δημοτών της Ικαρίας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πεζοπορικό δίκτυο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα προσελκύσει ανάλογο κοινό επισκεπτών, διευρύνοντας και αναβαθμίζοντας το προφίλ της ως προορισμού δραστηριοτήτων υπαίθρου.

Οι εργασίες καταγραφής έχουν αρχίσει ήδη και πρόκειται να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού 2023. Η προ-αποτύπωση του δικτύου μονοπατιών αποκάλυψε έναν εξαιρετικό ιστό μονοπατιών μήκους άνω των 240χλμ, ομαδοποιημένα σε 40 κύριες, και 26 δευτερεύουσες διαδρομές πεζοπορίας και ορειβασίας.
Η διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου της Ικαρίας αποτελεί διαχειριστικό εργαλείο αιχμής για την ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ανοίγει ο δρόμος για συνέργεια Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και Δήμου Ικαρίας, προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα στο άμεσο μέλλον και να προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες πεδίου.
Ας σημειωθεί ότι ο Ο.Π.Σ. Ικαρίας συμβάλλει με συμβουλευτική και επιμέλεια στο έργο της αποτύπωσης και σχεδιασμού του δικτύου μονοπατιών. Ο Ο.Π.Σ. Ικαρίας κατέχει ρόλο κλειδί, αφού στις χρόνιες προσπάθειές του οφείλεται η έως τώρα διαμόρφωση και ανάδειξη μονοπατιών στο νησί, έργο – παρακαταθήκη που ελήφθη σοβαρά υπόψιν από την Περιφερειακή Ενότητα και λειτούργησε ως εφαλτήριο προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών για την Ικαρία.

Οι καταγραφές πεδίου στα μονοπάτια της Ικαρίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και καλούνται οι κάτοικοι και οι κοινωνικοί φορείς ( πολιτιστικοί σύλλογοι, εξωραϊστικοί κτλ ) να συνδράμουν παρέχοντας πληροφορίες για κεντρικά και δευτερεύοντα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται.
Η όσο το δυνατό ευρύτερη και αρτιότερη καταγραφή αυτών θα συμβάλλει στην πλήρη ανάδειξη του μοναδικού πεζοπορικού δυναμικού της Ικαρίας και θα συμπεριληφθούν στη διαμόρφωση του τελικού χάρτη, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η όδευση τους και να δοθούν και πάλι σε χρήση. Κάθε πληροφορία οσοδήποτε μικρή, μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά ευρήματα, ξεχασμένα στο χρόνο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Ικαρίας στο τηλέφωνο ( 6974042417 )
Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας 10/3/2023

Latest..

ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» ΤΟΥ ΠΑΑ 2014–2020

ΧΙΟΣ : Στο Βόρειο Αιγαίο των μυρίων προβλημάτων, του έντονου δημογραφικού προβλήματος, των λιγοστών ευκαιριών, της ανεργίας που ολοένα και ανεβαίνει, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η … [Read More...]

Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021- Μόνιμος Πληθυσμός Καλύμνου 17.752 (Άνδρες 8.748-Γυναίκες 9.004)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής μόνιμου πληθυσμού-κατοικιών 2021 και δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 από την … [Read More...]