Ναυάγιο στη Λέσβο: Ποια μυστικά πήρε στον βυθό το «Raptor»…

ΧΙΟΣ :

Βεβαρημένο παρελθόν είχε το φορτηγό πλοίο «Raptor» που βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής ανοικτά της Λέσβου. Το υπό σημαία Κομόρες πλοίο βρίσκεται τους τελευταίους 24 μήνες καταχωρισμένο στις μαύρες λίστες των διεθνών ελεγκτικών αρχών. Επιπλέον, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πλοίων με τον χαρακτηρισμό «wanted» – δηλαδή καταζητείται, που βρίσκονται δημοσιευμένα στη διεθνή βάση δεδομένων shiparrested.com. Το πλοίο «μαυρίστηκε» από τις διεθνείς ελεγκτικές αρχές (Paris M.O.U. και Black Sea M.O.U.) καθώς στη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκαν συνολικά 65 σοβαρές παρατυπίες και ελλείψεις σε έγγραφα, σωστικά μέσα κ.ά.
Αριστα ενημερωμένη πηγή της «Κ» αποκάλυψε ότι η σοβαρότερη παρατυπία αφορούσε παράνομες εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου (Oil Record Book), που τηρείται σε όλα τα πλοία και υπογράφεται μόνο από τον πρώτο μηχανικό.
Στο oil record book καταχωρίζονται πληροφορίες για την ποσότητα καυσίμου που φορτώνει στις δεξαμενές του, το καύσιμο που καταναλώνει και τα μίλια που διανύει. Η λαθροχειρία στο βιβλίο οδηγεί τα στελέχη του Λιμενικού στο συμπέρασμα ότι το «Raptor» πραγματοποιούσε μη δηλωμένους, παράνομους και άρα ύποπτους πλόες.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία
Το ηλικίας 39 ετών πλοίο εμφανίζεται να ανήκει από το 2022 στην εταιρεία Manassa 2M Shipmanagement με έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από το 2019 και νωρίτερα ως πλοιοκτήτρια εμφανίζεται η εταιρεία Cedar Marine Services με έδρα την Τρίπολη του Λιβάνου. Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα, το φορτηγό πλοίο είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο και είχε προορισμό την Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας αλάτι.
Τι είπε ο διασωθείς
Ο μοναδικός διασωθείς από τα συνολικά 14 μέλη του πληρώματος φέρεται να είπε στην κατάθεσή του ενώπιον των στελεχών του Λιμενικού ότι το «Raptor» είχε παρουσιάσει εισροή υδάτων ήδη από το Σάββατο καθώς και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία τους ζήτησε να προσπαθήσουν να βγάλουν μόνοι τους τα νερά από το πλοίο και να μην καλέσουν σε βοήθεια.
Το υπό σημαία Κομορών πλοίο συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα με τον χαρακτηρισμό «wanted» (καταζητείται), που βρίσκονται στη διεθνή βάση δεδομένων shiparrested.com.
Το φορτηγό πλοίο εξέπεμψε τελικά SOS νωρίς το πρωί της Κυριακής και περίπου μία ώρα αργότερα βυθίστηκε. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε διασώθηκε μόνο ο Αιγύπτιος λιπαντής, ενώ ανασύρθηκε η σορός ενός νεαρού ναύτη, επίσης Αιγυπτίου.
Ανάμεσα σε όσα κατέθεσε ο διασωθείς είναι ότι προορισμός του πλοίου δεν ήταν η Κωνσταντινούπολη αλλά η εμπόλεμη Ουκρανία, στοιχείο που ενισχύει τις υπόνοιες των στελεχών του Λιμενικού σχετικά με το φορτίο στα αμπάρια του «Raptor».
Δεν διέλαθε άλλωστε την προσοχή τους ότι παρότι το πλοίο έβαζε νερά ήδη από το Σάββατο η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε από το πλήρωμα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνο του και σίγουρα δίχως να ζητήσει βοήθεια από τις ελληνικές αρχές. Ούτε όμως ο καπετάνιος προσπάθησε να απαγκιάσει κοντά στις ακτές της Λέσβου ρισκάροντας τυχόν έλεγχο από τις λιμενικές αρχές του νησιού.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: kathimerini.gr

Latest..

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

ΧΙΟΣ : Επαγγελματίας που ενοικίασε δημοτικό ακίνητο στο Πυργί με σκοπό να το λειτουργήσει ως καφενείο  προσέφυγε στο Ειρηνοδικείου Χίου και ζήτησε να απαλλαγεί από την … [Read More...]

H ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ : H υποψήφια ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ έρχεται στη Χίο την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να προωθήσει την υποψηφιότητά της. Η καταγόμενη από τα Καρδάμυλα Ευρωβουλευτής θα … [Read More...]

Μέλια: Άδικα φωνάζω;

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ – Γ. ΚΛΙΑΜΕΝΑΚΗΣ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΛΑΦΗ

ΧΙΟΣ : Σοβαρές καταγγελίες για παρανομίες στις αναθέσεις έργων και υπηρεσιών από τη δημοτική αρχή Μαλαφή προέκυψαν πρόσφατα, καθώς ο πρώην δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης και ο … [Read More...]