Νέα καταγγελία από λατομική επιχείρηση για τα έργα στο αεροδρόμιο

ΧΙΟΣ :

Επαναφέρει το θέμα με τη χρήση αδρανών υλικών για τα μπαζώματα του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης στο αεροδρόμιο της Χίου, η λατομική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νησί.
Επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη που παράγει πιστοποιημένα αδρανή υλικά, μετά την πρώτη αναφορά στο τέλος Μαρτίου 2023, θέτει το θέμα τόσο της καθυστέρησης του έργου του αεροδρομίου αλλά και ζητήματα ασφάλειας που ισχυρίζεται ότι δεν παρέχεται από τη χρήση μη πιστοποιημένων υλικών.
«Το Υπουργείο Υποδομών- Μεταφορών, ανέθεσε, έλεγξε, ενέκρινε και πλήρωσε τις μελέτες και τους μελετητές των έργων του Αεροδρομίου, αλλά λίγες μέρες πριν αξιολογήσει τις προσφορές των εταιριών που ενδιαφέρθηκαν, στην ουσία κατήργησε τις μελέτες με εσωτερική αλληλογραφία, με βάσει την οποία ο ανάδοχος του έργου θα μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε άλλα υλικά αντί αυτών που προέβλεπαν οι μελέτες, προερχόμενα από Ανακύκλωση και Δανειοθαλάμους», αναφέρει στο δελτίο τύπου η εταιρεία ΛΑΤΩ Α.Ε..
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Στο νησί μας –τη Χίο– εκτός από τη Λατομική Ζώνη που νόμιμα κατέχομε και εργαζόμαστε από το 1994 προμηθεύοντας με υλικά Λατομείου με πιστοποιητικά ποιότητας της Ε.Ε. μικρούς και μεγάλους καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, υπήρχαν και άλλες, (2) δύο Λατομικές Ζώνες που περίμεναν κάθε ενδιαφερόμενο να τις χρησιμοποίηση, κοντά στην δική μας, οι οποίες δεν ενεργοποιήθηκαν και καταργήθηκαν.
Αντ΄ αυτών, σε Δημοτικό χώρο στα Βόρεια, στο Θόλος, η διπλανή έκταση «αρμέγεται» από Λατομικά υλικά – ΜΗ ΝΟΜΙΜΑ – με την ανοχή Υπευθύνων και Ανεύθυνων, σε απόσταση αναπνοής από την Υπερδομή που θέλει να φτιάξει ο κ. Μηταράκης.
Τα πιο πάνω υλικά που παράγονται χωρίς άδειες, Φ.Π.Α. κ.τ.λ. χωρίς διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων, χρησιμοποιούνται στη παραγωγή σκυροδέματος και σε άλλα έργα ιδιωτικά και δημόσια από ανταγωνιστή μας.
Την επέκταση και ανύψωση του διαδρόμου του Αεροδρομίου την περιμένουν ιδιώτες και επαγγελματίες από 30 και περισσότερα χρόνια για δυο κύριους λόγους.
Ο πρώτος για να γίνουν ασφαλέστερες οι πτήσεις από και προς το νησί μας και ο δεύτερος για να μπορούν να έρχονται μεγαλύτερα αεροπλάνα και να ξαναρχίσει ο μέχρι σήμερα μηδενικός τουρισμός, να κινείται ανοδικά.
Ωστόσο, τα τελευταία τρία περίπου χρόνια συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν διάφορα «περίεργα» στο Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών και στην τοπική αυτοδιοίκηση τα οποία κρίνουμε ότι πρέπει να τα μάθει κάθε συμπολίτης και συμπολίτισσα, κάθε επισκέπτης και επισκέπτρια.
Το Υπουργείο, ανέθεσε, έλεγξε, ενέκρινε και πλήρωσε τις μελέτες και τους μελετητές των έργων του Αεροδρομίου, αλλά λίγες μέρες πριν αξιολογήσει τις προσφορές των εταιριών που ενδιαφέρθηκαν, στην ουσία ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ τις μελέτες με εσωτερική αλληλογραφία, με βάσει την οποία ο ανάδοχος του έργου θα μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε άλλα υλικά αντί αυτών που προέβλεπαν οι μελέτες, προερχόμενα από Ανακύκλωση και Δανειοθαλάμους.
Έτσι, με την ανοχή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών και των Υπηρεσιών, του τοπικού Υπουργού κ. Μηταράκη, του τοπικού βουλευτή κ. Ανδρέα Μιχαϊλίδη και της Αυτοδιοίκησης, μεταφέρονται υλικά κατά βάση από διάφορες εκσκαφές οικοδομών και ελάχιστα από ανακύκλωση, με τα οποία είναι αυτονόητο ότι χάθηκε ήδη ο μισός χρόνος για την κατασκευή του έργου με πραγματικά αδρανή υλικά Λατομείου και Ανακύκλωσης και όχι τρίματα Θυμιανούσικης πέτρας που είναι ακατάλληλα.
Παρά τα όσα διαδίδονται, οι τιμές που δώσαμε στην εταιρία είναι εξαιρετικά συμφέρουσες, με πληρωμένη και την μεταφορά τους από το Υπουργείο.
Αν θέλουμε να υπάρχουν κατάλληλα αδρανή υλικά για όλες τις χρήσεις και επιχειρήσεις με αντίστοιχο προσωπικό, πρέπει όλοι οι εκλεγμένοι σε κάθε τιμητική θέση και όλοι οι Δημότες να ενδιαφέρονται γι αυτό, γιατί από τη μια το έργο θα καθυστερήσει πολύ κι από την άλλη θα είναι επισφαλές.
Είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε όποιον έχει την ευθύνη και το ενδιαφέρον για ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Νησιού την επέκταση και ανύψωση του Διαδρόμου του Αεροδρομίου Χίου, έργου καθοριστικού για την επανεκκίνηση του μηδενικού Τουρισμού.
ΥΓ. 1) Σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Χίου που κατατέθηκε στην Περιφέρεια, τα παραγόμενα αδρανή από ανακύκλωση ανέρχονται σε μόλις 5.500 κυβικά μέτρα τον χρόνο, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες του Υπουργείου απαιτούνται συνολικά 454.000κυβικά μέτρα.
Αν χρησιμοποιηθούν δηλ. μόνο υλικά ανακύκλωσης θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν 82 χρόνια για να τελειώσει το Αεροδρόμιο!!!
2) Όπως δηλώσαμε και στην αίθουσα της Περιφερειακής ενότητας Χίου, παρουσία του κ. Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών η επιχείρηση διαθέτει αποθήκη υλικών αδρανών 90.000 – 100.000 κ.μ. και δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης 1.000 – 1.200κ.μ. για κάθε επόμενη μέρα.
Με τιμή
Ο εκπρόσωπος της ΛΑΤΩ ΑΕ

Latest..

Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας: Πρόσκληση ενδιαφέροντος από ιδιώτες για θέσεις μαθητείας – Οι ειδικότητες στο 1ο ΕΠΑΛ Καρλοβάσου

ΣΑΜΟΣ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προσφορά θέσεων μαθητείας από ιδιώτες για το σχολικό έτος 2023-2024, ενημερώνει το 1ο ΕΠΑΛ Καρλοβάσου. Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα … [Read More...]

Οι υποψήφιοι βουλευτές Ν. Λέσβου του ΚΚΕ οργώνουν τα χωριά, την πόλη και εργασιακούς χώρους του νησιού μας

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Σταύρος Μαντατής στην Αγία Παρασκευή.Ο Γιάννης Ζαφειρίου  στην Αγιάσο και στο «Θεομήτωρ, και στις επιχειρήσεις της περιοχής Παγανής.  Στις συζητήσεις τους … [Read More...]

Καθάρισε εθελοντικά δημοτικό δρόμο στις Ελιές, αλλά μάταια περιμένει το Δήμο να απομακρύνει τις σακούλες με τα σκουπίδια που συγκέντρωσε!(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Βλέποντας ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Καλυμνίων, αν και η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει, δεν είχαν σκοπό να καθαρίσουν δημοτικό δρόμο, στην περιοχή στις Ελιές, … [Read More...]