Νέες Χιακές Εκδόσεις: ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (1911-1934) του Γιάννη Τζούμα – Τόμος Α΄

ΧΙΟΣ : Έχουμε πει κι έχουμε γράψει και άλλοτε ότι, λαός που λησμονεί την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει.                Το νησί μας, η Χίος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ανάπτυξης του εμπορίου, της καλλιέργειας μαστίχας και εσπεριδοειδών, της ναυτοσύνης, της οξυδέρκειας των κατοίκων της, κ.α. στοιχεία, αποτελούσε πάντοτε -στο διάβα του χρόνου- το «μήλον της έριδος» για Δυτικούς και Ανατολίτες.
                Ο τόπος μας, η γενέθλια γη, πέρασε πολλά, από πολλούς και διάφορους, ενώ πάντοτε στη μικρή του κοινωνία είχε έναν «ιδιαίτερο» τρόπο αντίληψης της ζωής, που τον έκανε να ξεχωρίζει από τους -κάθε λογής- άλλους τόπους.
                Η ζωή αυτή του νησιού μας, άρχισε να αποτυπώνεται εκτυπώτερα από τους χρόνους της απελευθέρωσής του -από τον Οθωμανικό, Τουρκικό ζυγό- και εντεύθεν μέσα από τα ερανίσματα του τοπικού Τύπου. Εκεί καταγράφηκε κάθε γεγονός, κάθε συμβάν, ενώ αποτυπώθηκαν σκέψεις, προτάσεις, πεποιθήσεις των ανθρώπων της περιόδου εκείνης, τηρουμένων -βεβαίως- των αναλογιών, των δυνατοτήτων και των όποιων ελευθεριών (ή απαγορεύσεων) της εποχής επέτρεπαν κάτι τέτοιο.
                Η απελευθερωμένη, πλέον, Χίος αρχίζει να χτίζει το νέο πρόσωπό της, μαζεύοντας κάθε λίγο τις δυνάμεις της στα συντρίμμια θλιβερών γεγονότων.
Αυτή η ιστορία συμπυκνώνεται επί δεκαετίες στον τοπικό Τύπο. Κι αυτή την ιστορία μόχθησε, καταγράφοντας τα γεγονότα, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει στους σύγχρονους-νεότερους απογόνους των τότε πρωταγωνιστών, ο φίλος δημοσιογράφος και εκδότης-δ/ντης του δημοσιογραφικού συγκροτήματος της «Αλήθειας» Γιάννης Τζούμας.
Ο αγαπητός Γιάννης, γαλουχημένος ο ίδιος μέσα στα χαρτιά, το μελάνι, τα στυλό και τα ρεπορτάζ («γραφιάς της δημοσιογραφίας», όπως άλλωστε του αρέσει να αυτοτιτλοφορείται) εδώ και τέσσερις δεκαετίες, γράφει επί σαράντα χρόνια την ιστορία της τωρινής Χίου. Ήδη σήμερα γράφει και προβάλλει γεγονότα στην τρίτη γενιά ανθρώπων από την έναρξη της δουλειάς του.
Η αγάπη του για την έρευνα είναι δεδομένη και πασιφανής και τούτο μαρτυρείται περίτρανα μέσα από τις όμορφες εκπομπές του στην τηλεοπτική «Αλήθεια», όπου -αναμοχλεύοντας το παρελθόν- μεταδίδει μηνύματα και ντοκουμέντα στο παρόν και το μέλλον.
Άλλος ένας καρπός της αγάπης του αυτής είναι και το -ανά χείρας μας ευρισκόμενο- βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε, υπό τον τίτλο «Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου (1911-1934) – Τόμος Α΄».
Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο 216 σελίδων, που περικλείει μέσα του την ιστορία 22 ετών Χιακής πραγματείας, από τον χρόνο πριν την απελευθέρωση και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του μεσοπολέμου.
Στον τόμο περιλαμβάνονται τα βασικότερα γεγονότα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία, κάθε είδους και μορφής, παρουσιαζόμενα με εύγλωττο και παραστατικό τρόπο, αφήνοντας στον αναγνώστη του μια ευχάριστη επιθυμία για συνέχιση της μελέτης, δίχως πλήξη, εντρυφώντας στα ενδότερα της Χιακής κοινωνικής ζωής.
Ο συγγραφέας του, φίλος Γιάννης Τζούμας, το αφιερώνει στα τέσσερα παιδιά του (Χαρά, Κυριακή, Κωστή, Αγγελική) και τη σύζυγό του Ειρήνη Αναγνώστου, ενώ την εκδοτική του επιμέλεια (εκτύπωση- βιβλιοδεσία- παραγωγή) είχε ο εκδοτικός Οίκος «Άλφα Πι» του Γιάννη Παληού και των ακάματων συνεργατών του. Χορηγός της έκδοσης είναι το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».
Το βιβλίο του Γιάννη Τζούμα «Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου (1911-1934) – Τόμος Α΄» δεν πρέπει να λείψει από καμία χιώτικη βιβλιοθήκη, από το γραφείο κάθε Χιώτη που αγαπά και μελετά τη σύγχρονη τοπική ιστορία.
Μελετώντας το μπορεί κάποιος να εξάγει ασφαλή και πολύτιμα συμπεράσματα που ανάγονται στην κοινωνιολογία, αλλά και την ψυχολογία ακόμη της Χιακής βιοτής πρωτινών χρόνων, που όμως δεν διαφέρουν και πολύ από τη σημερινή.
Ο υπό αναφορά τόμος παρουσιάστηκε επίσημα στο αναγνωστήριο της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου 2024, με ομιλητές τον Στρατηγό ε.α. Χρήστο Δρίβα, τον έμπορο κ. Κώστα Φασουλάκη, τον Γυμνασιάρχη Βολισσού- εκπαιδευτικό κ. Σωτήρη Παραδείση (που ήταν και ο συντονιστής- παρουσιαστής της εκδήλωσης) και τον συγγραφέα, παρουσία εκλεκτού ακροατηρίου.
Στέκομαι ιδιαίτερα στο γεγονός της παρουσίασης του βιβλίου στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης «Κοραής» διότι εκεί είναι ο χώρος έρευνας και καταγραφής των στοιχείων που συγκέντρωσε ο συγγραφέας.
Τι πιο όμορφο, λοιπόν, στο χώρο της «πηγής» της πληροφορίας, της «μάνας» της ειδησεογραφίας, εκεί που μοχθεί ο σκαπανέας της γραφίδας, να έρχεται η ευλογημένη αυτή ώρα να παρουσιάσει το έργο του, να δρέψει τους καρπούς του κόπου του. Ελπιδοφόρο και παρήγορο σημάδι. Να το τηρήσει η φιλόξενη Βιβλιοθήκη «Κοραής» και να το συνεχίσει, παρουσιάζοντας στους «κόλπους» της (κτιριακές εγκαταστάσεις και υπό την αιγίδα της) τα έργα των ερευνητών και καταγραφέων, που δούλεψαν και «σμίλεψαν» τα έργα τους εκεί, στο χώρο της.
Άποψή μου είναι, τόσο ο Δήμος Χίου όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου να προμηθευτούν ικανό αριθμό αντιτύπων του έργου και να εφοδιάσουν με αυτό όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες στο νησί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Τζούμα για τον κόπο που κατέβαλε και μας χάρισε ένα τέτοιο πόνημα, ευχόμενοι καλή δύναμη και καλή συνέχεια, για την έκδοση και των λοιπών τόμων, καταγραφής της τοπικής ειδησεογραφίας-ιστορίας, φθάνοντας μέχρι τις πρόσφατες δεκαετίες. Συγχαρητήρια, Γιάννη!-

Latest..

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

ΧΙΟΣ : Επαγγελματίας που ενοικίασε δημοτικό ακίνητο στο Πυργί με σκοπό να το λειτουργήσει ως καφενείο  προσέφυγε στο Ειρηνοδικείου Χίου και ζήτησε να απαλλαγεί από την … [Read More...]

H ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ : H υποψήφια ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ έρχεται στη Χίο την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να προωθήσει την υποψηφιότητά της. Η καταγόμενη από τα Καρδάμυλα Ευρωβουλευτής θα … [Read More...]

Μέλια: Άδικα φωνάζω;

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ – Γ. ΚΛΙΑΜΕΝΑΚΗΣ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΛΑΦΗ

ΧΙΟΣ : Σοβαρές καταγγελίες για παρανομίες στις αναθέσεις έργων και υπηρεσιών από τη δημοτική αρχή Μαλαφή προέκυψαν πρόσφατα, καθώς ο πρώην δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης και ο … [Read More...]