ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΧΙΟΣ :
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ενεργό ενδιαφέρον των φορέων της Χίου για την ολοκλήρωση των έργων, που ξεκίνησαν μετά το 2019 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τις πύλες εισόδου του νησιού μας.
Η αναλυτική ενημέρωση προφανώς είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Η επίσκεψη του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Ν Ταχιάου, ο οποίος συναντήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς, έθεσε σαφείς κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση των έργων.
Ως προς το Κτήριο του Αεροδρομίου, η εκτίμηση είναι ότι είμαστε εντός στόχου για την ολοκλήρωση του έργου το 2024.
Οι πέντε βασικές εκκρεμότητες προς διευθέτηση αναφορικά με το έργο της επέκτασης του διαδρόμου του Αεροδρομίου, με στόχο ολοκλήρωσης το 2026, είναι:

  1. 1. Ολοκλήρωση αγωγού διασύνδεσης Παραλιακής και Χρήστου. Ο αγωγός τέμνει τον διάδρομο, άρα είναι προαπαιτούμενο. Εκκρεμεί να εξεταστεί αν το κομμάτι του αγωγού (αντιπλημμυρικό) που έχει κατασκευάσει ο ανάδοχος της Περιφέρειας είναι στο ίδιο βάθος με τον αγωγό που έχει κατασκευάσει ο ανάδοχος του Δήμου. Εφόσον είναι στο ίδιο βάθος, θα πρέπει να γίνει η ένωση, εφόσον είναι σε διαφορετικό βάθος, θα πρέπει αρχικά να γίνουν εργασίες για να «ευθυγραμμιστούν» και έπειτα να γίνει η ένωση.
  2. 2. (Μερική) Διοικητική Παραλαβή προς χρήση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς την ΥΠΑ για το τοιχείο (Έργο Μετατόπισης Παραλιακής Οδού)
  3. 3. (Μερική) Διοικητική Παραλαβή προς χρήση από τον Δήμο προς την ΥΠΑ για την τάφρο, τον αγωγό και το κιβώτιο (αντιπλημμυρικά έργου Οδού Χρήστου)

Συντονισμό για τα ανωτέρω, έπειτα από συνεννόηση παρουσία του Υφυπουργού, ανέλαβε ο Δήμος. Τα ανωτέρω είναι σημαντικά καθώς βρίσκονται στην έκταση που γίνεται η επέκταση του διαδρόμου και η οποία δεν έχει ακόμη παραδοθεί στον ανάδοχο του Υπουργείου από την ΥΠΑ.

  1. 4. Λήψη τελικών αδειών για έναρξη λειτουργίας δανειοθαλάμων από το Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τη Διεύθυνση Δασών Χίου. Αναμένεται άμεσα.
  2. 5. Έναρξη λειτουργίας και λήψης υλικών από τους τέσσερις δανειοθαλάμους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ο ανάδοχος θα πραγματοποιήσει λήψη υλικών μόνο με μηχανικά μέσα και χωρίς χρήση εκρηκτικής ύλης από τα τέσσερα σημεία και μεταφορά στο χώρο της επέκτασης του διαδρόμου, όπου θα γίνεται η όποια επεξεργασία.

Σημαντικό είναι ότι ο ανάδοχος της επέκτασης του διαδρόμου έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες θεμελίωσης του νέου υποσταθμού του αεροδρομίου.
Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι (α) έχει ζητηθεί να γίνει η δεύτερη συνάντηση των αιρετών εντός Απριλίου, όπου ένα από τα θέματα προς συζήτηση θα πρέπει να είναι το συγκεκριμένο, ενώ (β) έκπληξη προκαλεί ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση συνυπογράφεται από εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου, φορείς που συμμετέχουν στο Μνημόνιο Συνεργασίας για το έργο του Αεροδρομίου και έχουν οι ίδιοι την ευθύνη ολοκλήρωσης των έργων που τους αναλογούν.

ΓΡΑΦΕΙ: Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ 

Latest..

Στη δημοσιότητα έδωσε η Εισαγγελία φωτογραφίες και ονόματα της σπείρας που εξαπατούσαν πολίτες σε Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας

ΚΩΣ: Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες μελών … [Read More...]

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής: Το Τροπάριο της Κασσιανής την Κυριακή 14 Απριλίου στο Αναγνωστήριο.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Γέμισε σήμερα στην Καλλονή «Το καλάθι της Αγάπης» του Π.Τ. Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την στήριξη της δράσης «Σιτίζω»

ΛΕΣΒΟΣ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καλλονή η δράση «Το καλάθι της Αγάπης» του Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της … [Read More...]