“Ο δήμος Δυτ. Σάμου παραχώρησε τμήμα δημοσίου κτηρίου σε ανύπαρκτο νομικό πρόσωπο”

ΣΑΜΟΣ: Χαιρετίζει και επικροτεί “κάθε ιδέα, όραμα και προσπάθεια που στοχεύει στην ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των κατοίκων του” δηλώνει ο συνδυασμός “Για το Δήμο που Αξίζουμε”, με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, υποψήφιο δήμαρχο Δυτικής Σάμου, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως “όταν η δημοτική Αρχή καλείται να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία, είναι υποχρεωμένη να εξετάζει τις νομικές προεκτάσεις κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας φορέων ή πολιτών, ώστε να τηρείται η αρχή της νομιμότητας. Όσον αφορά στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί δωρεάν παραχώρησης τμήματος του ΚΑΠΗ σε υπό σύσταση φορέα, προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: 1. Το κείμενο που αναρτήθηκε στα ΜΜΕ από τη δημοτική αρχή αποτελεί ένα απλό κείμενο καταγραφής σκέψεων, ιδεών και προσδοκιών. Τίποτε παραπάνω. Δεν αποτελεί καταστατικό οποιουδήποτε φορέα οποιασδήποτε μορφής.
Δήμος Δυτ. Σάμου: Διαδικασίες για ανέγερση κτηρίου της “Πυθαγορείου Ακαδημίας” – Προσωρινή παραχώρηση χώρου
2. Το καταστατικό πρέπει να αναφέρει τη νομική μορφή του Φορέα και τη διάρκειά του, τα ιδρυτικά μέλη αυτού, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους και αρκετές ακόμη διατάξεις προβλεπόμενες από τον νόμο. Δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε καταστατικό του «φορέα» που υπέβαλε το αίτημα παραχώρησης ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στη δημοσιότητα, επομένως τίποτα από τα ανωτέρω δεν προκύπτει.
3. Ο φερόμενος ως «Φορέας» που αιτήθηκε την παραχώρηση είναι «υπό σύσταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής. Μετά από έρευνα του συνδυασμού μας, προέκυψε ότι δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα οποιοδήποτε καταστατικό αυτού (με την επωνυμία τουλάχιστον που αναφέρει η Δημοτική Αρχή), ούτε στα Βιβλία Εταιρειών, ούτε στα Βιβλία Σωματείων, ούτε εκκρεμεί αίτηση έγκρισης καταστατικού από οποιοδήποτε δικαστήριο της Σάμου. Συνεπώς, ο δήμος Δυτικής Σάμου παραχώρησε τμήμα δημοσίου κτηρίου σε ανύπαρκτο νομικό πρόσωπο.
4. Διευκρινίζουμε ότι η «σύσταση» νομικού προσώπου δεν απαιτεί συγκεκριμένη διεύθυνση έδρας, αρκεί η αναφορά της Δημοτικής Ενότητας της έδρας της στο Καταστατικό. Τούτο απαιτείται στο επόμενο στάδιο, που είναι η έκδοση ΑΦΜ. Επομένως, θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το καταστατικό με πράξη καταχώρησής του στα οικεία Βιβλία του αρμοδίου Πρωτοδικείου και μετά να εξεταστεί το αίτημα της παραχώρησης χώρου προς έκδοση ΑΦΜ.
5. Υφίσταται ήδη στη Σάμο Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με επωνυμία «Πυθαγόρειος Ακαδημία», ιδρυθείσα από έτους 2005, με έδρα στο Πυθαγόρειο. Στην προκειμένη, όμως περίπτωση, δεν πρόκειται για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, αλλά για νέο που θα συσταθεί με την ίδια σχεδόν επωνυμία. Θεωρούμε ότι οι ιδιώτες της εν λόγω πρωτοβουλίας θα έπρεπε να επανεξετάσουν το ζήτημα.
6. Η παραχώρηση – και μάλιστα δωρεάν – δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, όφειλε να επιδείξει περισσότερη επιμέλεια στη διαχείριση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ιδιωτών, η οποία ως όραμα είναι αξιέπαινη, πλην όμως πάσχει ως προς τη νομική της υπόσταση.
Αντικείμενο του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης.8.2023 δεν ήταν το όραμα των ιδιωτών που το εμπνεύστηκαν και το προετοίμασαν, και το οποίο αδιαμφισβήτητα υποστηρίζουμε, αλλά η παραχώρηση συγκεκριμένου δημοσίου ακινήτου σε συγκεκριμένο φορέα. Δεσμευόμαστε – εφόσον αναδειχθούμε ως νέα δημοτική αρχή – να συνδράμουμε κάθε πρωτοβουλία που θα προσφέρει στο κοινό καλό, τηρώντας αυστηρά κι ανεξαιρέτως το πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας” αναφέρει ο συνδυασμός “Για το Δήμο που Αξίζουμε”.
 

Latest..

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμών Κελσίου – Οι περιοχές με βροχές και καταιγίδες

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]