O… «φιλικός» κλεφτοπόλεμος των Τούρκων και ένα κουίζ για… εύκολους λύτες

ΧΙΟΣ : Πράγματι, εδώ και ένα χρόνο, έπαυσαν οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίου , (αλλά οι παραβιάσεις στα χωρικά μας ύδατα έφθασαν πέρσι τις 1600) και σημειώθηκαν μόνο τρεις παραβάσεις του FIR . Και αν σκεφθεί κανείς ότι το 2022 είχαμε 11.000 παραβιάσεις, σίγουρα το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου έχει μηδενισθεί.
 Ναι, οι πολεμικές ιαχές του Ερντογάν σταμάτησαν στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών (7 Δεκεμβρίου 2023) , αλλά οι δηλώσεις αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεχίστηκαν, έστω σε χαμηλότερους τόνους.  Το μαρτυρεί το παρακάτω ημερολόγιο , αποδεικνύοντας ότι οι Τούρκοι επιδίδονται σε ένα χαμηλής έντασης… «φιλικό» κλεφτοπόλεμο , παραβιάζοντας το πνεύμα της Διακήρυξης Φιλίας :     
(18/3) Ο Ερντογάν μίλησε κατά τη διάρκεια δείπνου σε στρατιώτες της 4ης Διοίκησης του τουρκικού Στρατού και αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε ότι ο Ετζεβίτ έπρεπε να συνεχίσει την προέλαση προς νότον, γιατί έτσι η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική!
 (14/3)  Ένα τουρκικό ελικόπτερο εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Bέβαια, το τουρκικό ελικόπτερο αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
 Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ , μιλώντας σε στρατιωτική σχολή, είπε: «Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων, μέσω των εξοπλισμών και της εθνικής παραγωγής του μαχητικού ΚΑΑΝ».
 (6/3) Ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σμύρνη:  «Ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα και σας καλώ να βγάλετε κραυγή σε όλο το Αιγαίο!».
(5/3) «Για τα σύνορα της καρδιάς μας» ξαναμίλησε ο Ερντογάν, διακηρύσσοντας ότι η Τουρκία  είχε το ενδιαφέρον της από τα Βαλκάνια μέχρι την κεντρική Ασία και από το Αιγαίο μέχρι την Άπω Ανατολή!
(20/2) Η Τουρκία σε αντιNavtex που εξέδωσε  αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ισχυρίστηκε ότι η περιοχή ήταν σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας   Επίσης, εξέδωσε μία ακόμα Navtex θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι και Καστελλόριζο.
(11/ 2 ) Με τρεις ΝOTAM η Τουρκία επικαλέσθηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζοντας παράνομες τις αεροναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας μεταξύ Ψαρών – Χίου (Βόρειο Αιγαίο )και τη Συνθήκη των Παρισίων για ασκήσεις στη συστάδα των νησιών Ζαφορά – Χαμηλή – Διβούνια – Αυγό (Καρπάθιο Πέλαγος). Σο κείμενο αναφερόταν η Κάρπαθος  με το τουρκικό και ιταλικό όνομα: « Κερπέ- Σκαρπάντο».
  Παράνομη τουρκική ΝAVTEX «ακύρωσε» ελληνική που προειδοποιούσε για την άσκηση «Τρίαινα» μεταξύ Σάμου και Τήνου, σημειώνοντας ότι το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αφορούσε και τα χωρικά ύδατα. Παράλληλα η Τουρκία δέσμευσε την ίδια περιοχή για δικές της ασκήσεις.
(5/2) Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούσαν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα»,  για τα οποία όπως είπε, οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη».
(30/1)  Με NAVTEX του Σταθμού της Σμύρνης, δηλώθηκε ότι τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο, ανήκαν σε καθεστώς αποστρατικοποίησης βάσει των συνθηκών και «καμία στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να διεξάγεται στα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών».
(27/1) Πριν περάσουν 24 ώρες από τότε που οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79 , ο Ερντογάν,  μιλώντας στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη, ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»!
Κουίζ για …εύκολους λύτες:
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η ανακωχή – Διακήρυξη Φιλίας στον ακήρυκτο πόλεμο του Αιγαίου ;
(Ηλεκτρονική εφημερίδα Political)  

Latest..

Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας διάλεξε η TUI ή θέλουμε να πείσουμε τους άλλους ότι μας διάλεξε η TUI ή αυτή η συνεργασία ήταν προδιαγεγραμμένη …»

ΚΩΣ: Ανακοίνωση  της Παράταξης  «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο»  «Ή  θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας  διάλεξε η … [Read More...]