ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ στους 42 ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ μας, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

ΛΕΣΒΟΣ:

Προς : -κ. Δήμαρχο Μυτιλήνης -κ. Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών -κ. Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος -κ. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού -κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης -κ. Εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων Μυτιλήνης -Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης -Επιτροπή Ονοματοθεσίας Αποκ. Διοίκησης Αιγαίου -Μ.Μ.Ε
Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δήμο Μυτιλήνης θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε για μια χρονίζουσα οφειλόμενη τιμή της δημοτικής αρχής προς τους Συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τρείς φορές μέχρι σήμερα, στάλθηκε στις δυο προηγούμενες δημοτικές αρχές, υπόμνημα του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα, για τις επιβαλλόμενες συμπληρώσεις και διορθώσεις, των ονομάτων των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, σε οδούς της Μυτιλήνης -στις 20-12-2018, στις 9-5-2022 και στις 23-3-2023. Μέχρι σήμερα-δυστυχώς- δεν έχει γίνει τίποτα. ( Σας κοινοποιούμε το υπόμνημα του 2018, με όλα τα στοιχεία για τις αναγκαίες διορθώσεις και συμπληρώσεις).
Για το ιστορικό της υπόθεσης θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε  ότι το 1994 με προτάσεις  της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τα ονοματεπώνυμα των 33 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στα Τσαμάκια και αναγράφονταν στην τότε αναθηματική στήλη, να δοθούν σε νέους δρόμους των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηριού, Νεάπολης, Πληγονιού κ.λ.π.(  προάστια που τότε επεκτεινόταν) και πράγματι τούτο έγινε με τις απαιτούμενες αποφάσεις.
                      Επιβαλλόμενες ενέργειες που καθυστερούν χρόνια, παρά τις προτάσεις μας, είναι οι παρακάτω:
Ø  Να δοθούν σε δρόμους των ίδιων περιοχών και τα υπόλοιπα 9 ονοματεπώνυμα εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, που τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αναθηματική πλάκα, αλλά προέκυψαν από νεώτερη ιστορική έρευνα και είναι γραμμένα στο Μνημείο στα Τσαμάκια.
Ø  Να τοποθετηθούν νέες πινακίδες οδοσήμανσης,  με το σωστό ονοματεπώνυμο, στα πέντε λανθασμένα  ονοματεπώνυμα. Τα όποια προβλήματα προκύψουν στους κατοίκους των μικρών αυτών πέντε  δρόμων, μπορούν να αντιμετωπίζονται με σχετικές βεβαιώσεις  του Δήμου. Θεωρούμε αδιανόητο να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα, επειδή  τα ονόματά τους είχαν γραφεί αλλοιωμένα με πένα και μελάνι, στις ληξιαρχικές πράξεις του κατοχικού Δήμου.
Ø  Επειδή πολλά ακίνητα, στο ξεκίνημα  ή στις διασταυρώσεις των δρόμων αυτών ήταν αδόμητα, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί χαμηλά ή πάνω σε φράχτες ή έχουν χαθεί, θα πρέπει μετά από έλεγχο τόσο στις παλιές όσο και οι νέες πινακίδες,  όπου αυτό απαιτείται, να τοποθετηθούν σε μεταλλικό ιστό και να αναφέρουν μετά το όνομα «Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς».
Ø  Στη  διάθεσή  σας  για  οποιαδήποτε ενημέρωση, όπως και για την υπόδειξη των παραπάνω δρόμων. Αναλυτικά βιογραφικά, καθώς και οι τραγικές ιστορίες των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα : «ΣΤΟ  ΣΗΜΑΔΙ…».     
Ø  Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε και παραθέτουμε την νομοθεσία και νομολογία για την δεοντολογία ονοματοδοσίας και μετονομασίας οδών, που σας κοινοποιούμε.
Τέλος ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί-και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις- είναι η αποκατάσταση του χώρου στο Μνημείο των 42 Εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, που κρύφτηκε πίσω από τσιμεντένιο στύλο και μεταλλική ντουλάπα της ΔΕΗ, όπως και με κάδους απορριμμάτων-μετά το έργο της ανάπλασης του χώρου-με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να αποτελεί πευκόφυτη αλάνα στάθμευσης μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων.
Αναμένουμε τις  οφειλόμενες ενέργειές σας.
 
           Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας 
Αλβανός Δούκας, Βλαστάρης Στρατής, Γαλέτσας Γιώργος, Καρατζάς Κώστας, Κομνηνάκας Απόστολος, Κουτσκουδής Παναγιώτης, Μπουρνούς Δημήτρης, Τσιριγώτης Νίκος, Χατζηλίας Χρήστος.

Latest..

ΠΡΟΣΟΧΗ (και στην Ικαρία): Νέα περιστατικά προσπάθειας κλοπής τραπεζικών στοιχείων μέσω e-mail

ΙΚΑΡΙΑ: Δύο συνεχόμενες καταγγελίες έχουν ήδη καταγραφεί σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες χρήστες έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο οι απατεώνες ζητούν από τους … [Read More...]