ΣΑΜΟΣ: Την εικόνα που αντικρίζει σε δύο από τις παραλίες της Σάμου, που επισκέπτεται για τα μπάνια του, και τη δυσκολία του ως άτομο με αναπηρία να μετακινηθεί καθώς οι θέσεις στάθμευσης είναι σε μακρινή απόσταση, περιγράφει στο Samos Voice o Γιάννης Σταύρου, πρώην καθηγητής Φυσικής Αγωγής (γυμναστής) και νυν ΑμεΑ.
Συγκεκριμένα, εξηγεί: “Είμαι από τη Σάμο, μεγάλωσα σ’ αυτό το νησί, που το αγαπώ πολύ. Υπήρξα αθλητής του μήκους με επιτυχίες στο παρελθόν (30 χρόνια για να φτιαχτεί ένας ελαστικός τάπητας στο Στάδιο της Σάμου – άλλο κεφάλαιο αυτό…). Μένω μόνιμα στην Αθήνα και έρχομαι 2 μήνες τα καλοκαίρια. Είμαι ΑμεΑ εδώ και 4 χρόνια. Θα ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις σχετικά με τις θέσεις πάρκινγκ ΑμεΑ στα δύο πιο τουριστικά μέρη του νησιού, το Πυθαγόρειο και το Κοκκάρι. Θα ξεκινήσω με το έλασσον, που αφορά το Πυθαγόρειο: Έχει φτιάξει ο δήμος 3 άνετες θέσεις για ΑμεΑ ακριβώς πίσω απ’ τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ρωτάω λοιπόν, γιατί τόσο μακριά απο την παραλία; Χρειάζεται κόπος για μας που είμαστε ΑμεΑ να κατέβουμε και ειδικά να ανέβουμε τις ανηφόρες! Δεν σκέφτηκε ο δήμος να φτιάξει 2 θέσεις πάρκινγκ ΑμεΑ στον Ταρσανά, ώστε να υπάρχει αμέση πρόσβαση χωρίς δυσκολίες στην παραλία! Κοινή λογική χρειάζεται.. Ας κρατήσουν τις 2 θέσεις ψηλά στον ναό και να δημιουργήσουν 2 νέες θέσεις ΑμεΑ χαμηλά στον Ταρσανά. Δε ξέρω αν χρειάζεται και η συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, αλλά, αν υπάρχει η θέληση, όλα γίνονται. Πραγματικά υποφέρουμε εγώ (με κινητική αναπηρία) και αυτοί που με βοηθάνε να φτάσουμε στην παραλία, τόσο μακριά που είναι φτιαγμένες.
Το μείζον θέμα αφορά το Κοκκάρι, στο οποίο δεν υπάρχει πουθενά πάρκινγκ ΑμεΑ! Απαράδεκτο στο 2ο τουριστικοτερο μέρος, στο γραφικό Κοκκάρι, να μην υπάρχει μία – το τονίζω – μία θέση για ΑμεΑ! Συν τοις άλλοις είναι και μικρό το μέρος και το πρόβλημα γίνεται τεράστιο! Πραγματικά αισθάνομαι ντροπή και αγανάκτηση για την κατάσταση αυτή! Λες και είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας.
Ας τα λάβει υπόψη της αυτά η όποια δημοτική αρχή αναλάβει καθήκοντα!
Με εκτίμηση
Γιάννης Σταύρου
πρώην Καθηγητής Φυσικής αγωγής ( Γυμναστής) – νυν ΑμεΑ”.
