Οι βάσεις σε 80 περιζήτητες σχολές

ΛΕΣΒΟΣ:

ΓράφειΑντώνης Φλωρόπουλος
Μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογιών και την κλιμάκωση της βαθμολογίας, αναμένουμε να δούμε τη μεγαλύτερη πτώση των βάσεων σε όλα τα τελευταία χρόνια. Μόνο στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις. Στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα δούμε μεγάλη πτώση κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Στις υπόλοιπες η μείωση θα είναι λίγο μικρότερη.
Στο τρίτο πεδίο που ανήκουν και οι ιατρικές σχολές, η Βιολογία και η Φυσική θα φρενάρουν αρκετά τις βάσεις κυρίως στα υψηλά κλιμάκια. Στο τέταρτο πεδίο που ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής θα δούμε μικρές μειώσεις που οφείλονται στα δυσκολότερα θέματα των Μαθηματικών.
Οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά που τα θέματα είναι κοινά με το δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα είναι κάτω από τα περυσινά επίπεδα, σαφώς όμως πολύ χειρότερες από τις επιδόσεις των υποψηφίων του δεύτερου επιστημονικού πεδίου.
Εκτίμηση
Για την εκτίμηση των βάσεων λήφθηκαν υπόψη η κλιμάκωση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα γιατί απαιτείται πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα. Θεωρήσαμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων και η σειρά προτίμησης που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δεν θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την περασμένη χρονιά.
Οσο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εφαρμογή της για τρίτη συνεχή χρονιά θα στερήσει το εισιτήριο εισαγωγής σε χιλιάδες υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να την «πιάσουν» αλλά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν πουθενά θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με αριθμό που θα ξεπερνάει τις 20.000.
Δείτε πίνακες με τις εκτιμήσεις
Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ
in.gr/  εφημερίδα  Τα ΝΕΑ

Latest..

Μαγγανίτης Ικαρίας: Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Καβάκι” σχετικά με δημοσίευμα της Ικαριακής Ραδιοφωνίας

ΙΚΑΡΙΑ: Μαγγανίτης Ικαρίας: Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Καβάκι” σχετικά με δημοσίευμα της Ικαριακής Ραδιοφωνίας – Ικαριακή Ραδιοφωνία <!-- … [Read More...]

Προσωρινές διακοπές ηλεκτροδότησης Δευτέρα και Τρίτη 15 και 16 Ιουλίου σε διάφορες περιοχές της Καλύμνου

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρο – Εκδήλωση από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» σας προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμηςγια τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που θα … [Read More...]