Ολική αρθροπλαστική ισχίου (γοφού): Η «επέμβαση του αιώνα» επανασυστήνεται

ΙΚΑΡΙΑ:

 1. Τελικά τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου (γοφού);

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική τεχνική που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας οι απολήξεις των οστών στην άρθρωση του ισχίου (του γοφού, στη «ρίζα» που συνηθίζεται να λέμε) αντικαθίστανται, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιφάνειες στην άρθρωση. Νέες αρθρικές επιφάνειες είναι συχνά απαραίτητες, όταν ο/η ασθενής υποφέρει από μακροχρόνια σοβαρή εκφύλιση της άρθρωσης (πρακτικά, καταστροφή της άρθρωσης) λόγω οστεοαρθρίτιδας του ισχίου ή μετεγχειρητικής αρθρίτιδας του ισχίου. Τυπικά, συστήνεται όταν υπάρχει χρόνιος πόνος στο ισχίο που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητικές θεραπείες (φυσικοθεραπεία, εγχύσεις βλαστοκυττάρων, αυτόλογου πλάσματος PRP και υαλουρονικού, αντιφλεγμονώδη φάρμακα) και επηρεάζει την ικανότητα του ασθενούς να συμμετέχει σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

 1. Γιατί πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Ο κύριος λόγος που πραγματοποιείται το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι για να βελτιώσει τη λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου (του γοφού) και να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο της άρθρωσης. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να είναι απαραίτητη σε ασθενείς που υποφέρουν από τις ακόλουθες νόσους:

 • Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου: είναι ένας τύπο αρθρίτιδας του ισχίου που χαρακτηρίζεται από επώδυνη φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου προκαλούμενη από εκφύλιση του χόνδρου. Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο και απώλεια της λειτουργικότητας του ισχίου, με την πάροδο του χρόνου.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα του ισχίου: προκαλείται από καταστροφή του χόνδρου στο ισχίο που αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό, για παράδειγμα, κάταγμα.
 • Ρευματοειδή αρθρίτιδα του ισχίου: είναι μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο που χαρακτηρίζεται από καταστροφή του χόνδρου στο ισχίο λόγω επίθεσης της ίδιας της άμυνας του οργανισμού (του αυτοάνοσου συστήματος) στους ιστούς. Αυτός ο τύπος της αρθρίτιδας μπορεί, επίσης, να προσβάλλει άλλες αρθρώσεις στο σώμα.
 • Οστεονέκρωση ή άσηπτη νέκρωση του ισχίου: προκαλείται από περιορισμένη παροχή αίματος στο ισχίο, η οποία προκαλεί καταστροφή στο οστό της κεφαλής του ισχίου και επακόλουθη στένωση της άρθρωσης.

Ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής ισχίου εάν υποφέρετε από κάποιο από τα ακόλουθα σημεία δυσλειτουργίας του ισχίου:

 • Πόνο στο ισχίο που δεν σταματά, ακόμα και μετά από λήψη φαρμάκων
 • Περιορισμένο εύρος κίνησης στο ισχίο
 • Δυσκολία και πόνο στη μετακίνηση από καθιστή σε όρθια θέση
 • Προβλήματα ύπνου λόγω σοβαρού πόνου στο ισχίο
 • Πόνο κατά τη βάδιση (στο περπάτημα)
 • Μικρή έως καθόλου βελτίωση στη λειτουργικότητα του ισχίου μετά από συντηρητική θεραπεία
 1. Τι περιλαμβάνει μια σύγχρονη ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Κάθε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που πραγματοποιείται πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη στις ατομικές ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς, οι οποίες ποικίλουν από περίπτωση σε περίπτωση.
Τα γενικά βήματα μιας σύγχρονης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου περιλαμβάνουν:

 • Χορήγηση περιοχικής αναισθησίας μαζί με ένα υπναγωγό/κατασταλτικό φάρμακο για να νιώθετε άνετα κατά την διάρκεια του χειρουργείου
 • Πραγματοποίηση μιας τομής κατά μήκος της πρόσθιας επιφάνειας του ισχίου για πρόσβαση στην άρθρωση του γόνατος
 • Αφαίρεση κατεστραμμένου χόνδρου και οστού από την άρθρωση του ισχίου και προετοιμασία της περιοχής για υποδοχή της πρόθεσης αρθροπλαστικής
 • Ασφαλής τοποθέτηση των τεχνητών προθέσεων στη σωστή ανατομική θέση
 • Σύνδεση των νέων προθέσεων να ταιριάζουν μεταξύ τους, έλεγχος σταθερότητάς τους, και κλείσιμο της τομής.
 1. Τι σημαίνει «ελάχιστα-επεμβατική» ολική αρθροπλαστική ισχίου;
 • Ελάχιστα-επεμβατική είναι η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με τομή δέρματος μικρότερη από 10 εκατοστά και πρόκληση ελάχιστου τραύματος στα παρακείμενα μαλακά μόρια (μυών, συνδέσμων, τενόντων) κατά την χειρουργική προσπέλαση, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση. Η σύγχρονη τεχνική της πρόσθιας ελάχιστα-επεμβατικής ALMIS ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με C-arm καθοδήγηση (navigation) κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση.
 1. Ποιο είναι το κόστος μιας ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σε μια ιδιωτική κλινική;
 • Το κόστος μιας ελάχιστα-επεμβατικής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι αρκετά προσιτό για τον μέσο Έλληνα ασθενή και ποικίλει ανάλογα το είδος της τεχνικής, τα εμφυτεύματα που θα χρησιμοποιηθούν, τις ημέρες νοσηλείας, την ασφάλεια του ασθενούς και την κλινική. Η/ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό κόστος περιλαμβάνει το κόστος νοσηλείας (το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ), το κόστος των εμφυτευμάτων που παραγγέλλονται από εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού, και το κόστος του ιατρικού τιμ, δηλαδή του αναισθησιολόγου, των ιατρών που βοηθούν στην επέμβαση, και του ορθοπαιδικού χειρουργού.
 1. Τι είναι η ολική αρθροπλαστική άμεσης αποκατάστασης (rapid recovery);

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου rapid recovery ενσωματώνει ένα σύνολο παρεμβάσεων στην περιεγχειρητική φροντίδα του ασθενή που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές και μειωμένο ή εξαφανισμένο πόνο. Παραδείγματα τέτοιων τεχνικών είναι η προεγχειρητική φυσικοθεραπεία, μια νέα ελάχιστα-επεμβατική τεχνική με μειωμένη τομή δέρματος και αποφυγή τραύματος μυών και τενόντων (ALMIS), η κατά το δυνατόν αναίμακτη χειρουργική τεχνική για αποφυγή μεταγγίσεων, η αποφυγή γενικής αναισθησίας, και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς από την 1η ημέρα.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής EUC Φρανκφούρτης, κος Μαλαχιάς, χρησιμοποιεί πρωτόκολλα άμεσης αποκατάστασης (rapid recovery approach), όπως τα διδάχθηκε κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής του (fellowship) στο Hospital for Special Surgery (New York, USA). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βοηθούνται οι ασθενείς να επιστρέψουν γρηγορότερα στην καθημερινή ζωή τους, μετά από ένα χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ-ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΙΑ ALMIS ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ
Καλέστε 6936503290, σήμερα, για να κλείσετε ένα ραντεβού, στο ΝΕΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας (ύπερθεν φαρμακείου Καρρά)), με τον Επίκουρο Καθηγητή Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, κο Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά.

Latest..

Αποτελέσματα εκλογών και ψήφοι των παρατάξεων στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου | Σε Κω και Κάλυμνο 1η η παράταξη του Ι. Γρύλλη στη Ρόδο του Γ. Σάββενα

ΚΩΣ: Ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, για την ανάδειξη νέας διοίκησης και … [Read More...]

Δώστε έμφαση στην άνεση!

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Καλά νέα! Ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Καιρίδης δίνει λύση στο θέμα της στέγης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

ΛΕΣΒΟΣ: Μια ευχάριστη είδηση προέκυψε από την τριήμερη επίσκεψη στη Λέσβο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, για την αποκατάσταση του Αναγνωστηρίου. Σε … [Read More...]