Οι Παναγιές της Χίου, από το ποίημα του Γ. Κρόκου στις εκκλησιές του Κάμπου (video-ήχος)

ΧΙΟΣ :

Μέρα ξεχωριστή η 15η Αυγούστου. Ημέρα εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τιμάται η μητέρα του Χριστού. Το Μικρό Πάσχα του καλοκαιριού!
Στη χάρη της Παναγιάς αφιερωμένες πολλές εκκλησιές, έτσι και στη Χίο· όπου σε μια μοναδική έκδοση το 2002, το 4ο Γυμνάσιο Χίου (χάρη στην ακούραστη δουλειά της θεολόγου Μαριόγκας Μελαχροινούδη και των τότε μαθητών της), σε συνεργασία με το ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό κέντρο προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου «Οι Παναγιές της Χίου».
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών καταγράφονται οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγιά, μαζί με σειρά στοιχείων, ανά αρχιερατική επιτροπεία.

Η έκδοση ανοίγει με το ποίημα του Γιώργη Κρόκου, ενός ακάματου δασκάλου, ιεροψάλτη, λαογράφου που για το ποιητικό του έργο τιµήθηκε από την Ακαδηµία Αθηνών, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, από δήµους της χώρας µας και από πολλά πολιτιστικά και επιστημονικά σωµατεία όχι μόνο της γενέτειράς του, της Χίου, αλλά και όλης της χώρας.
Μιλήσαμε με την κόρη του, Αργυρούλα Κρόκου, συνταξιούχο ηλεκτρονικό και ηχολήπτρια της ΕΡΤ, για αυτό το ποίημα του πατέρα της, ενώ μας μίλησε και για το ποίημα “Παναγιά Σικελιά”.
Ξεχωριστή ενότητα στο βιβλίο «οι Παναγιές της Χίου» και οι Παναγιές της Κάμπου, που τόσο υπεραγαπούσε η συνάδελφος Κλειώ Μαστοράκη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Για τις εκκλησίες του κάμπου μας μίλησε ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου Νίκος Νικολούδης.
Σύμφωνα με το βιβλίο 10 από τις εκκλησιές του Κάμπου είναι αφιερωμένες στην Παναγιά.
1. Παναγιά Σωριώτισσα ή Συριώτισσα όπως είναι περισσότερο γνωστή
2. Παναγιά Αγιοδεκτεινής
3. Ευρετής
4. Κοκοροβιλιάς
5. Φάρκαινας
6. Παναγιά Αγκιναριώτισσα
7. Παναγιά Γλυκειά
8. Παναγιά Παχυά, από τα οικογενειακά επίθετα των κτητόρων της
9. Παναγιά Σπηλιώτισσα και
10. Παναγιά Στρατήδαινα.
Πρώτη δημοσίευση: 15/08/2020
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr, ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΥΛΙΩΤΗ

Latest..

Δήμος Ικαρίας: Ομόφωνα ενάντια στην εγκατάσταση των 2 Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων κοντά στην Ικαρία

ΙΚΑΡΙΑ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 13ης/2023 κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας Θέμα: Σύνταξη θέσης του Δήμου Ικαρίας στα … [Read More...]

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΣΟΥΝΑΚ: ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΧΙΟΣ : Στο τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής "Πρωινή Ζώνη" του Action24 συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.  Ο κ. Μηταράκης σχολίασε την στάση του … [Read More...]

Κωσταντίνος Μουτζούρης : “Επικροτούμε ολόθερμα τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την στάση του στο Λονδίνο.”

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης – &.Οι δημόσιες δομές υγείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά λόγω ελλείψεων &.

ΛΕΣΒΟΣ: Με αίτημα δημόσια και δωρεάν υγεία για το λαό, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι το εργατικό κέντρο Λέσβου στο προαύλιο του Νοσοκομείου … [Read More...]