Πανελλήνιες 2024: Oι τελικές εκτιμήσεις για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Πίνακες

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις Πανελλήνιες 2024, η αγωνία των διαγωνιζόμενων επικεντρώνεται στις Βάσεις Εισαγωγής, καθώς και η μονάδα… μετράει.
Τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κυμανθούν οι Eλάχιστες Bάσεις Eισαγωγής (EBE), ανά επιστημονικό πεδίο, παρουσίασε ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός, Στράτος Στρατηγάκης, τονίζοντας ότι η εκάστοτε ΕΒΕ διαμορφώνεται από τη ζήτηση της εκάστοτε σχολής. Όσο για το πώς θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό δελτίο επισήμανε ότι τα παιδιά και οι γονείς τους «επιλέγουν τώρα σπουδές και όχι επάγγελμα».
Χειρότερες επιδόσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο μέσος όρος των μαθημάτων για τους υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων προβλέπεται να είναι 13,45 στη Γλώσσα, 10,64 στα Αρχαία Ελληνικά, 8,96 στην Ιστορία και 12,43 στα Λατινικά.
«Βλέπουμε ότι ο μέσος όρος του 1ου πεδίου φέτος είναι 11,37 βαθμοί, ενώ πέρυσι ήταν 11,71. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χειρότερες επιδόσεις» με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στην ιστορία (8,6 φέτος) και στα Αρχαία στα 10,64 έναντι 10,8 βαθμούς.
«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής για το πρώτο πεδίο είναι 9,1. Αυτό σημαίνει ότι όποιο παιδί έχει μέσο όρο κάτω από 9,1 βαθμούς στα 4 μαθήματα χωρίς κανένα συντελεστή βαρύτητας δε θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή που ανήκει μόνο στο 1ο πεδίο. Άρα, το κατώφλι είναι το 9,1» σημείωσε ο κ. Στρατηγάκης στην ΕΡΤ.
Και όπως τόνισε η ελάχιστη βάση εισαγωγής που προσαρμόζεται στις επιδόσεις αντικατοπτρίζει τις χειρότερες επιδόσεις που έχουν φέτος τα παιδιά.
Κάτω από τη βάση πολλά παιδιά στο 2ο επιστημονικό πεδίο
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι: 14,06 στη γλώσσα, 9,07 στη Φυσική, 12,5 στη Χημεία, 12,17 στα Μαθηματικά.
«Εδώ τη ζημιά την έχει κάνει η Φυσική, όπου βλέπουμε το μέσο όρο της φέτος να είναι 9,7, ενώ πέρυσι ήταν 11,19. Μεγάλος ο αριθμός των παιδιών κάτω από τη βάση και κατά δεύτερον τα μαθηματικά που φέτος έχουν μέσο όρο 12,17 έναντι 12,86», όπως είπε. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η μίνιμουμ ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,69 έναντι 9,87 πέρυσι.
«Θα έχουμε και εδώ πτώση των βάσεων. Αυτό προαναγγέλλει χαμηλότερη η ελάχιστη βάση εισαγωγής» ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης.
Η φυσική παρέσυρε προς τα κάτω το 3ο επιστημονικό πεδίο
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση στη φυσική με τον μέσο όρο να πέφτει από 9,97 πάει στο 8,66. «Αυτό παρασέρνει το μέσο όρο του πεδίου από το 9,31 στο 9,57» συμπλήρωσε.
Μιλώντας για το 4ο επιστημονικό πεδίο εκτίμησε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι 8,34 βαθμούς, όπως και το 2023.
Με ποιο κριτήριο συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό
«Η βάση διαμορφώνεται από τη ζήτηση» τόνισε ο σύμβουλος εκπαίδευσης ο οποίος αναφέρθηκε και στην συμπλήρωση του βιογραφικού . «Έχει μια σχολή υψηλή ζήτηση, θα έχει υψηλή βάση, έχει χαμηλή ζήτηση, θα έχει χαμηλή βάση. Ακόμα και στις περιζήτητες σχολές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έχει τη χαμηλότερη βάση από τις Ιατρικές και η Νομική Κομοτηνής τη χαμηλότερη βάση από τις Νομικές. Αυτό συμβαίνει διότι είναι απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε η ζήτηση είναι μικρότερη. Δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερες σχολές» επισήμανε.
Καταλήγοντας τόνισε ότι «τα παιδιά επιλέγουν τώρα σπουδές και όχι επάγγελμα. Αυτό πρέπει να το έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους. Το επάγγελμα θα το επιλέξουν αργότερα και θα είναι ένας συνδυασμός των σπουδών που θα κάνουν, των εργασιακών αξιών που θα έχουν και των ευκαιριών που θα τους δοθούν επαγγελματικά».
(ΠΗΓΗ: enikos.gr)

Latest..

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ

ΧΙΟΣ : Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ενέκρινε την έκδοση και αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου προς κάθε αρμόδια αρχή και προκειμένου να … [Read More...]

Η ΒΕΣΣΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

ΧΙΟΣ : εν είναι από τα γνωστά και δημοφιλή χωριά του νησιού, τα οποία και αυτά, ας μη γελιόμαστε, τις περισσότερες φορές τα γνωρίζουν πολύ επιδερμικά οι επισκέπτες τους. … [Read More...]

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΚΑ

ΧΙΟΣ : Η Νοσοκομειακή Υπηρεσία του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χίου "Σκυλίτσειο", ενημερώνει ότι, την Κυριακή, 28 Ιουλίου, 09:00 - 13:00, θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική … [Read More...]

Στην άθλια τριτοκοσμική Μυτιλήνη – Απαράδεκτη η κατάσταση στις στάσεις των Αστικών ΚΤΕΛ – Διαμαρτυρία από την Ένωση Συνταξιούχων

ΛΕΣΒΟΣ: Προς -Περιφέρεια Β.Αιγαίου -Δήμος Μυτιλήνης -Αστικό ΚΤΕΛ Λέσβου Κύριοι,   Για μια ακόμα  φορά η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ διαμαρτύρεται,  για … [Read More...]