ΧΙΟΣ :
«Που είστε μωρέ παιδιά που σας περιμέναμε 500 χρόνια», είπε ο τότε Δήμαρχος Χίου Νίκος Κουβελάς στον πρώτο Έλληνα αξιωματικό που συνάντησε, τον Λοχαγό Οδυσσέα Μαρουλή, που αγκάλιασε και φίλησε όταν την 11η Νοεμβρίου του 1912 αποβιβάστηκαν οι Έλληνες στρατιώτες από τα πλοία υπό το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη στο Κοντάρι της Χίου για να απελευθερώσουν το νησί.
Τη μυροβόλο Χίο, που γνώρισε τη σφαγή του 1822 και ήταν σκλαβωμένη στους Οθωμανούς από το 1566-1912…
Παρέλαση με πανό κατά των μεταλλείων
Πριν το επίσημο ξεκίνησα της παρέλασης, παρέλασαν και κάτοικοι της Αμανής και εκπρόσωποι φορέων κρατώντας πανό ενάντια στην εξόρυξη του αντιμονίου. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν το ψήφισμά τους στον κ. Βορίδη, για να αποχωρήσουν από το σημείο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, όπου έμεινε μόνο μια Ελληνική Σημαία.
Να σημειώσουμε ότι οι διαδηλωτές βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο ύψος του Εργατικού Κέντρου, από όπου πέρασαν μετά την κατάθεση Στεφάνων οι επίσημοι. Τόσο όμως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγαν να τους πλησιάσουν. Αντίθετα τους χαιρέτισε και συνομίλησε μαζί τους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Η Σημαία της Σμύρνης και χαιρετισμός από F16
Να σημειωθεί ότι την ώρα που πραγματοποιούσαν παρέλαση τα στρατιωτικά τμήματα διέσχισαν τον ουρανό του Αιγαίου, δύο φορές πάνω από το κέντρο της Χίου, ένα ζεύγος F16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Προηγήθηκαν στην παρέλαση μαθητικά τμήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τμήματα προσκόπων, πολιτιστικών συλλόγων με τις ξεχωριστές τοπικές φορεσιές κάθε περιοχής (εκτός από τη Χίο, από τις Οινούσσες αλλά και τη Λέσβο), οι σπουδαστές της Σχολής του Νοσοκομείου Χίου, των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού , με τη συμμετοχή τόσο των δύο κρατικών Μηχανικών Χίου, Πλοιάρχων Οινουσσών και της ιδιωτικής σχολής του Ομίλου Τσάκου.
Μάλιστα οι Σπουδαστές της ΑΕΝ Οινουσσών παρέλασαν με τη Σημαία της πόλης της Σμύρνης που στα 1922 κατάφερε και πήρε ο Ελληνικός Στρατός και την οποία διαφύλαξε ο Διοικητής της τότε 31ης Επιλαρχίας της ΧΧΙΙ Ταξιαρχίας Ιππικού και σήμερα φυλάσσεται στη Σχολή των Οινουσσών.
Μάκης Βορίδης: Σε διαρκή εγρήγορση για την Ελευθερία
Στα 112 χρόνια Ελευθερίας αναφέρθηκε, μετά το τέλος της παρέλασης, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις.
«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρέθηκα στη Χίο, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση, σε αυτό το σημαντικό εορτασμό για τη Χίο, για την απελευθέρωσή της, για τα 112 χρόνια από την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.
Τα συγχαρητήριά μου για την άψογη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, στην Περιφέρεια, στο Δήμο, στις Ενοπλες μας Δυνάμεις. Είναι σημαντικές όλες αυτές οι εκδηλώσεις. Μας θυμίζουν τους σπουδαίους και μεγάλους αγώνες που έχουν γίνει για την Ελευθερία μας.
Αλλά μας κάνει να σκεφτόμαστε και πόσο εύθραυστο πράγμα είναι αυτή η Ελευθερία και πόσο πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση να την κρατήσουμε».
Νίκος Ανδρουλάκης: Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από Ελπίδα, Προοπτική, Ασφάλεια
Με την παρουσία του τίμησε τις εκδηλώσεις ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης που στο χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του φράγματος Κόρης Γεφύρι καθώς και για το ζήτημα των μεταφορών. Αντίθετα δεν θέλησε να σχολιάσει τίποτα σε ότι αφορά τις πολλές πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής να αναδειχτεί σύντομα σε αξιωματική αντιπολίτευση.
«Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Χρόνια πολλά στους απανταχού Χιώτες για τη σημερινή επέτειο. Πέρασαν 112 χρόνια από την ημέρα που ελευθερώθηκε το νησί από τον τουρκικό ζυγό. Τα νησιά μας, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας έχουν ανάγκη από Ελπίδα, Προοπτική και Ασφάλεια.
Και αυτό σημαίνει ισχυρές νησιωτικές πολιτικές για τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία και βεβαίως για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως είναι η λειψυδρία.
Θεωρώ μνημείο απαξίωσης, μνημείο ανικανότητας την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου του φράγματος στη θέση Κόρης Γεφύρι. Και βέβαια χρειαζόμαστε πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος μεταφοράς. Είναι πολύ υψηλό, δυσκολεύει τη ζωή, την παραγωγή.
Και μια στιβαρή εξωτερική πολιτική που δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να διανοηθεί ότι το ανιστόρητο αφήγημα περί γαλάζιας πατρίδας θα έχει το οποιαδήποτε αποτέλεσμα.
Είμαστε δίπλα στους νησιώτες μας, γιατί πρέπει να στηρίζουμε τα νησιά μας για λόγους εθνικούς, δημογραφικούς, για λόγους μιας ισχυρής πατρίδας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr