παρουσίαση βιβλίου «Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη» του Ραγκίπ Ντουράν – Πέμπτη 23 Μαΐου

ΛΕΣΒΟΣ:

«Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη» του Ραγκίπ Ντουράν
Στις 6.30μμ, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, η Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη» του συγγραφέα-δημοσιογράφου Ragip Mehmet Duran.
«Εμείς οι Τούρκοι έχουμε ένα πρόβλημα με το παρελθόν. Είμαστε πάντοτε σε αδυναμία να αντιμετωπίσουμε με τρόπο αντικειμενικό και κριτικό την ίδια μας την ιστορία. Μάλιστα, το παρελθόν μας, δηλαδή αυτό των Οθωμανών και των Μουσουλμάνων είναι γεμάτο νίκες… Στην επίσημη ορολογία ένα ιστορικό γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί νικηφόρο ενώ το ίδιο συμβάν για έναν άλλο λαό, για ένα άλλο έθνος, για ένα άλλο κράτος πρόκειται για τραγωδία, σφαγή, γενοκτονία… Στα εγχειρίδια ιστορίας, η φρασεολογία και η ιδεολογία τους αναπαράγουν συστηματικά και διαρκώς ένδοξες νίκες, νικηφόρους αγώνες… και στις περισσότερες των περιπτώσεων στρατιωτικού χαρακτήρα… Δεν γίνεται καμμιά αναφορά στις ήττες… Επισήμως δεν υπάρχει το δικό μας Βατερλώ. Αλλά κι όταν αυτό συμβαίνει, πάντα φταίει ο διαιτητής… Ποτέ εξαιτίας μας. Έτσι πολλά ερωτήματα της τουρκικής ιστοριογραφίας παραμένουν αναπάντητα.»
Για το βιβλίο, θα μιλήσουν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο εκδότης του, Γιώργος Γιαννόπουλος, από το Περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα γίνει προβολή του σύντομου επεισοδίου «Ο φίλος μου ο Ραγκίπ» του 1999 της γνωστής σειράς ντοκιμαντέρ «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Στην εκδήλωση θα συμμετέχει φιλικά και ο διακεκριμένος τούρκος συγγραφέας Yiğit Bener.

Latest..

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ 15 ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΗΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ : Τις βραδινές ώρες χθες, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, να … [Read More...]

Ο ΣΙΝΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΧΙΟΣ : Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ-Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: Καθώς οι ανάγκες του νοσοκομείου ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε είναι αυξημένες την ίδια … [Read More...]