Πέρασε στην αιωνιότητα ο μεγάλος ιστορικός της Κω Βασίλης Σ. Χατζηβασιλείου | Μια μεγάλη μορφή της «Ιστορίας της Κω», των γραμμάτων και του Πολιτισμού

ΚΩΣ:
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ γεννήθηκε στην πόλη της Κω. Είναι κάτοχος κρατικού  πτυχίου λογιστικής, πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πτυχίου Νομικών Επιστημών από τη Νομική Σχολή του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το έτος 1975 άρχισε να ασκεί τη δικηγορία στο νησί του, ενώ τώρα πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Το 1976 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς», παραμένοντας μέχρι σήμερα ως Επίτιμος Πρόεδρος ενεργό μέλος του, μόνιμος συνεργάτης και ως επί το πλείστον  επιμελητής των περιοδικών εκδόσεων του Ομίλου «ΤΑ ΚΩΑΚΑ» (12 μέχρι στιγμής τόμοι ιστορίας, γλωσσολογίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, λογοτεχνίας και ποικίλης επιστημονικής ύλης που αφορούν στο νησί της Κω).

Συνέγραψε την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ», που ο Δήμος της Κω εξέδωσε το 1990 σε έναν ογκώδη και πολυτελή τόμο, ο οποίος επανεκδόθηκε το 2013 και κυκλοφορεί ανανεωμένος  και μεταφρασμένος στην αγγλική γλώσσα από τον Κώο Καθηγητή στις ΗΠΑ Δρα Νικόλαο Γ. Ιτσινέ. «Μνημειώδες πόνημα» χαρακτήρισε την ελληνόφωνη έκδοση σε Πατριαρχικό Γράμμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ο Α΄ και του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Για το έργο του αυτό, το οποίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική καταγραφή της τοπικής ιστορίας του νησιού της Κω, απέσπασε και άλλες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όπως Διάκριση από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για το έτος 1991, Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Β. Μοσκόβη για τα έτη 1991 και 2013, Βραβείο Ελληνικών Γραμμάτων από την Εταιρεία Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής & Καναδά για το έτος 1993, Βραβείο Ιστορίας του Επαρχείου Κω για το έτος 2001, εύφημες μνείες από Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Πολιτικούς, Στρατιωτικούς κ.α.

Συμμετέχει σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις του ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Δωδεκανήσου,της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας της Αθήνας και μέλος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κω και πρώτος Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού του Επαρχείου Κω-Νισύρου. Συνεχίζει να συγγράφει και να εκδίδει πονήματά του, αρθρογραφώντας επίσης στον τοπικό τύπο, γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κω και των Δωδεκανήσων.

    ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΤΟΥ

 • Ο Αρχιμανδρίτης Φιλήμονας Φωτόπουλος (1875-1961). Η ζωή-Το έργο-Η εποχή του. Αθήνα Ι982. Εξαντλήθηκε.
 • Ιστορία της Νήσου Κω. Αρχαία-Μεσαιωνική-Νεότερη.Έκδοση Δήμου Κω 1990. Εξαντλήθηκε.
 • Παραμύθια από την Κω, το μαγευτικό νησί του Ιπποκράτη. Αθήνα 1994 (πρώτη έκδοση) και 2004 (δεύτερη έκδοση). Διατίθεται από τον συγγραφέα και από τα  βιβλιοπωλεία της Κω.
 • Ιπποκράτεια Μελετήματα. Συλλογή Μονογραφιών. Χανιά 2000 και δεύτερη επανεκτύπωση-συμπληρωμένη. Κως 2010. Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Κω.
 • Στο διάβα της ζωής. Διηγήματα. Έκδοση βιβλιοπωλείου «Έκφραση» 2003Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Έκφραση» της Κω.
 • Το Ασκληπιείο της Κω. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κως. Εκδόσεις στα ελληνικά το 1997, 2000, 2001, 2004 και 2008, στα αγγλικά 1998, 2000, 2004 και 2008, στα γερμανικά 2000 και 2004. Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα και τα βιβλιοπωλεία της Κω.
 • Τα Κάστρα της Νήσου Κω. Περιήγηση. Αθήνα 2008. Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά). Μετάφραση  Δρα. Νικολάου Γ. Ιτσινέ. Διατίθεται από τον συγγραφέα και από τα βιβλιοπωλεία της Κω.
 • Ο Νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος. Ιστορικό Υπόμνημα-Ιερή Ακολουθία. Κως 2011. Διατίθεται αποκλειστικά από την Ιερά Μητρόπολη Κώου & Νισύρου.
 • History of the island of Kos. Ancient-Medieval-Modern. Translated by Nicholas G. Itsines. First Printing 2013 (Published by the Municipality of Kos). Second Printing 2015 (Self-published by the Author and Translator). Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Κω. 
 • Θεατρικά Δρώμενα. αναδυόμενα μέσα από τον μύθο και την ιστορία. Κως 2017. Διατίθεται από τον συγγραφέα και από τα βιβλιοπωλεία της Κω.
 •    ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣΑ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ:
  Τα Δημοσιονομικά της Κω από μαρτυρίες επιγραφών (1100 π. Χ.-160 π. Χ.) στα Κωακά τόμος Β΄, Αθήνα 1981.Έλαβε το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Βασίλη  Μοσκόβη για το έτος 1981. Διατίθενται ανάτυπα από τον συγγραφέα

  Πλήθος άρθρων, μελετών – μονογραφιών και ανακοινώσεών του σε Συνέδρια έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά συγγράμματα: Καλυμνιακός Παλμός, Δωδεκανησιακά Χρονικά, Καλυμνιακά Χρονικά, Δωδεκανησιακόν Αρχείον, Νισυριακά, Τα Κωακά κλπ. καθώς και στις εφημερίδες: Το Βήμα της Κω, Σταθμός, Παγκωακή, Αργώ της Καλύμνου, Νησιώτικη Διαδρομή  και αλλού.   

 • http://vhatzivasileiou.blogspot.com/p/blog-page.html

Latest..

Χουλιγκανισμός στην Ευρώπη: Τα αιματηρά περιστατικά που οδήγησαν σε μηδενική ανοχή και υπερσύγχρονους νόμους

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]