«Περί, μνήμης, γνώσης και κρίσης»

ΙΚΑΡΙΑ: 13/3/2023 
Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι με το 3ο μνημόνιο που έφερε (αφού πρώτα έσκισε με έναν νόμο και ένα άρθρο τα δυο προηγούμενα) κατάφερε να καταπολεμήσει την υγειονομική φτώχεια και να ενισχύσει το ΕΣΥ, να κρατήσει την κοινωνία «όρθια»… Τα στοιχεία όμως λένε τα εξής:
Την περίοδο 2015-2018, πετσόκοψαν την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 860 εκ. ευρώ και στον ΕΟΠΠΥ κατά 414 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε σχέση με τις δημόσιες στο 40%. Διέλυσαν την κοινωνική ασφάλιση (νόμος Κατρούγκαλου), εξαΰλωσαν τις συντάξεις γήρατος, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις κατάντησαν πραγματικά φιλοδώρημα. Απογείωσαν τους φόρους, έβαλαν εισφορά υπέρ υγείας στους συνταξιούχους παίρνοντας τους άλλα 770 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να καλύψουν την δήθεν «κατάργηση» των 5 και την «δωρεάν» περίθαλψη των ανασφάλιστων.
Για θεραπείες ειδικής αγωγής η χρηματοδότηση του κράτους μειώθηκε φτάνοντας στο σημείο να γίνει ένας τομέα κατεξοχήν εκμετάλλευσης των οικογενειών από τις ιδιωτικές δομές. Αυτό που κατάφερε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάζουν οι οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες περισσότερο το χέρι στην τσέπη, αφού ο συγκεκριμένος χώρος κυριολεκτικά ανήκει σε ιδιώτες κατά 90%.
Ενώ οι ελάχιστες δημόσιες δομές υγείας είναι υποστελεχωμένες και στην ουσία ανεπαρκείς να εξυπηρετήσουν τον γενικό πληθυσμό, πόσο μάλλον τους ασθενείς με αναπηρίες. Εκεί οι επιπτώσεις για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, είναι δραματικές.
Για το νοσοκομείο Α.Ε της Σαντορίνης λέμε ξανά ότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Γι’ αυτό χρεώνει τοποθέτηση γύψου 150€, γενική αίματος 20€, κ.α. Αν θέλετε τέτοιο δημόσιο νοσοκομείο να το χαίρεστε.
Όσο για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σας προκαλούμε να ρωτήσετε τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία. Γιατί είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι «φτιάξαμε 127 νέες δομές υγείας» αλλά χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού πως θα λειτουργήσουν; Και μιλάμε για προσλήψεις όχι στα λόγια αλλά μόνιμες (Όχι με διετείς συμβάσεις με 800€ τον μήνα, και φυσικά επαρκείς).
Τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία, που προχώρησαν σε πολλές κινητοποιήσεις διεκδίκησης σε όλη την χώρα. Θυμίζουμε μια: Τον Νοέμβρη του 2017 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθέτησε εν μέσω κινητοποιήσεων τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Νόμο με τον οποίο καθιέρωσε:

  • Μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών, με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Οι 48 ώρες δεν είναι ο ανώτερος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να δουλεύει για 12 ώρες, 5 μέρες τη βδομάδα, για τουλάχιστον ένα μήνα.
  • Νομοθέτηση του «opt-out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 48 στις 60 ώρες.
  • Σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», με τις εφημερίες ετοιμότητας, στις οποίες ο γιατρός μπορεί να κληθεί να παρουσιαστεί στο νοσοκομείο ανά πάσα στιγμή, να μην προσμετρώνται στο 48ωρο και συνεπώς να μη θεωρούνται εργάσιμος χρόνος.
  • «Ισοδύναμο αντισταθμιστικό χρόνο» μέσα στις επόμενες 14 μέρες σε περίπτωση που παραβιαστεί η προβλεπόμενη εβδομαδιαία ανάπαυση.

Και εδώ στα νησιά μας υπήρξαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις, θυμίζουμε ενδεικτικά :
Κινητοποιήσεις των Συλλόγων Γονέων για τις ελλείψεις παιδίατρων από τις δημοσιές δομές υγειάς των νησιών μας.
Κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην υγεία στην Ικαρία μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς των νησιών μας στο Υπουργείο Υγείας (2015-2016-2018), που διεκδικούσαν:

  • Στελέχωση και αναβάθμιση των δόμων υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των Ικαριωτών.
  • Κινητοποιήσεις που ταυτόχρονα διεκδικούσαν :

«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».
Κάτι που δεν έγινε ποτέ!
Άλλωστε ακόμα και σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δείγματα γραφής της πολιτικής που υπερασπίζονται. Τελευταίο παράδειγμα: θέση τους ως προς το θέμα των παιδιάτρων της Σάμου, όπου προτείνουν μετακίνηση παιδιάτρων από νοσοκομεία της Αθήνας. Λες και εκεί δεν υπάρχουν κενά και ανάγκες. Αν αυτό δεν είναι πολιτική “μπαλώματος” τότε ποιο είναι;
Όσο για τον αξονικό τομογράφο του νησιού μας, πράγματι πληρώθηκε από το Υπουργείο Υγείας (έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες των Ικαριωτών) και αναγνωρίζουμε το λάθος προηγούμενης ανακοίνωσης μας.
Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι αν και εγκαινιάστηκε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2019 από τον τότε Υφυπουργό Υγείας (τυχαίο.. δεν νομίζουμε). Στην πράξη δεν λειτούργησε γιατί δεν έγινε ταυτόχρονα η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και σήμερα να υπολειτουργεί. Με αποτέλεσμα ο Ικαριώτικος λαός να συνεχίζει να βάζει το χέρι στην τσέπη και για αυτό.
Απέναντι σε όλα αυτά καλούμε όσους έχουν «μνήμη και γνώση και κρίση» σε ενιαίο μέτωπο για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
Ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας που προωθείται από τις πολιτικές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων.
ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ.
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Παραπομπές των όσων λέμε :
https://www.poedhn.gr/deltia-typoy/item/3432-deth-2018-sto-pigaimo-tou-kou-tsipra-gia-ta-egkainia-tis-deth
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10127373
https://www.ikariamag.gr/nosokomeio-ikarias-horis-petrelaio-gia-thermansi-mesa-stin-kardia-toy-heimona
https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/260514/i-dieythetisi-toy-orarioy-stoys-nosokomeiakoys-giatroys
https://www.ikariamag.gr/i-elleipsi-paidiatron-oi-antidraseis-goneon-kai-dimoy-alla-kai-oi-exelixeis-me-axoniko-tomografo-kai
https://www.ikariamag.gr/oi-laikes-epitropes-ikarias-gia-tin-kinitopoiisi-sto-ypoyrgeio-ygeias-tis-18is-noemvri
https://www.ikariamag.gr/poedin-se-dialysi-nosokomeio-ikarias-se-terastio-kindyno-vriskontai-oi-nisiotes
https://www.ikariamag.gr/epeigoyses-anagkes-se-prosopiko-ton-ygeionomikon-monadon-tis-periohis-mas
https://www.ikariamag.gr/xiloma-nosokomeioy-ikarias-kai-oi-metakiniseis-sto-ppi-foyrnon
https://samosvoice.gr/2023/03/07/stamatis-vardaros-metakinisi-paidiatrou-apo-tin-athina-sti-samo-ki-ochi-apo-tin-ikaria/

Latest..

ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» ΤΟΥ ΠΑΑ 2014–2020

ΧΙΟΣ : Στο Βόρειο Αιγαίο των μυρίων προβλημάτων, του έντονου δημογραφικού προβλήματος, των λιγοστών ευκαιριών, της ανεργίας που ολοένα και ανεβαίνει, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η … [Read More...]

Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021- Μόνιμος Πληθυσμός Καλύμνου 17.752 (Άνδρες 8.748-Γυναίκες 9.004)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής μόνιμου πληθυσμού-κατοικιών 2021 και δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 από την … [Read More...]