ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΧΙΟΣ :
Βρισκόμαστε στον αιώνα όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η πληροφορία και η γνώση. Συνεπώς καθοριστικός παράγοντας για να καταστεί μια δημοτική αρχή επιτυχημένη είναι η ποιότητα των ίδιων των στελεχών της ως φορείς γνώσεων που θα μπορούν να εφαρμοστούν στη διοίκηση του Δήμου.

Σε συνέχεια του παραπάνω ένας δήμαρχος έχει την ευθύνη να διαχειρίζεται τους πόρους του δήμου και να λαμβάνει αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Η επιλογή ακατάλληλων, από άποψη ποιότητας γνώσεων, συνεργατών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημοτική διοίκηση και την παροχή υπηρεσιών στον ίδιο τον πολίτη.

Ένας δήμαρχος πρέπει να διασφαλίζει ότι οι συνεργάτες του διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, εμπειρία και γνώσεις για να εκτελούν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά. Η επιλογή ακατάλληλων συνεργατών μπορεί να οδηγήσει σε κακή διαχείριση των πόρων, ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών και απογοήτευση των πολιτών, όπως έχει συμβεί και με τα γεγονότα που σχετίζονται με το λιμάνι της Χίου.

Επιπρόσθετα ο δήμαρχος έχει την ευθύνη να εποπτεύει τους συνεργάτες του και να διασφαλίζει ότι αυτοί λειτουργούν αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας τους νόμους, τους κανονισμούς και τις καλές πρακτικές. Εάν ένας δήμαρχος δεν εποπτεύει κατάλληλα τους συνεργάτες του και δεν είναι ενήμερος για τις ενέργειές τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, διαφθορά και άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να θιγούν την ανάπτυξη και την ευημερία του δήμου.

Ακόμη ένας δήμαρχος πρέπει να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διοίκηση του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει σαφή ενημέρωση στους πολίτες και να αποδέχεται την ευθύνη για τις επιλογές των συνεργατών του. Η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών.

Επίσης σε περίπτωση λανθασμένων αποφάσεων ή επιλογών, ο δήμαρχος θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκλήθηκαν και να διορθώσει τις ανεπάρκειες.

Αν οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν αποδίδουν τα αποτελέσματα που αναμένονται, ο δήμαρχος θα πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγισή του και να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Ο δήμαρχος πρέπει να εφαρμόσει μηχανισμούς αξιολόγησης και παρακολούθησης των συνεργατών του για να βεβαιωθεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται και οι συνεργάτες που επιλέγονται είναι αποτελεσματικοί και συμβάλλουν θετικά στη διακυβέρνηση του δήμου. Το σημαντικότερο ο δήμαρχος πρέπει να εργάζεται στενά με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις τους, καθώς και να διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με διαφάνεια και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των πολιτών.

Εν κατά κλείδι Ο δήμαρχος θα πρέπει να επανεξετάσει και να βελτιώσει τις εσωτερικές διαδικασίες της δημοτικής διοίκησης, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και λανθασμένες επιλογές στο μέλλον.

Γράφει: ο Βασίλης Μήτσουρας

ΥΓ. το άρθρο αντλεί στοιχεία από επιστημονική αρθρογραφία σχετικά με την αποτελεσματική διοίκηση και στόχο έχει ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τη δημοτική διοίκηση, χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση αλλά ως μια βάση για το μέλλον.

Latest..

Γ. ΠΙΤΤΑΣ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ – ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

ΧΙΟΣ : Μετά από συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου νεφροπαθών, ούσα και η σύζυγός μου νεφροπαθείς, εκφράζω την αγανάκτησή μου με την κατάσταση που επικρατεί … [Read More...]

Καταγγελία του επιχειρηματία κ. Γ. Καραναστάση κατά της πρώην και της νυν Δημ. Αρχής για παράβαση καθήκοντος…

ΚΩΣ: Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, ο επιχειρηματίας από την Καρδάμαινα κ. Γιώργος Καραναστάσης, ο οποίος με αφορμή τη μη παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου … [Read More...]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ -1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ

ΚΩΣ: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κω στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνει θεατρική παράσταση, βασισμένη στο παιδικό μυθιστόρημα "Ο Ιππότης και ο … [Read More...]

Εθελοντική Καθαριότητα στη νέα παραλιακή Καλύμνου από 2ο – 3ο ΔΣ και Σύλλογο Αυτοδυτών Γυναικών (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Ν. Μυλωνάς: Με αφορμή το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι μας έναρξη τουριστικής περιόδου όπως-όπως, (όπως πάντα) !

ΚΩΣ: Το πρωί στο λιμάνι του Μανδρακίου, το αγκυροβόλιο πλοίο μας φάνηκε σαν το καθημερινό πλοίο του εμπορικού δρομολόγιου που μας εφοδιάζει με αδρανή υλικά, που πιστοποιεί την … [Read More...]