ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΧΙΟΣ : Πολιτιστική διαδρομή Αρ. 01
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, ώρα 11.00
Σημείο συνάντησης: Δημοτικό πάρκινγκ Ιχθυόσκαλας στην οδό Καλουτά 

Βυρσοδεψεία Καραμαούνα, Αγία Ειρήνη, χείμαρρος Καντήλας, οδός Αγίας Ειρήνης Βυρσοδεψείων, Δρομοστεναδα, Βασιλική Αγίου Ισιδώρου, προσφυγικός συνοικισμός Νεάπολης, Μυλαράκια, βυρσοδεψεία Ζαφειράκη, Άγιος Υπάτιος, οδός Καλουτά

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου διοργανώνει περίπατο σε μια εν δυνάμει πολιτιστική διαδρομή της πόλης μας, στην περιοχή των παλαιών Ταμπάκικων.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την Ιχθυόσκαλα κ μέσω του τελευταίου τμήματος του χειμάρρου Καντήλα, λίγο πριν εγκιβωτιστεί για να γίνει δρόμος. Θα περιηγηθούμε στα βυρσοδεψεία Καραμαούνα, στα περιβόλια της Αγίας Ειρήνης και θα ακούσουμε από ανθρώπους που έζησαν και εργάστηκαν στα Ταμπάκικα ιστορίες από την περιοχή, θα μάθουμε για την κατεργασία των δερμάτων κ τη λειτουργία των εργοστασίων.
Κατόπιν θα κατευθυνθούμε μέσω της οδού Αγίας Ειρήνης Βυρσοδεψείων προς την Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κ τέλος θα κατηφορίσουμε μέσω του προσφυγικού συνοικισμού Νεάπολης προς τα Μυλαράκια, για να μάθουμε την λειτουργία τους και την σχέση τους με τα βυρσοδεψεία, και από την οδό Καλουτά θα κατευθυνθούμε προς τα εκεί που ξεκινήσαμε. 

Η περιήγηση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία, ειδικό προσωπικό της οποίας θα μας ενημερώσει για την πρόσφατα αναπαλαιωμένη βασιλική εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου.

Επίσης σε συνεργασία με τους συμπολίτες:

Βασίλη Αγιαννιδη συντηρητή αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα “Οικογένεια Καλουτά: Επιχειρηματικές δραστηριότητες- Προσωπικές ιστορίες.

Βαγγέλη Χαρίτο, Συντηρητή έργων τέχνης, μέλος της ΑΜΚΕ “ΒΙΔΑ” (ΒΙομηχανικά Δελτία Απογραφής), ομάδα εθελοντικής καταγραφής της βιομηχανικής κληρονομιάς, ο οποίος θα μιλήσει με θεμα: “Στοιχεία από την ιστορία των Ταμπάκικων- ο Επάνω Γιαλός ως Βιομηχανική περιοχή”.

Γιάννη Μακριδακη, συγγραφέα, διευθυντή του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναιο, ο οποίος θα μιλήσει με θεμα: Η κατεργασία του δέρματος στη Χίο, το παράδειγμα των Βυρσοδεψείων Καραμαούνα.

Επίσης, οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής Γιάννης Βούλγαρης,
Νίκος Ζαχαριάδης και Μαρία Μακριδακη θα μας αφηγηθούν αναμνήσεις τους κ ιστορίες της περιοχής. 

Σημείο συνάντησης: Ιχθυόσκαλα Χίου
Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 11πμ
Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει, ο περίπατος θα αναβληθεί για την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Latest..

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΗΜΝΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, … [Read More...]

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση “Διαχείρισης πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας” για την αύξηση χωρητικότητας και ιπποδύναμης στα αλιευτικά σκάφη.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Αντί αποχαιρετισμού στην Σοφία μας

ΙΚΑΡΙΑ: Όλοι εμείς που συνεργαστήκαμε, γνωρίσαμε και βάλαμε στην καρδιά μας την Σοφία Σιδηροπούλου είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι από την τραγική της απώλεια την τελευταία ημέρα του … [Read More...]

Συμμετοχή Περιφερειάρχη στο 3 ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων»

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε σήμερα 01.04.2023 ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: … [Read More...]