Politico – Κορωνοϊός: Τα καλά και τα κακά νέα για την μετάλλαξη «Kraken» – Πότε έρχεται στην Ευρώπη

ΚΩΣ: Ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη νέα μετάλλαξη «Kraken» η Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Ένα νόμισμα με δύο όψεις, φαίνεται να είναι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, με τον οργανισμό ελέγχου ασθενειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναφέρει ότι έχει «καλά και κακά νέα» για την γηραιά ήπειρο όσον αφορά το στέλεχος XBB.1.5, δηλαδή την επιθετική υποπαραλλαγή με το κωδικό όνομα «Kraken» που διασχίζει – μέχρι στιγμής – την Αμερική, κρατώντας τους επιδημιολόγους ξύπνιους τη νύχτα.
Κακά νέα
Τα κακά νέα είναι ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει μερικά μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα επί του παρόντος κυρίαρχα στελέχη Omicron.
Καλά νέα
Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει λίγο μεν, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο χρόνο, για να προετοιμαστεί για την υποδοχή της.
«Υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή τη στιγμή είναι παρούσα μόνο στην ΕΕ/ΕΟΧ σε πολύ χαμηλά επίπεδα» γράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην πρόσφατη αξιολόγησή του για το XBB.1.5.
Την Τετάρτη, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, Maria Van Kerkhove, δήλωσε ότι η υπηρεσία υγείας ανησυχούσε για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστούσε άλλες παραλλαγές σε κυκλοφορία. Στις ΗΠΑ, από το 4 τοις εκατό των περιπτώσεων που αναλύθηκαν σε 40 τοις εκατό μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Συντονιστή Αντίδρασης του Λευκού Οίκου για τον COVID-19.
Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν προκαλεί πιο σοβαρή μόλυνση.
Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα του XBB.1.5 να αποφεύγει την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει χορηγηθεί από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας – το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα-ξενιστές – η οποία μπορεί να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.
Προς το παρόν, η δευτερεύουσα παραλλαγή είναι απλώς ένα χτύπημα στο ραντάρ στην Ευρώπη όσον αφορά τους αριθμούς κρουσμάτων, είπε το ECDC, αν και έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία , Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Τα δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.
Ο κίνδυνος είναι ότι μια έκρηξη κρουσμάτων συμπίπτει με μια ήδη δύσκολη περίοδο της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, καταπονώντας τα νοσοκομεία. Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.
Αλλά μόνο και μόνο επειδή η υποπαραλλαγή εκρήγνυται στις ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στο μάτι της καταιγίδας. «Σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία των παραλλαγών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας», γράφει το ECDC. Πότε και πού εντοπίστηκε η XBB.1.5 για πρώτη φορά
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Σε επιφυλακή βρίσκεται η χώρα μας σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού σε Κίνα και ΗΠΑ. Έτσι τα προληπτικά μέτρα που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:
Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.
Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών.
Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών.
Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες
Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Πιθανός κίνδυνος η μετάλλαξη «Kraken»
Αν και ο επιδημιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού στη Κίνα, «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη «Kraken».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ένας πιθανός, αλλά όχι σημαντικός κίνδυνος, είναι το νέο στέλεχος που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα 20% σε σύγκριση με τα στελέχη που επικρατούν μέχρι στιγμής.
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/414136/politico-koronoios-ta-kala-kai-ta-kaka-nea-gia-tin-metallaksi-kraken-pote-erxetai-stin-evropi

Latest..

Γ. Νικητιάδης: Έπεα πτερόεντα ΝΔ – Ποιος φταίει ξεψύχησε μια γυναίκα σε καρότσα αγροτικού φορτηγού;

ΚΩΣ: Έπεα πτερόεντα είναι όσα λέει η Νέα Δημοκρατία για την υγεία στα νησιά μας. Οι νησιώτες τρέμουν στην ιδέα να μην αρρωστήσουν! Τώρα θυμήθηκε την αναβάθμιση του ΕΣΥ η Νέα … [Read More...]

ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΥ : ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ, Απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο επέκταση του προσήνεμου μόλου Όρμου Μαραθοκάμπου

ΣΑΜΟΣ: Απεντάχθηκε, τελικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο «Επέκταση του προσήνεμου μόλου λιμένος Όρμου Μαραθοκάμπου Σάμου» τελικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων … [Read More...]

&.Δεν με βλέπει κανείς ας εγκαταλείψω τον σκύλο στην Αγ. Κυριακή Μυτιλήνης….&. Όμως ένα αυτόπτης μάρτυρας χάλασε τα σχέδια του

ΛΕΣΒΟΣ: Χτες (9/6/2023) το απογευμα στην Αγια Κυριακη Μυτιλήνης σταματησε ενα αγροτικό ΙΧ.Ο οδηγός κατέβηκε, έβγαλε ένα σκύλο που είχε στην καρότσα και… εξαφανίστηκε. Δεν … [Read More...]