ΧΙΟΣ :
“Χτες, Κυριακή 29/9/24 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας διοργάνωσε εκδρομή στον Κέραμο και στα Αγιάσματα για να θαυμάσουμε τελευταία, ίσως, φορά την θαυμάσια φύση της περιοχής, τα ψηλά δέντρα, τα ερείπια του παλιού ορυχείου αντιμονίου.
Εκεί, κοντά στα γκρεμισμένα γραφεία της εταιρείας και δίπλα στο νεκροταφείο Κεράμου έστησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράμου τον Μάιο του 2004 ένα κενοτάφιο που γράφει τα εξής:
‘’Εις ένδειξη σεβασμού και αγάπης στους προσφιλείς συγχωριανούς μας μεταλλωρύχους που έχασαν τη ζωή τους από την οικονομική απληστία της εταιρείας που δυστυχώς έμεινε ατιμώρητη από την εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία της πολιτείας.‘’
Από κάτω ακολουθούν τα 24 ονόματα των μεταλλωρύχων που έχασαν τη ζωή τους και τελειώνει: Έστω και αργά το παρόν ας γίνει η ελάχιστη έκφραση σεβασμού στη μνήμη αυτών.
Και πέρασαν είκοσι χρόνια και τα εγγόνια, τα ανίψια κλπ όσων χάθηκαν εκείνα τα χρόνια ξέχασαν, ακούν όσους τους τάζουν λαγούς με πετραχείλια, ευημερία, χρήματα, θέσεις, μεγάλους δρόμους, airbnb και ποιος ξέρει τι άλλο, συμφωνούν με την κυβέρνηση, με τους τοπικούς άρχοντες και την ιδιωτική εταιρεία να ανοίξουν ξανά τα ορυχεία.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού συλλόγου Λαγκάδας “Κυδιάντα” μέσα από διαλογική συζήτηση αποφάσισαν ομόφωνα τα κάτωθι:
Γνωρίζοντας ότι πολιτισμός είναι οι σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία θέλει να εκφράσει την αντίθεση του για την πρόθεση εξόρυξης αντιμονίου στον Κέραμο.
Πρόκειται για μια προσπάθεια παράδοσης του περιβάλλοντος της Β. Χίου, πλούσιου σε φυσική ομορφιά, ιδιαίτερη χλωρίδα και ιστορικό ενδιαφέρον, με θαύμα των θερμών λουτρών, σε ιδιωτικά συμφέροντα, με μια υποτιθέμενη δημόσια διαβούλευση, αψηφώντας την οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαρασμό την ευρύτερη περιοχή. Βαφτίζοντας “ανάπτυξη” την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή του περιβάλλοντα χώρου και την εξόρυξη αντιμονίου χωρίς να απαντάνε στο βασικό ερώτημα: Ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται.
Εμείς οι Λαγκαδούσοι έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι την προσπάθεια καταστροφής του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής, στηθήκαμε απέναντι από τα ΜΑΤ, μπήκαμε σε αίθουσες δικαστηρίων για να προστατέψουμε τον τόπο μας. Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, θα συμμετέχουμε σε όποιες δράσεις δώσουν τη μάχη για την προστασία της φύσης της Χίου και των κατοίκων της. Υπερασπιζόμαστε το κοινό μας σπίτι και τις επόμενες γενιές.”
Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας ‘’Η Κυδιάντα’’