Προτάσεις για τα Ψαρά στη 2η επιτροπή λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής

ΧΙΟΣ : Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να συζητηθεί στην 2η Επιτροπή Λογοδοσίας, που θα  πραγματοποιηθεί  στην Ηρωική Νήσο Ψαρών  στις 20 Μάη 2024 το θέμα:« Η συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

  • Στην αντιμετώπιση  των προβλημάτων λιμενικών και αλιευτικών  εγκαταστάσεων και ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών,
  • Στη διασύνδεση της  Ηρωικής Νήσου Ψαρών με τη Βολισό-Χίου και τη Β. Ελλάδα.
  •  Στην  κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Ηρωική Νήσο Ψαρών  και Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Οινούσσες, Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα».  

Κ. Πρόεδρε
   Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου  θεωρούσε και θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στην  Ηρωική Νήσο Ψαρών, ακριβώς ένα μήνα( 20-22 Ιούνη 1824) πριν συμπληρωθούν τα 200 χρόνια από την καταστροφή του νησιού και τη σφαγή χιλιάδων αμάχων, προσφορά- θυσία  του λαού στην κατάκτηση της λευτεριάς και της Εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
 Μελετώντας την ιστορία της καταστροφής των Ψαρών βγαίνει αβίαστα ένα βασικό συμπέρασμα :
  «Η δράση των Ψαριανών είχε  εξοργίσει  τον Σουλτάνο, που αποφάσισε να καταστρέψει το νησί και μάλιστα η εντολή που έδωσε δεν ήταν να κυριευτούν και να υποταχθούν τα Ψαρά, αλλά να εξαφανιστούν από τον χάρτη. Την πρόθεση του Σουλτάνου και τις προετοιμασίες του Οθωμανικού στόλου, το 1824, έμαθαν οι Ψαριανοί και ειδοποίησαν επανειλημμένως την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους Υδραίους, ζητώντας επειγόντως ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του εχθρικού στόλου. Την  περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος, που γεννήθηκε στο έδαφος της ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής  , δεδομένου ότι  συγκρούσεις είχαμε όχι μόνο ανάμεσα στις επαναστατικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της φεουδαρχικής συντήρησης, αλλά και συγκρούσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης , μιας και τα διαφορετικά τμήματά της είχαν διαφορετικά συμφέροντα και επομένως διαφορετικά σχέδια για τη μορφή και τον τρόπο κατάκτησης του μελλοντικού καπιταλιστικού καθεστώτος.  Η  στάση  της ελληνικής κυβέρνησης  είχε να κάνει με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας της Γαλλίας και της Αγγλίας,  και τους ανταγωνισμούς(διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης)  μεταξύ των τριών ναυτικών νησιών, Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά. Η άφιξη της όποιας ναυτικής δύναμης έγινε στις 3 Ιούλη 1824!!!!».
Ένα συμπέρασμα που κάθε χρόνο επαναλαμβάνουν προς τις ελληνικές αρχές που παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις της καταστροφής των Ψαρών μέσα από τα λόγια του ποιήματος  «ο Ματρόζος» κτυπώντας το καμπανάκι να προστρέξει η ελληνική κυβέρνηση σε στήριξη του «βράχου» της Ελευθερίας και της αντρειοσύνης ,που κρατούν οι κάτοικοί του αιώνες τώρα.
 Οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) πάντα έδιναν υποσχέσεις ,  ποτέ όμως δε στήριξαν  τη στρατηγική σημασία αυτού του νησιού, δηλ. ότι αποτελεί  στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα , σταυροδρόμι της  διεθνούς ναυσιπλοΐας και περιοχή με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα. 
 Η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση των βασικών τεχνικών και κοινωνικών  υποδομών κυριαρχεί ….
   Η Ελλάδα( για τα αστικά κόμματα ) μπορεί να δαπανά εκατομμύρια ευρώ για πολεμικές δαπάνες , να στέλνει οπλικά συστήματα και προσωπικό σε πολλές χώρες ,δεν μπορεί –όμως- να καταργήσει τον   Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), που τσακίζει κόκκαλα μειώνοντας τις συντάξεις τους μισθούς και διαμορφώνοντας πανάκριβες τιμές στα προιόντα με το 24% …Τι  αλλά από τιμωρία δεν είναι η πολιτική πράξη αυτή από τις αστικές κυβερνήσεις;
    Δεν μπορεί να δαπανήσει τα αναγκαία ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) για να γίνουν  έργα υποδομών με κυρίαρχο ζήτημα τη δημιουργία ασφαλών λιμενικών και αλιευτικών εγκαταστάσεων και μαρίνας για τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες , γιατί δεν έχει το κέρδος για τους μονοπωλιακούς ομίλους…
   Η  Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου  συνέβαλε στην πραγματοποίηση αυτού του περιφερειακού συμβουλίου στα Ψαρά, γι’ αυτό αντιλαμβανόμενη τη σημασία της αναγκαιότητας δέσμευσης της περιφερειακής αρχής να σκύψει στα σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα των υποδομών και να προβεί σε πράξεις, απευθύνεται στον Περιφερειάρχη ,ως Λιμενολόγο και τον αρμόδιο  Αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητες  στις ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ και τη ΝΑΥΤΙΛΙΑ και θέτει τα εξής ζητήματα:

  • Ποια η σημερινή κατάσταση των λιμενικών και αλιευτικών υποδομών της Ηρωικής Νήσου Ψαρών;
  • Ποια η σημερινή κατάσταση των υποδομών για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών;
  • Σε ποιες ενέργειες και ποιες χρηματοδοτήσεις θα προβείτε για την αναβάθμισή τους, σε συνεργασία(προγραμματική σύμβαση ) με το Διαδημοτικό Λιμενικό ταμείο Χίου –Ψαρών και Οινουσσών;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και το αρμόδιο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών(ΣΑΣ), για τη μονιμοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης  Ψαρών –Λημνιά Βολισού καθ’ όλο το έτος ,δεδομένου ότι συμβάλλει στην ταχύτερη επικοινωνία των κατοίκων και επισκεπτών και αποτελεί γέφυρα ασφαλείας για τους απομονωμένους κατοίκους ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να συνδεθούν (άγονη ακτοπλοϊκή γραμμή) τα Ψαρά με τη Βόρεια Ελλάδα, για φέτος το καλοκαίρι του 2024;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταργηθεί  ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα Ψαρά, αλλά και στα άλλα νησιά της περιφέρειας Β. Αιγαίου όπως: Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Οινούσσες, Ικαρία, Φούρνοι και Θύμαινα;

Οι  διεθνείς πολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση και οφείλουμε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στις «εκκλήσεις» των Ψαριανών να απαντήσει η Περιφερειακή αρχή με έργα για τους κατοίκους των Ψαρών !
            Στο επίγραμμα που έγραψε –  το 1825 – ο Διονύσιος Σολωμός :
  Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
                          Περπατώντας η Δόξα μονάχη
                          Μελετά τα λαμπρά παλικάρια
                          Και στην κόμη στεφάνι φορεί
                          Γενόμενο από λίγα χορτάρια
                           Που είχαν μείνει στην έρημη γη.
Ας σταθούμε ευλαβικά και ας αναλάβουμε την ιστορική  ευθύνη που μας αναλογεί για να μπορέσουν οι κάτοικοι των Ψαρών  να ζήσουν ,με αξιοπρέπεια  στον τόπο που τους έλαχε η Ιστορία.

*Γιώργης Η. Αμπαζής
περιφερειακός σύμβουλος  της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου της Π.Ε. Χίου

Latest..

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΚΙΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ

ΧΙΟΣ : Σε ένα ακόμη ζήτημα καθημερινότητας η Δημοτική Αρχή Μαλαφή πήρε κάτω από τη βάση, καθώς η απουσία προγραμματισμού ήταν εμφανής. Συγκεκριμένα τα σκίαστρα στην Απλωταρία που … [Read More...]