Πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ψήφισμα με αφορμή τη επαναφορά του θέματος της Νέας Δομής

ΧΙΟΣ :

Πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου, που συνεδριάζει την Παρασκευή 28 Ιουνίου (στις 7.30 μ.μ.), πρόκειται να φέρει η Δημοτική Παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης για να εκφραστεί η διαφωνία στην πρόσφατη απόφαση του νέου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου που αφορά τις εργασίες για δημιουργία νέας Δομής στην περιοχή Θόλος.
Στην πρόταση για ψήφισμα που έδωσε η δημοσιότητα η ΛΑΣ, υπενθυμίζονται τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το δημοτικό συμβούλιο Χίου εκφράζει την πλήρη διαφωνία του στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλου για τη δημιουργία υπερδομής – φυλακής στη Χίο και συγκεκριμένα στο Θόλος… η Χίος έχει ματώσει με ευθύνη της κυβέρνησης και μάλιστα επιτυχώς, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί και στην περιοχή του Θόλους και το ίδιο προτίθεται να κάνει ανά πάσα στιγμή μαζί και με το δημοτικό συμβούλιο… ο χιώτικος λαός δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τα κεκτημένα που με θυσίες και κόπους κατάφερε», καταλήγει η πρόταση ψηφίσματος.

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής σημείωσε ότι συμφωνούν με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, ότι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι συγκεκριμένη (για μονάδα καταγραφής και ταυτοποίησης και με δυναμικότητα αναλογική με τον πληθυσμό του νησιού) και πως στο μόνο που συμφωνούν με το Υπουργείο είναι ότι… διαφωνούν.
Ανέφερε επίσης ο Δήμαρχος Χίου ότι, ομάδα νομικών μαζί με πανεπιστημιακούς θα εξετάσουν το θέμα της δημοτικής περιουσίας, στα πλαίσια της διαμάχης με το ελληνικό Δημόσιο για το ποιος είναι κύριος στην περιοχή του Θόλου.
Να σημειωθεί ότι το θέμα αναφέρεται να το φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, ύστερα από την ανάρτηση στη Διαύγεια (στις 21/6/2024 με Αρ. Πρωτοκ.: 177737) της απόφασης που υπογράφει ο υπουργός και με την οποία χορηγείται η 4η παράταση συνολικής προθεσμίας για το έργο που αφορά και τη Νέα Δομή στη Χίο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Αναδόχου Εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η ολοκλήρωση των εργασιών στη Χίο θα γίνει στις 3/5/2025 «με προϋπόθεση την έναρξη εργασιών την 1/9/2024».
Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου που αναμένεται να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Latest..

Οι γιατροί της Κω προσβεβλημένοι από την στάση των τοπικών αρχών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με το υπ. υγείας | «Κατεβάζουν ρολά» την Τετάρτη

ΚΩΣ: Αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» οι Ιατροί της Κω την Τετάρτη 24 Ιουλίου . «Άδικη η στάση της περιφέρειας , της Ένωσης … [Read More...]