Προβλήματα στο Σκυλίτσειο εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης

ΧΙΟΣ :

“«Γονατίζουν» οι εργαζόμενοι στο «Σκυλίτσειο»  Νοσοκομείο Χίου που παραμένει σταθερά υποστελεχωμένο, με τον πληθυσμό στο νησί να έχει τριπλασιαστεί κατά την θερινή περίοδο!!!”, αναφέρει σε έγγραφο προς την 2η ΥΠΕ, τη Διοίκηση Γ.Ν. Χίου και το ΔΣ Νοσοκομείου Χίου το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο.
“Το τουριστικό «θαύμα»  επετεύχθη και στο νησί μας, τονίζει Το ΣΕΣΝΟΧ, αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων του τουρισμού, αφού η πληρότητα άγγιξε ακόμα  και το 100% τόσο στη πόλη όσο και στα χωριά, ωστόσο οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές (ΤΕΠ, ΜΕΘ, Χειρουργική, Παθολογική, Καρδιολογική, ΜΤΝ κλπ)  έχουν στην κυριολεξία γονατίσει εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας τους, αφού δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για ενίσχυση του νοσοκομείου με επικουρικό προσωπικό κατά την θερινή περίοδο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
“Την ίδια στιγμή μας οφείλονται δεκάδες ημέρες άδειας  προηγούμενων ετών, καθώς και οφειλόμενα ρεπό. Την κατάσταση δυσχεραίνει και η υποστελέχωση της ΠΦΥ των ΚΥ Χίου και Πυργιού, καθώς και των αγροτικών πολυδύναμων ιατρείων,  η ενίσχυση  των οποίων θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση του  Νοσοκομείου και των ΤΕΠ  από τα μη επείγοντα περιστατικά ρουτίνας.
“Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
“Λόγω των μεγάλων ελλείψεων, σε όλες τις βάρδιες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών, καθώς και η μεταφορά ασθενών για διαγνωστικές  εξετάσεις.  Συχνά, το ρόλο του τραυματιοφορέα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι συνοδοί των ασθενών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μεταφορά τους. Οι βοηθοί θαλάμου  μετακινούνται από κλινική σε κλινική  στη λογική του μπαλώματος για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών.
“Η πολυδιαφημιζόμενη νέα παθολογική  κλινική αποδεικνύεται, όπως είχαμε προβλέψει, εξαιρετικά μικρή αφού οι διασπορές ασθενών σε άλλες κλινικές (Καρδιολογική, χειρουργική) είναι καθημερινό  φαινόμενο προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κλίνες.  Παράλληλα, στα όρια της έχει βρεθεί και η ΜΕΘ εξαιτίας και της αύξησης των περιστατικών.
“Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.  Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί συνάδελφοι και οι εργαζόμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους.
Μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα με την έναρξη της λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής.
“Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε ξανά εμείς, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων, από όλες τις κυβερνήσεις. Πολύ περισσότερο, που αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 21.382 εργαζόμενους (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 72.198 τον Απρίλιο 2023) .
Χαρακτηριστικό είναι ότι:

  • δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα για τους επιτυχόντες της προκήρυξης 7Κ για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, που έγινε τον Σεπτέμβριο 2022
  • δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
  • δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η προκήρυξη για πρόσληψη παραϊατρικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020

Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους  να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταθούν για μία φορά στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να δοθεί άμεσα μια λύση στα χρόνια αυτά προβλήματα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων
  • Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για την κάλυψη των έκτακτων αυξημένων αναγκών του Νοσοκομείου
  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Για το ΔΣ

Latest..

Στο Λιβαδοχώρι ξενύχτησαν οι αγρότες της Λήμνου. Σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου κάθοδος στην Μύρινα.

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]