Προβολές του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs από το ΠΙΟΠ στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής

ΛΕΣΒΟΣ:

Στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs (17-22/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, οργανώνει, δύο ειδικές προβολές, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. 
Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
18:00- Αναζητώντας τη Χρυσούλα Ροδάκη (Searching for Rodakis | Διάρκεια: 57’)
Σκηνοθεσία: Κερέμ Σογιλμάζ  | Δανία, 2023
Μια επιτύμβια στήλη, που βρέθηκε το 2017 στο πατρικό σπίτι του σκηνοθέτη σε ένα χωριό της Τουρκίας, αποκαλύπτει μια ξεχασμένη ιστορία από το 1923, την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ανάγλυφη ελληνική επιγραφή κάνει λόγο για μια γυναίκα, τη Χρυσούλα Ροδάκη, που πέθανε το 1887. Και κάπως έτσι ο σκηνοθέτης ξεκινά την αναζήτηση των απογόνων της σε ιστορικά αρχεία αλλά και συνομιλώντας με ηλικιωμένους ντόπιους, προκειμένου να εντοπίσει τους Έλληνες συγγενείς της και να ανακαλύψει την ιστορία της. Έτσι, η επιτύμβια στήλη μετατρέπεται σε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, σε μια ταινία που έχει τη δύναμη να επανασυνδέσει ανθρώπους και πολιτισμούς.
Η προβολή οργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση «1922», που παρουσιάζεται έως τις 17/6/2024 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
19:00-To Σπίτι με τις Ροδιές (Διάρκεια: 33’)
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βαχλιώτη, Παναγιώτης Κλειδαράς | Ελλάδα, 2022
Η τυχαία συνάντηση των δημιουργών με την εγγονή του Λέσβιου συγγραφέα Στράτη Μυριβήλη και η ανακάλυψη ενός θησαυρού από κείμενα, ηχογραφήσεις και σπάνια φιλμ super 8 οδήγησε στη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του, η εγγονή του, φύλακας της πνευματικής κληρονομιάς του, μοιράζεται τις πιο μύχιες σκέψεις του ανθρώπου-δημιουργού.
 
*Στις 18, 19 και 20/10 (ώρα 10:00) θα πραγματοποιηθούν, κατόπιν κρατήσεων στο τηλέφωνο 22530 32300, προβολές του ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά «Τέλος Χρόνου» (Ελλάδα, 2022, 77’), για σχολικές ομάδες Λυκείου.
Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς τεσσάρων μαθητών λυκείου, της Σοφίας, του Λορντ, του Αλέξανδρου και του Νίκου που δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους στο σχολείο. Ενώ αντιμετωπίζουν την πίεση των πανελληνίων, η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου. Γυρισμένο κατά τη διάρκεια δύο χρόνων, το «Τέλος Χρόνου» είναι ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης. Η κάμερα παρακολουθεί τα παιδιά να ζουν, να μαθαίνουν, να απογοητεύονται αλλά και να ελπίζουν ότι θα βρουν τη θέση τους στα κοινά, μέσα από ένα τραγούδι, μια φιλία ή έναν έρωτα.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022 και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν.

Latest..

Με πολύ κόσμο η εκδήλωση με τους λουκουμάδες στην πλ. Ελευθερίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Η Αδελφότης

ΚΩΣ: Με πολύ κόσμο οι Κώοι Μουσουλμάνοι γιόρτασαν  στην Πλ. Ελευθερίας, την πιο “γλυκιά” γιορτή των Μουσουλμάνων, το «Σεκέρ Μπαϊράμι», με πρωτοβουλία του Μορφωτικού  … [Read More...]

Για δημοσίευση η Προκήρυξη ΑΣΕΠ πλήρωσης 817 θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. – 4 θέσεις για Νοσοκομείο Καλύμνου

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]