Πυροσβεστική: Πτήσεις drone στη Σάμο μόνο με άδεια και υπό προϋποθέσεις

ΣΑΜΟΣ: Η πτήση οποιουδήποτε Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (drone) υπάγεται σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζεται τόσο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όσο και από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.), υπενθυμίζει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Σάμου, με αφορμή τη χρήση drones (και) την περασμένη Κυριακή, πάνω από την παρέλαση και τη μεγάλη σημαία, που υψώθηκε στο Βαθύ.
Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής διοικητής, αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης., διοικητής της τοπικής ΠΥ, προκειμένου μία πτήση Σ.μη.Ε.Α. να είναι νόμιμη, απαιτείται η εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη αδειοδοημένων χειριστών, η ύπαρξη εγκεκριμένου σχεδίου πτήσης μέσω του πληροφοριακού συστήματος “Dagr” της ΥΠΑ, σχετική έγκριση από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, ύπαρξη άδειας από παρακείμενες εγκαταστάσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (π.χ. στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λιμένες, πλωτά μέσα, αρχαιολογικοί χώροι) κ.α.Η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Σάμου διαθέτει πιστοποιημένη Ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Π.Σ. με την κωδική ονομασία “Ίκαρος Σάμου”, στο πλαίσιο συμμετοχής σε επιχειρήσεις αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σε κάθε περίπτωση προγραμματισμένης ή έκτακτης πτήσης από την εν λόγω Ομάδα (εμπλοκή σε συμβάντα πυρκαγιών, συμμετοχή σε συμβάντα έρευνας & διάσωσης, συγκέντρωση στοιχείων δικονομικού χαρακτήρα, εναέρια επιτήρηση περιοχών προληπτικού χαρακτήρα, καταγραφή ασκήσεων εκπαίδευσης και άλλων δράσεων του Π.Σ., κ.α.), δεσμεύεται με τις διαδικασίες αυτές ο αναγκαίος εναέριος χώρος και απαγορεύεται κάθε άλλη πτήση μέσα και πλησίον του χώρου αυτού.
Σύμφωνα με τον κ. Μιαούλη, “το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί σε αρκετες περιπτώσεις πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones), αγνώστου ιδοκτησίας, σε πολύ κοντινή απόσταση από το υπηρεσιακό αεροσκάφος, πλησίον αυτού και σε κάθε περίπτωση εντός του δεσμευμένου από την Υπηρεσία μας εναέριου χώρου.
Ύστερα από τα ανωτέρω, και έχοντας ως κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της εναέριας κυκλοφορίας και την αποφυγή ενδεχόμενου ατυχήματος, παρακαλούνται οι πολίτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, να τηρούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την κείμενη νομοθεσία κατά τη διεξαγωγή των πτήσεών τους.
Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή από τους χειριστές της Ομάδας ΣμηΕα της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Σάμου η πτήση άλλου σκάφους πλησίον του υπηρεσιακού και εντός του δεσμευμένου από αυτήν εναέριο χώρο, θα ζητείται συνδρομή κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου με την άφιξή του να επιλαμβάνεται των παραβάσεων και να προβαίνει στις δέουσες κατά περίπτωση ενέργειες με την Υ.Π.Α.”.

Latest..

7o ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ

ΧΙΟΣ : Στην 7η θέση των κορυφαίων φρούτων ανά τον κόσμο βρίσκεται το Μανταρίνι Χίου σύμφωνα με διαγωνισμό του Τasteatlas. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ροδάκινο Νάουσας. Αναλυτικά … [Read More...]