Ρίχτηκαν στη θάλασσα από τη Λέσβο ακόμη και μικρά παιδιά – Σκάφος της Ακτοφυλακής τους άφησε σε φουσκωτή βάρκα χωρίς κινητήρα στο έλεος ανέμων και ρευμάτων

ΛΕΣΒΟΣ:

Bίντεο και πληροφορίες που αποτελούν πιθανώς τα πιο καταδικαστικά για την Ελλάδα τεκμήρια για το πώς οι ελληνικές Αρχές παραβιάζουν την διεθνή νομοθεσία και τους κανόνες της ΕΕ για την διαδικασία αντιμετώπισης όσων ζητούν άσυλο δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times μαζί με τα κρίσιμα βίντεο-ντοκουμέντα.Σημειώνει παράλληλα ότι το Μαξίμου αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν ακόμη και να τους παρουσιαστεί επισήμως το υλικό που καταγράφηκε.
Το βίντεο καταγράφηκε στη Λέσβο από εργαζόμενο σε υποδομές υποστήριξης προσφύγων που είναι αυστριακής υπηκοότητας και μεθοδικά καταγράφει παραβιάσεις και κακοποίηση προσφύγων.
Η «ανατομία μίας εξωδικαστικής απέλασης» από την Ελλάδα όπως την περιγράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times, παρουσιάζει τα γεγονότα που ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης 11 Απριλίου.
Ένα λευκό βαν χωρίς σήμανση αποβιβάζει σε απόμερο σημείο της παραλίας της νότιας Λέσβου 12 άτομα, αρκετά από αυτά παιδιά, υπό την επίβλεψη τριών ατόμων. Πρόκειται για πρόσφυγες που είχαν φτάσει μία ημέρα πριν σε ελληνικό έδαφος και είχαν διανυκτερεύσει κρυμένοι σε θάμνους, μέχρι που εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν από κουκουλοφόρους, όπως κατήγγειλαν αργότερα. Είχαν ξεκινήσει από την Σομαλία και τις περιοχές που ελέγχει η Αλ Σαμπάμπ, ισλαμιστική ένοπλη ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.
Στο σημείο που τους έβγαλαν από το βαν, βρίσκεται μικρή ξύλινη προβλήτα όπου περιμένουν δύο άτομα με τα πρόσωπα καλυμένα, σε ένα φουσκωτό ταχύπλοο. Οδηγούν τους πρόσφυγες στο ταχύπλοο και ανοίγονται στη θάλασσα. Όπως γράφουν οι New York Times, για τον απλό παρατηρητή, από μακριά μοιάζουν σαν τουρίστες που απολαμβάνουν το Αιγαίο.
Τρία λεπτά αργότερα, το φουσκωτό προσεγγίζει το σκάφος 617 της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που όπως σημειώνεται έχει πληρωθεί κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι πρόσφυγες επιβιβάζονται στο σκάφος της Ακτοφυλακής και οδηγούνται στην πρύμη. Εκεί, τους επιτηρούν έξι άτομα χωρίς καλυμένα πρόσωπα που φαίνεται να φορούν την τυπική σκούρα μπλε στολή του πληρώματος.
Στη συνέχεια, το σκάφος της Ακτοφυλακής πλέει νότια προς την Τουρκία. Κοντά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιβιβάζει τους πρόσφυγες σε φουσκωτή λέμβο χωρίς κινητήρα και φαίνεται να τους αφήνει πίσω, εγκαταλείποντάς τους στο έλεος των ρευμάτων, του ανέμου και των κυμάτων.
Περίπου μία ώρα μετά, δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής εντόπισαν και συνέλεξαν τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά συνηθίζει να ειδοποιεί την άλλη πλευρά με fax.
Αργότερα, από την Τουρκία ανακοινώθηκε η διάσωση 12 ατόμων μετά από ελληνική επαναπροώθηση, απέναντι από την Λέσβο.
Πηγη

Latest..

Ανοιχτή συγκέντρωση του Ν. Ανδρουλάκη στη Ρόδο – Πλήθος κόσμου στην ομιλία του (φωτογραφίες + βίντεο)

ΚΩΣ: Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει «η πραγματική εναλλακτική που χρειάζεται ο ελληνικός λαός» τόνισε κατά την ομιλία του στη Ρόδο σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος … [Read More...]