ΚΩΣ:
Κάθετα αντίθετος στη δημιουργία οποιασδήποτε μορφής δομής φιλοξενίας μεταναστών στο νησί της Ρόδου, δήλωσε χθες ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κλειστές συζητήσεις, κάποιοι το έχουν βάλει στο «τραπέζι», ανεπίσημα.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες (βλ. άλλες στήλες), και ξεκίνησε λέγοντας, ότι άκουσε τις δηλώσεις που είχε κάνει πέρυσι τέτοια εποχή ο τότε αντιδήμαρχος Μετανάστευσης, κ. Στράτος Καρίκης (σ.σ. σήμερα αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου), στις οποίες τόνισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου καθώς πρόκειται για θέματα καθαρά της πολιτείας. Ο κ. Κολιάδης, λοιπόν, αρχικά σχολίασε ότι δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι αλήθεια αυτό αλλά με την πίεση που ασκεί τώρα ο δήμος προς την Κεντρική Διοίκηση και το Υπουργείο, έχει καταφέρει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να φέρει ένα ελικόπτερο που βρίσκεται στα Μαριτσά, για επιτήρηση και έλεγχο, όπως επίσης να αποσπάσει και τη δέσμευση ότι μέχρι τέλος του μήνα, το Λιμενικό Σώμα θα ενισχυθεί με ακόμα 7-10 λιμενικούς που θα επανδρώσουν τα σκάφη μας ώστε να ελέγχουν τα χωρικά ύδατα της περιοχής μας.
Είπε, στη συνέχεια, ότι η Σύμη, η Τήλος και η Ρόδος, βάλλονται αυτή την περίοδο καθώς, όπως του είπαν από το υπουργείο, είναι η «τρύπα» που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο και βρίσκουν πρόσβαση και γι’ αυτό δημιουργούνται οι εικόνες στο κέντρο της πόλης αλλά και όλο το νησί.
Και επειδή-συνέχισε-η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη και φαίνεται ότι η πληροφόρηση που έχουν είναι ότι θα αρχίσουν να έρχονται πολύ περισσότεροι μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ, αυτό σημαίνει, ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει πρώτα απ’ όλα την ασφάλειά μας αλλά και την εικόνα του προορισμού και όχι να αφήνει να δημιουργείται αυτή η εικόνα που βλέπουμε καθημερινά μπροστά από το Δημαρχείο, τα πάρκα κ.λπ.
Είπε, στη συνέχεια, ότι κάθε φορά που θέλουν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση ως δήμος για να μεταφέρουν ή να δημιουργήσουν ένα χώρο για τους ανθρώπους αυτούς, βρίσκουν ένα «τείχος », καθώς απαγορεύεται να κάνουν οτιδήποτε αν δεν είναι μέσω του Λιμενικού ή της ΕΛ.ΑΣ. Άρα, μόνοι τους κάνουν πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε, όπως είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι έκαναν κάποιες κινήσεις το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Μία τέτοια ήταν να βάλουν ομάδες μεταναστών σε λεωφορεία για να μεταφερθούν από τα χωριά στο κέντρο, διότι υπάρχει ανασφάλεια, όταν σε χωριά 200 κατοίκων βρίσκονται τριάντα-σαράντα μετανάστες ενώ τουλάχιστον στην πόλη υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος. Και είπε, στη συνέχεια ο δήμαρχος, εκφράζοντας και την αγανάκτησή του:
«Καλείται, λοιπόν, η πολιτεία να δώσει λύση εδώ και τώρα και όχι μόνο με προφορικό λόγο, όχι μόνο με υποσχέσεις αλλά δεσμεύσεις για ένα πρόβλημα το οποίο μεγαλώνει και δεν το συναντήσαμε μέσα σε μία μέρα, έρχεται εδώ και πολλά χρόνια πίσω. Υπάρχουν τα κέντρα κι οι δομές σε άλλα νησιά, όπως είναι η Κως και η Λέρος και υπάρχουν και οι δομές σε άλλες περιοχές της χώρας. Να βρουν τον τρόπο να μετακινούνται άμεσα από εδώ εκεί και όχι να συναντάμε τις εικόνες που συναντάμε στην πόλη μας».
Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος, είπε ότι, όντως δεν πρέπει να μεταφέρονται στο κέντρο, αλλά στις δομές που πρέπει και αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Αυτοδιοίκηση. Άρα, η ταυτοποίησή τους και η άμεση μεταφορά στις δομές γίνεται από την Κεντρική Διοίκηση. Αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να φροντίσει για την σίτισή τους, τις πρώτες βοήθειες, νερό κτλ. αλλά δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν κάτι παραπάνω. Ωστόσο, δεν μπορούν και ν’ αφήσουν την κατάσταση όπως είναι και συνεχίζουν να πιέζουν.
Γι’ αυτό, ζήτησε να γίνει συνάντηση άμεσα και με τους βουλευτές, την περιφέρεια, την Αστυνομία και το Λιμενικό και να ζητήσουν να τους πουν τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το υπουργείο γιατί απαντήσεις ακόμη δεν παίρνουν, την ίδια στιγμή που η Κεντρική Διοίκηση εισπράττει εκατομμύρια από τη Ρόδο ενώ είναι πολλά και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται για το μεταναστευτικό. Και είπε στη συνέχεια με κατηγορηματικό τρόπο:
«Δομή στη Ρόδο, που ακούγεται ή που είπαν στον προφορικό λόγο να γίνει, είμαι κάθετος και αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή δομής στο νησί της Ρόδου», γιατί, όπως ανέφερε, προφορικά πολλά έχουν ειπωθεί. Και συνέχισε: «Δομή στη Ρόδο δεν πρόκειται να γίνει. Να λυθεί το πρόβλημα. Αν πιστεύουν ότι αυτή η εικόνα ή το ότι είναι τόσοι εδώ θα μας υποχρεώσει ή θα μας αναγκάσει εμάς ως Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης να πάρουμε απόφαση υποχρεωμένοι, αναγκασμένοι ή μέσα από πίεση βλέποντας αυτές τις εικόνες να δημιουργηθεί μία δομή, δεν είναι αυτός ο τρόπος και δεν πρόκειται να γίνει».
Κληθείς μάλιστα ο κ. Κολιάδης να πει κάτι περισσότερο, είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι άλλο, καθώς οι συζητήσεις που γίνονται είναι σε πολύ κλειστό επίπεδο, σημείωσε ωστόσο ότι για να εκφράζει την αγωνία του και την ανησυχία του ότι ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων υπάρχει αυτό, τοποθετείται τελείως αντίθετος σε μία τέτοια σκέψη. Κι αυτό γιατί από 18 λιμενικούς έχουμε 7 άρα ήταν κάτι που γνώριζαν ότι θα συμβεί και δεν δέχεται να συμβαίνει αυτό και η κραυγή αγωνίας των λιμενικών είναι πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις γιατί το πρόβλημα διογκώνεται και η πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Είπε, μάλιστα, ότι αυτό του προκαλεί και εκνευρισμό αλλά και μεγάλη ανησυχία. Επανέλαβε ο δήμαρχος ότι ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σχέδιο που υπάρχει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γι’ αυτό καλούν και τους βουλευτές και το υπουργείο να τους πουν αλλά δεν γνωρίζουν.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, είπε ότι εκπροσωπούμαστε από κάποιους βουλευτές και ο Α’ και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι αρμόδιοι δεν είναι αυτοί που θα δώσουν απαντήσεις και αναρωτήθηκε γιατί δεν καλούνται οι τέσσερις βουλευτές του νομού να μας πουν ποιο είναι το σχέδιο. Ο ίδιος έχει κάνει συναντήσεις και με κλιμάκια από την Αθήνα και από το υπουργείο αλλά οι συζητήσεις που έγιναν ήταν σε θεωρητικό επίπεδο και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πάρει καμία απόφαση αν δεν γίνει πρώτα συνάντηση με τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη, ώστε να τους δώσουν ενημέρωση και κατεύθυνση για να έχουμε κοινό μέτωπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Τέλος, εκτιμά, ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει η συνάντηση αυτή.