Ρουκετοπόλεμος: Κάλυψη σπιτιών για ασφάλεια στην Ανάσταση- εξώδικο από περιοίκους- αυξημένη τουριστική κίνηση (video)

ΧΙΟΣ : Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για τον ρουκετοπόλεμο το βράδυ της Ανάστασης στη Χίο. Συνεργεία του Δήμου καλύπτουν με πλέγματα τα τελευταία σπίτια που βρίσκονται στην ακτίνα βολής των ρουκετών, όπως και τις δύο εκκλησιές που πρωταγωνιστούν στο έθιμο.
Παναγία Ερειθιανή και Αγιος Μάρκος «ντύνονται», ώστε να μπορούν οι πιστοί να παρακολουθήσουν με ασφάλεια την αναστάσιμη ακολουθία και παράλληλα να περιοριστούν οι υλικές ζημιές.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τα συνεργεία του Δήμου πρόκειται να σταματήσουν τις ρίψεις στις 10.45 μ.μ. και για μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να προσέλθουν και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τις δύο εκκλησίες.
Κρατώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα ο ρουκετοπόλεμος, αντικατέστησε τα κανονάκια που χρησιμοποιούσαν οι Βρονταδούσοι για να γιορτάσουν με κρότο την Ανάσταση του Κυρίου.
Τα σημεία όπου κατασκευάζονται και φυλάσσονται οι ρουκέτες παραμένουν μυστικά, ενώ για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται η ίδια παραδοσιακή συνταγή στο μείγμα από θειάφι, νίτρο και κάρβουνο, για να γεμίσουν τις ρουκέτες τα συνεργεία των ρουκετατζήδων, που υπόσχονται να φωτίσουν και πάλι τον ουρανό, στέλνοντας από το Βροντάδο της Χίου το αναστάσιμο μήνυμα.
Νέο εξώδικο
Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια υπάρχουν και οι πολίτες που διαμαρτύρονται και με την κατάθεση εξωδίκων ζητούν να σταματήσει ο τρόπος που γίνεται ο ρουκετοπόλεμος και να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, μακριά από τις δύο εκκλησίες, επισημαίνοντας τα θέματα ασφάλειας.
Η τελευταία εξώδικη δήλωση από 13 άτομα έγινε στις 23 Απριλίου και στρέφεται κατά του διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου και αφού δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχαν ζητήσει. «Με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μας, σας καλούμε, όπως προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες κατά τις αρμοδιότητες σας ώστε να μην λάβει χώρα η προδήλως παράνομη και επικίνδυνη για τις ζωές μας και τις περιουσίες μας εκτόξευση των ρουκετών», καταλήγει η συγκεκριμένη εξώδικη δήλωση.
Μας θυμίσουν εξάλλου τι έλεγε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αντιπολίτευση μετά το Πάσχα του 2019 που καμεραμάν έχασε τη ζωή του στην Καλαμάτα κατά το έθιμο του σαϊτοπόλεμου και για το
Από την πλευρά της η Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους για τον εντοπισμό χώρων κατασκευής ή φύλαξης ρουκετών. Τη Μεγάλη Τρίτη αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν σε ρεματιά στην ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου, συνολικά 528 αυτοσχέδιες ρουκέτες.
Αυξημένη τουριστική κίνηση
Παράλληλα, όμως, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αποτελεί και σήμα κατατεθέν του νησιού.
Η πληρότητα σε κρατήσεις στην πόλη και στην περιοχή του Βροντάδου είναι υψηλή, ενώ κάθε χρόνο ξένα τηλεοπτικά συνεργεία καταγράφουν το έθιμο. Οι επισκέπτες φέτος είναι κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από τα γειτονικά νησιά, σημειώνει ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Κώστας Μούνδρος.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι λόφοι γύρω από τις δύο εκκλησίες, ειδικά από την περιοχή του Αγίου Μάρκου, κατακλύζονται από επισκέπτες που παρακολουθούν το έθιμο. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μισθώνει τουριστικά λεωφορεία που οδηγούν τους επισκέπτες στις στροφές του Αίπους, στο ύψος του Αγίου Μακαρίου, με πανοραμική άποψη και σε απόσταση ασφαλείας από το «πεδίο» του ρουκετοπόλεμου.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Latest..

Επιστολή προς μαθητές/μαθήτριες της Γ΄Λυκείου των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β.Αιγαίου

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]