“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για τις καθυστερήσεις αποκατάστασης σεισμόπληκτων Δημοτικών Σχολείων της Σάμου

ΣΑΜΟΣ: Ο επικεφαλής της παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, Νίκος Ζάχαρης
Ερώτηση στον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, σχετικά με την πορεία αποκατάστασης των κτηρίων των Δημοτικών Σχολείων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 απηύθυνε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα η δημοτική παράταξη “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”, σημειώνοντας πως “από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν δοθεί οι πιστώσεις (3.850.000 ευρώ) για να δημοπρατηθούν τα έργα”.
Ο επικεφαλής της, Νίκος Ζάχαρης, υπενθυμίζει ότι και σε προηγούμενες παρεμβάσεις του, τον Οκτώβριο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023, είχε αναδείξει “τις μεγάλες καθυστερήσεις για τη χρηματοδότηση των μελετών και τις παλινωδίες της κυβέρνησης και του βουλευτή.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, σε κοινή σύσκεψη στην Αθήνα (υφυπ. Τριαντόπουλος-βουλευτής Σάμου-δήμαρχος Γ. Στάντζος) ζητήθηκαν από τον δήμο οι μελέτες για τα κτήρια των Δημοτικών Σχολείων για να εκτελέσει τα έργα αποκατάστασης η ΚΤΥΠ ΑΕ. Αντιδράσαμε τότε ως δημοτική παράταξη και είπαμε στον δήμαρχο, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, ότι η εμπλοκή της ΚΤΥΠ ΑΕ δεν είναι καλή επιλογή, λόγω των εγγενών προβλημάτων που έχει η εν λόγω κρατική υπηρεσία και εγκυμονεί κινδύνους για μεγάλες καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις και στην αποκατάσταση των κτηρίων των σχολείων.
Πέντε μήνες αργότερα, επανήλθαμε, επειδή βλέπαμε την αδράνεια της ΚΤΥΠ ΑΕ και ζητήσαμε από τον δήμαρχο να απαιτήσει από τα αρμόδια υπουργεία, ως δήμος Ανατολικής Σάμου, το συνολικό ποσόν που απαιτείται (3,85 εκατομμύρια ευρώ) και να δημοπρατηθούν οι αποκαταστάσεις των Δημοτικών Σχολείων με τις διαδικασίες που προβλέπονται και με ευθύνη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου μας.
Με Δελτίο τύπου, ο βουλευτής του νομού επαίρεται ότι «η κυβέρνηση, πιστή στις εξαγγελίες της, συνεχίζει την πλήρη αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον Νομό μας» και ανακοινώνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών προσκαλεί δήμους και περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα να υποβάλλουν πρόταση για χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Με έκπληξη, όμως, διαπιστώνουμε στην πρόσκληση ότι για τον δήμο Ανατολικής Σάμου διατίθεται το ποσόν των 2.450.000 €, όταν οι μελέτες για την αποκατάσταση των σχολείων απαιτούν χρηματοδότηση 3.850.000 ευρώ. Απαιτούνται επομένως ακόμη 1.400.000 € για να μπορέσει να δημοπρατήσει ο δήμος Ανατολικής Σάμου όλα τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου.
Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, ο δήμος θα αναγκαστεί να «κόψει» από την πρόταση που θα υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών αρκετά από τα Δημοτικά Σχολεία στα οποία απαιτείται να γίνουν έργα και κάποιοι πρέπει να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις στους γονείς, που τα παιδιά τους θα κάνουν μαθήματα σε μη κατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες για πολλά χρόνια ακόμη” υπογραμμίζει ο κ. Ζάχαρης.
Η απάντηση του βουλευτή
Μέσω Facebook, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης έδωσε απάντηση στις “απορίες και τις ενστάσεις για μείωση της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων από τον σεισμό”.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

<!– important to use below –>

 
 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube
Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!
Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Latest..

«Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο»: Όλοι γνωρίζουμε τον λόγο της επίσκεψης  του κ. Παππά  στην Λέσβο…οι τακτικές «Μαυρογιαλούρου» ανήκουν στο παρελθόν.

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Επισκέψεις σε καινοτόμες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής, συναντήσεις εργασιών με Συλλόγους, Φορείς, Δήμο Δ. Λέσβου, περιοδεία στην αγορά της Καλλονής και στα βορειοανατολικά αγροκτηνοτροφικά χωριά

ΛΕΣΒΟΣ: «Όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή μας τομέα. Βρίσκεται στην πρώτη θέση του ΑΕΠ των νησιών μας, κάτι που πιστώνεται στον καθημερινά επίπονο, σκληρό και … [Read More...]