Σαν σήμερα ο μεγάλος βομβαρδισμός της Σάμου!

ΣΑΜΟΣ: Συμπληρώνονται σήμερα 80 χρόνια από τον ανελέητο βομβαρδισμό που δέχτηκε η Σάμος από γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο (17/11/1943).
Ο βομβαρδισμός αυτός είχε ως θλιβερό απολογισμό 75 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές στην πόλη της Σάμου και άλλους 3 νεκρούς στο Πυθαγόρειο. Μετά από τον βομβαρδισμό, η Σάμος υποτάχτηκε στον γερμανικό στρατό κατοχής. Περίπου το 1/3 του πληθυσμού της πρωτεύουσας του νησιού αναγκάστηκε να αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή (Πηγή: Λάνδρος Χρίστος, Καμάρα Αφροδίτη, Ντόουσον Μαρία – Δήμητρα, Σπυροπούλου Βάσω, «Σάμος», 2005, Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου).
Μεγάλη μορφή αυτής της ιστορικής ημέρας ο 27χρονος ήρωας Πάνος Ευελπίδης, ο οποίος σκοτώθηκε από βόμβα την ώρα που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει γερμανικό αεροσκάφος με το αυτόματο όπλο του.

Δείτε περισσότερα στοιχεία για τους βομβαρδισμούς της Σάμου το 1943 και το 1940 στο ιστορικό σημείωμα του φιλολόγου Χρίστου Λάνδρου:
Το Πυθαγόρειο της Σάμου δέχτηκε και αυτό πολύ ισχυρά πλήγματα από τον βομβαρδισμό των Γερμανών λίγα λεπτά πριν από το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου 1943. Η παρακάτω περιγραφή του βομβαρδισμού του Πυθαγορείου προέρχεται από το βιβλίο του Βαγγέλη Δημητριάδη “Το Τηγάνι της Σάμου 1940-1955”, των εκδόσεων “Απόπλους”:

Ο Ιωάννης Βακιρτζής, μετά το βομβαρδισμό του Βαθιού (όπου καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι του), βρέθηκε πρόσφυγας στο Κάιρο για 8 μήνες. Στο διάστημα αυτό έγραψε και δημοσίευσε μερικά άρθρα στο ”Φως του Καΐρου” και στον ”Ταχυδρόμο της Αλεξάνδρειας”. Δείτε ένα σχετικό άρθρο του, για τη μέρα εκείνη, το οποίο αναδημοσιεύτηκε από την Ματρώνη Κτίστου στην ομάδα “Παλιές φωτογραφίες της Σάμου” στο facebook:

 

Latest..

Δήμος Ικαρίας: Ομόφωνα ενάντια στην εγκατάσταση των 2 Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων κοντά στην Ικαρία

ΙΚΑΡΙΑ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 13ης/2023 κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας Θέμα: Σύνταξη θέσης του Δήμου Ικαρίας στα … [Read More...]