SAPPHO LESVOS FESTIVAL, ένας Θεσμός με διεθνές προφίλ στο πανέμορφο νησί της Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ:

Το Φεστιβάλ Σαπφούς που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στην γενέτειρα της ποιήτριας, στη Λέσβο θα λάβει χώρα 20 με 22 Ιουνίου του 2024.Με αποφασιστικότητα και πρωτοπορία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά δυναμικά στον στόχο της για  τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εδραίωση ενός Θεσμού με διεθνές προφίλ στο πανέμορφο νησί της Λέσβου.
Το SAPPHO LESVOS FESTIVAL, εκτός από το να αναδείξει την εμβληματική  προσωπικότητα και το έργο της Σαπφούς, φιλοδοξεί να φωτίσει τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο της Λέσβου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Παράλληλα, πρόκειται για  μια  πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο να τονίσει όλα τα μηνύματα που αφορούν στην αποδοχή και την συμπερίληψη, με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν έχουν στεγανά.
Αξιοποιώντας την μοναδικότητα των προορισμών της πανέμορφης Λέσβου, το SAPPHO LESVOS FESTIVAL για τρεις συνεχόμενες ημέρες θα προάγει μηνύματα από σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης  με διττό στόχο: την άρτια καλλιτεχνική διοργάνωση που θα αλλάξει τα δεδομένα εξωστρέφειας της Λέσβου και ταυτόχρονα την πανελλήνια αλλά και διεθνή προβολή της μέσα από υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες από ακαδημαϊκούς με επίκεντρο την Σαπφώ και το έργο της αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Πέμπτη 20 Ιουνίου, 18:00 – 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ» με ομιλητές τους Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με θεματική: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα», Τασούλα Καραγεωργίου,  συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεματική: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι» και Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité) με θεματική: «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού». Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ανδριάννα Παρασκευοπούλου.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 20:30, στο Μουσείο Ερεσού θα γίνει απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς από την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου συνοδευόμενη από τη μουσικό Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι, πεντίρ).
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, 12:00-14:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού θα πραγματοποιηθεί κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό με συντονίστρια την κα Παρασκευοπούλου και ομιλητές τις Ευγενία Γιακουμοπούλου Ι Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI), Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλλα Μπελιά Ι Πρόεδρος Σωματείου «Ουράνιο Τόξο», Βενετία Κάντσα Ι  Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το ίδιο βράδυ στις 20:30 στο Ιερό των Μέσσων, Αγία Παρασκευή θα παρουσιαστεί το έργο «Σιλουέτες» με τις Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία  Μιχαλοπούλου. Πρόκειται για θεατρικό  αναλόγιο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ,  με κείμενα  εμπνευσμένα  από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (Αντιγόνη, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Σαπφώ) με κοινό  άξονα τον απόλυτο έρωτα, σαν αρρώστια  και σαν προορισμό. Η μουσική και εικαστική επιμέλεια είναι του Αντρέα  Μαντά.
Το Σάββατο 22 Ιουνίου, στο Κάτω Κάστρο, περί τις 20:00  με την δύση του ηλίου θα παρουσιαστεί ένα μοναδικό θεατρικό δρώμενο. Η  διεθνώς βραβευμένη πολυσχιδής Γερμανίδα καλλιτέχνης Julia Krahn θα πραγματοποιήσει  κατά τη δύση του ηλίου ένα  εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο που το εμπνεύστηκε από την ποιήτρια Σαπφώ και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου, με τον τίτλο «Hesperus- The lost Child». Η μουσική σύνθεση είναι της Zowa.
Ακολούθως στις 20:30 στον ίδιο χώρο ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ζήσης Ρούμπος  παίζουν επί σκηνής  και αυτοσχεδιάζουν  μιλώντας  για την μαμά, τον μπαμπά  και την οικογένεια σε ένα  stand-up comedy,  που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία, με τίτλο «Μια μάνα του χθες, του σήμερα και ένας πατέρας».

Latest..

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΠΙΝΗ

ΧΙΟΣ : Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον αθλητή του συλλόγου «ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΙΟΥ»,ΠΙΠΙΝΗ ΣΑΡΑΝΤΗ, για την συμμετοχή του στα … [Read More...]