Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 114 / 07-09-2023)

ΧΙΟΣ : *Φρίκη και αποτροπιασμό προκάλεσε το προχθεσινό περιστατικό με τον πνιγμό 36χρονου πολίτη, επιβάτη πλοίου, που μόλις ξεκινούσε ο απόπλους -στο λιμάνι του Πειραιά- απωθήθηκε βίαια από μέλη του πληρώματος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του στον καταπέλτη, να βρεθεί στη θάλασσα και να πνιγεί από τα ορμητικά απόνερα του πλοίου. Μιλάμε για πράξη πέραν κάθε λογικής, ανθρωπιάς αλλά και νομοθεσίας.Ο επιβάτης, όχι μόνο μπορούσε να εισέλθει στο πλοίο και -απεναντίας- απωθήθηκε, αλλά και όταν βρέθηκε στη θάλασσα -παρασυρόμενος από τον στροβιλισμό που προκάλεσαν τα υπόγεια ρεύματα, λόγω εκκίνησης της προπέλας του πλοίου- αφέθηκε παραδιδόμενος στο θάνατο.
Πραγματικά, είναι να απορεί κανείς σε ποια κοινωνία ζούμε εν έτει 2023. Η μέριμνα, η αγάπη, η έγνοια των πολλών έχει εκλείψει, ο ωχαδελφισμός και η απανθρωπιά έχουν βασιλεύσει και ο καιροσκοπισμός και το ίδιον -προσωπικό και μόνον- όφελος έχουν πρυτανεύσει. Άραγε, σε ποια κοινωνία θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας και θα αναπτύξουν μελλοντικά τις δικές τους οικογένειες; Ένας φόβος διακατέχει όλους και μια αβεβαιότητα για το μέλλον. Εάν εκλείψει η πίστη και ο σεβασμός, η κοινωνία μετατρέπεται σε ζούγκλα και οι άνθρωποι σε άγρια θηρία, που χρήζουν εξημέρωσης. Όπως έλεγε ο σοφός Ντοστογιέφσκι «χωρίς Θεό τα πάντα επιτρέπονται».
Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι φταίει και γιατί φτάσαμε ως εδώ !
* Η διαστροφή της κοινωνίας, όπως εκκολάφθηκε και καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που, όσοι πρεσβεύουν τα φυσιολογικά θεωρούνται οπισθοδρομικοί, παρωχημένοι και… αντιδημοκρατικοί, ενώ όσοι πρεσβεύουν την… ανωμαλία θεωρούνται σωστοί, δίκαιοι και… ανθρωπιστές!!! Τελευταίο δείγμα ο αυτοαποσχηματισμός Κληρικών (δύο – στην Αθήνα), που κάποιοι θεωρούσαν πρότυπα ζωής και συμβουλών – υποδείξεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητάς τους, όμως οι ίδιοι προφανώς έβριθαν υποκρισίας, διπροσωπίας και διαστροφής, αποκρύπτοντας επι σειρά ετών τα… κουσούρια τους και αποκαλύπτοντάς τα σήμερα, όπου ζούμε ημέρες Αποκαλύψεως όντως!
Κάποιοι τυχοδιώκτες έφθασαν σε σημείο να επαινούν τους έχοντες τα… κουσούρια, επειδή είχαν -λέει- το θάρρος της γνώμης τους και βγήκαν δημόσια και το είπαν, αποσχηματιζόμενοι.
Μάλιστα… Αλλά για το γεγονός ότι, επι δεκαετίες κρύβονταν κάτω από το ράσο, σήκωναν τα άγια και ιερά με τα χέρια τους και έκαναν υποδείξεις στον πιστό λαό πως να φερθεί, ούτε λόγος.
Αυτή η διπροσωπία και υποκρισία, εάν δεν υπάρξει μετάνοια, θα στηλιτευθεί εν ημέρα κρίσεως ! Εδώ μιλάμε θεολογικά και όχι εκφράζοντας τις προσωπικές μας (ενίοτε υποκειμενικές για τον καθένα) απόψεις. Η υποκρισία και η διπροσωπία είναι καταδικαστέες. Το ίδιο και το να προσπαθείς να περάσεις το λάθος μήνυμα με ένα τρόπο αγαπολογίας και δήθεν καθωσπρεπισμού, ώστε να περάσεις αλώβητος τη λαϊκή δίνη (κρίση). Εδώ δεν κατακρίνουμε, κρίνουμε εκείνους που οι ίδιοι κρίνουν τις δικές τους πράξεις δημόσια. Κι έτσι εφαρμόζεται το του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου «όσοι αμαρτάνουν (σφάλουν) δημόσια, δημόσια θα τους κρίνω». Ξεκαθαρίζουμε ότι, τον αμαρτωλό τον αγαπάμε (και πασχίζουμε για τη σωτηρία του), αλλά την αμαρτία αποστρεφόμαστε (κι αν τύχει και πέσουμε, μετανοούμε για να σηκωθούμε).
* Τα έντονα φαινόμενα πυρκαγιών (το καλοκαίρι) και πλημμυρών (το χειμώνα) είναι πλέον δεδομένο ότι θα μας ακολουθούν. Όλοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, αλλά ουδείς μιλά για το ποιος την προκάλεσε. Μήπως ο άνθρωπος με τις δικές του πράξεις; Όταν μολύνεις το περιβάλλον με δηλητηριώδη αέρια, όταν καις όλα τα δάση και τα δέντρα, όταν χτίζεις πάνω στα ρέματα και τα κάνεις δρόμους, όταν ρυπαίνεις το περιβάλλον με κάθε λογής σκουπίδια και απορρίμματα, όταν ρυπαίνεις το μυαλό σου με πράγματα που σε ξεπερνούν με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αρμονική ομοιόσταση ψυχής και σώματος, είναι αναμφίβολα ακόλουθο ότι θα οδηγηθείς στο χάος κι εσύ και το (ευρύτερο) περιβάλλον σου.
Εμείς καταστρέψαμε το περιβάλλον και την κοινωνία (με τα ηλίθια μυαλά μας) και σήμερα καθόμαστε πάνω στα συντρίμμια-αποκαΐδια και καμαρώνουμε για τα επίχειρα των πράξεών μας, κλαίγοντας γοερά ! Δυστυχώς, αντί να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι, εξοκείλουμε έτι περαιτέρω, με ότι αυτό συνεπάγεται.  
* Η πληθώρα των κρουσμάτων του κορονοϊού -ο οποίος ζει και βασιλεύει- που σημειώνονται καθημερινά, αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Ειδικά τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα υπάρξει -αναγκαστικά- συνωστισμός. Το θλιβερό είναι ότι, ως φαίνεται, στην πλειονότητά τους οι νεωστί ασθενούντες δεν τηρούν την πενθήμερη καραντίνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κάποιοι ευάλωτοι να αποδημήσουν εις… Κύριον, μάλιστα δίχως να προλάβουν να μάθουν τον λόγο. Γι’ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση.
* Όσα εξωφρενικά και απαράδεκτα σημειώθηκαν -το τελευταίο διάστημα- στο Βρετανικό μουσείο (Λονδίνο) είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαιτήσει η χώρα μας από την Μεγάλη Βρετανία να επιστραφούν στην Αθήνα τα κλαπέντα αρχαία “Ελγίνεια”. Αποδείχθηκε ότι, στην Αγγλία υπάρχει κίνδυνος απώλειάς τους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι δεν μας τα επιστρέφουν διότι δεν είχαμε ικανό χώρο για τη φύλαξη και συντήρησή τους. Όταν δημιουργήθηκε το υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης βρήκαν άλλες δικαιολογίες. Σήμερα που χάνονται σαν … καρφίτσες οι αρχαιότητες από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου, δεν είναι καιρός να ζητήσουμε μετ΄επιτάσεως να μας επιστραφούν οι Ελληνικές αρχαιότητες που μας ανήκουν και εκλάπησαν από το φυσικό τους χώρο;
* Ένα θλιβερό φαινόμενο, που παρατηρείται τελευταία, είναι η θέαση (σε μπαλκόνια οικιών και όχι μόνο) κουρελιασμένων σημαιών. Η σημαία είναι ιερό σύμβολο. Εάν θέλεις τη βάζεις στο σπίτι σου, εάν δεν θέλεις όχι. Αλλά, από τη στιγμή που επιλέγεις να την αναρτήσεις, οφείλεις να την έχεις σε καλή κατάσταση, ειδάλλως εσύ ο ίδιος γελοιοποιείσαι, μη σεβόμενος το ιερό σύμβολο του Έθνους μας. Εάν δεν είσαι άξιος να τη διατηρείς, μην την τοποθετείς σε δημόσια θέα διότι οι ορώντες αυτήν θα σχηματίσουν για σένα μέσα τους την εικόνα του ηλίθιου πατριδοκάπηλου. Τελεία και παύλα. Προτροπή μου είναι να τις αναρτούμε αλλά και να τις εποπτεύουμε, καθότι απαιτείται ενίοτε αντικατάστασή τους.
* Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το τι θα ακούσουμε και θα δούμε είναι το κάτι άλλο. Ορισμένοι, προκειμένου να καρπωθούν πολιτικά οφέλη πουλούν και τη … μάνα τους ! Σεβασμός, κυρίες και κύριοι! Πάνω από τις εκλογές, τους θώκους και τα αξιώματα στέκει η αξιοπρέπεια. Αυτή μόνο θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή και από αυτή κρινόμαστε καθημερινά και σε κάθε έκφανση της βιωτής μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι λίαν πρόσκαιρα και εφήμερα και σύντομα παρέρχονται για όλους μας. Αξιοπρέπεια και ήθος! Γι’ αυτό και δεν πρέπει να στηρίζει κανείς τη ζωή του στην πολιτική, διότι αργά ή γρήγορα κινδυνεύει να καταλήξει στο περιθώριο ή το… ψυχιατρείο, όταν όλα τελειώσουν. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε επάγγελμα, άλλα πάρεργο, που πρέπει να σε γεμίζει για τη διάθεση της προσφοράς στο συνάνθρωπο και την πόλη ή το χωριό σου.  

* Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί, με παραπολιτικά και επίκαιρα. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε και κάποια θέματα, όπως όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για τα έργα στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι και το Αεροδρόμιο. Διότι, όντως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια! Έως τότε χαίρετε!

Latest..

Π. Κουφέλος: . Οραματιζόμαστε ένα Δήμο ευημερούντα που όλοι θα αγαπάμε και για τον οποίον νιώθουμε υπερήφανοι

ΛΕΣΒΟΣ: Στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, ο Πανάγος Κουφέλος, επικεφαλής του συνδυασμού “Νέα δράση νέος Δήμος” και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης, … [Read More...]