Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 139/ 10-05-2024)

ΧΙΟΣ : *Πραγματικά, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χίου, στο Τμήμα Αιμοδυναμικής και σε όλους τους ιατρούς που, με επικεφαλής τον Διευθυντή Ιατρό κ. Αθανάσιο Καρτάλη, υπερβάλλουν εαυτόν κατά την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματός τους, οδηγούμενοι από επιτυχία σε επιτυχία. Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν όντως την ιατρική. Εάν δεν την αγαπούσαν δεν θα ανάλωναν τόσες ώρες ιατρικής μέριμνας στο νοσηλευτικό ίδρυμα του ακριτικού νησιού μας, ούτε θα πάσχιζαν να θεμελιώσουν και να αναπτύξουν δράσεις και δομές που κάποτε φάνταζαν ακατόρθωτες για τη Χίο. Όλο το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Χίου πασχίζει και μεριμνά για τον ασθενή, όμως ιδιαίτερα για την Καρδιολογική κλινική έχω να πω έναν παραπάνω λόγο, μιας και έχω ιδίαν αντίληψη, αφού και προσωπικά έχω τύχει της φροντίδας του αγαπητού σε όλους τους συμπολίτες μας ιατρού Θανάση Καρτάλη και της ομάδας του. Πρόσφατη λαμπρή επιτυχία η τοποθέτηση βηματοδοτών στη Χίο, ενώ ήδη από το προηγούμενο διάστημα η πραγματοποίηση στεφανιογραφιών και επεμβάσεων αγγειοπλαστικής περί την καρδιά. Τους ευγνωμονούμε για μια ακόμη φορά !
*Την τελευταία περίοδο η ΔΕΗ μας έχει ταράξει στις αιφνίδιες διακοπές ρεύματος. Το να συμβαίνει μια στο τόσο είναι κατανοητό, όμως εδώ το κακό έχει παραγίνει. Φεύγουμε από τα σπίτια μας και επιστρέφοντας βρίσκουμε ενίοτε ανοικτά τα κλιματιστικά, την τηλεόραση, το ψυγείο να ΄΄σφυρίζει΄΄, κλπ. Αποσυντονίζονται τελείως τα λογισμικά συστήματα των υπολογιστών, ενώ από τις πτώσεις τάσης μπορεί να καταστραφούν πλήρως εκτυπωτές. Κάποτε, παλαιότερα, όταν η Πολιτεία αντιμετώπιζε τη ΔΕΗ ως δημόσια (αμιγώς) Υπηρεσία και το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, υπήρχε διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Κατά τη γνώμη μου, το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και η ΔΕΗ και η διάθεση και διανομή του ρεύματος πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο και να τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Σήμερα, τα τελευταία χρόνια, αφού τα ψιλοβρήκαν αστοδεξιοί και ψευτοαριστεροί κυβερνόντες (και στο θέμα αυτό) και παρέδωσαν σε ιδιώτες το ρεύμα, με όρους του ιδιωτικού εμπορίου, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και τους πελάτες (καταναλωτές) με όρους ιδιωτικού εμπορίου. Έτσι, σε κάθε μη προειδοποιημένη διακοπή ρεύματος οφείλει να αποζημιώνει ο πάροχος του ρεύματος τον καταναλωτή, ανεξάρτητα εάν του προξένησε απτή υλική φθορά ή όχι. Οι ασθενείς που, ενδεχομένως, διακόψουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, λόγω διακοπής της θεραπείας τους (ακόμη και ολιγόλεπτης, αν και τελευταία μας έχουν συνηθίσει σε μεγαλύτερης διάρκειας), ο ιδιώτης- εργάτης- μάστορας (ακόμη και οι μαθητές) που μελετά ή εργάζεται και διακόπτει αιφνίδια την μελέτη ή εργασία του, κλπ., δεν θα αποζημιωθούν; Εάν η Πολιτεία θέλει να ιδιωτικοποιεί τις κοινωνικές παροχές, θα επιβάλλει και την αποζημίωση των πελατών, κάθε φορά που αιφνιδίως διακόπτεται η παροχή ρεύματος από τον ιδιώτη πάροχο. Αμ το άλλο; Σε ποιο άλλο κράτος της Ευρώπης κάνεις αίτηση ηλεκτροδότησης και είναι άγνωστο πότε αυτή θα γίνει; Ή για να μετακινηθεί ένας στύλος μπορεί και να περάσουν μήνες, με αποτέλεσμα να κωλύεται η υλοποίηση δημοσίων έργων; Γίνονται αυτά πουθενά αλλού στον κόσμο; Όμως κανένας μέχρι σήμερα δεν τα διόρθωσε !

*Τελικά, η ψυχή του ανθρώπου (και δη των πολιτικών) είναι μια άβυσσος…! Το είδαμε και αυτό: Εκείνοι οι οποίοι αρνούνται κάθε συνεργασία με οποιονδήποτε, εκείνοι που όποιον δεν τους ΄΄προσκυνά΄΄ και δεν τους ΄΄γλύφει΄΄, ζητούν ευκαιρία να τον εξοντώσουν πολιτικά, οικονομικά, εργασιακά, να εμφανίζονται στα ΜΜΕ -επισκεπτόμενοι θεσμικούς φορείς- και να μιλούν για ανάγκη συνεργασίας !!! Βέβαια, συνεργασία εννοούν εκείνοι, να μιλούν και να προβάλλουν οι πάντες (ως υπάλληλοί τους…) τα -μηδαμινά- δικά τους έργα αλλά και των άλλων πάλι ως δικά τους ! Και όποιος τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη και μιλήσει, ουαί κι αλλοίμονο τι τον περιμένει ! Αυτή είναι η νέα, σύγχρονη δεξιά, όπως κάποιοι την κατάντησαν ! Αυτά συμβαίνουν όταν ευδοκιμούν ως παράγοντες ενός τόπου άνθρωποι που δεν ζουν εκεί μόνιμα, που δεν έχουν ζυμωθεί με την κουλτούρα μιας τοπικής κοινωνίας, που δεν στάθηκαν δίπλα στους συμπολίτες τους (βιώνοντας όσα εκείνοι βιώνουν στην καθημερινότητά τους), αλλά έφθασαν ως ΄΄αλεξιπτωτιστές΄΄, ήτοι πρώην απλοί επισκέπτες της ! Ας προσέχει και ο λαός όταν ψηφίζει… Μόνο στην ψήφο του λαού ποντάρουν και ΄΄κοιμούνται και ξυπνούν΄΄ με τη σκέψη αυτή…! Ας τους στείλουμε, λοιπόν, σπίτια τους την κατάλληλη στιγμή !

*Ως κεραυνός εν αιθρία έφθασε η είδηση, μέσω πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος τοπικού ΜΜΕ, ότι εξέπνευσε άπραγη η ημερομηνία που είχε ορίσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) αναφορικά με τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και τη δημιουργία ενός σύγχρονου παραλιακού μετώπου στο νησί μας, με έμφαση ενδιαφέροντος από πλευράς της τοπικής Αυτοδιοίκησης μας (κυρίως τον Δήμο) της φυσικής συνέχειας από την περιοχή Κεραμεία Θυμιανών και μέχρι την περιοχή της Δασκαλόπετρας (Βροντάδου). Η ημερομηνία αυτή ήταν η 30η/04/2024. Όμως, το Υπουργείο Ναυτιλίας, για τον ίδιο λόγο (τακτοποίηση) έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η/12/2024. Συνεπώς, για λόγους καθαρά πρακτικούς, αλλά και κοινής εναρμόνισης του Ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών (ιδού πού μπορούν να βοηθήσουν οι μηνιαίες συναντήσεις των αιρετών της Χίου, σε ουσιαστικές παρεμβάσεις υπέρ του νησιού και όχι … δημόσιες σχέσεις !) ώστε η καταληκτική ημερομηνία να μετατεθεί κατά 8 μήνες, δηλαδή μέχρι 31/12/2024. Εξυπακούεται ότι, μέχρι τότε, πρέπει να ΄΄πάρουν φωτιά οι μηχανές΄΄ Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ΑΟΤΑ και να φροντίσουν μέσα στο διάστημα αυτό να αποστείλουν στα Υπουργεία τα απαιτούμενα έγγραφα, σχέδια, κλπ. Είμαι βέβαιος ότι, οι κ.κ. Δημήτρης Πατελίδας και Στρατής Γδύσης (εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας και του ΑΟΤΑ αντίστοιχα) θα επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Βέβαια, απορίας άξιον είναι γιατί, από το 2019 μέχρι τώρα (5 ολόκληρα χρόνια) δεν ευοδώθηκαν οι όποιες προσπάθειες και δεν κατατέθηκαν όσα έπρεπε, αλλά σήμερα πρέπει να τρέξουν άλλοι για να καλύψουν τις παραλείψεις άλλων.

*Την άποψή μας για τα περί Δημοτικού Υπνωτηρίου την έχουμε εκφράσει κατ΄ επανάληψη. Τα όποια περιστατικά εμφανίζονται -ελάχιστα κατ΄ έτος- μπορούν να καλυφθούν με δύο τρόπους: 1). Την προσωρινή φιλοξενία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με δαπάνη του Δήμου (όπως ορθά πράττει ο Δήμος Μυτιλήνης τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά και ο Δήμος Χίου -με παρεμφερή τρόπο- την περίοδο 2015-2019). Και 2). Με την αξιοποίηση των κενών (ή/και ενδεχομένως μη νομίμως καταληφθέντων) καταλυμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου, στην περιοχή Παναγίας Βοήθειας, που κατέλιπε ο ευπατρίδης Κώστας Μίχαλος τη δεκαετία του 1960, με σκοπό να διαμένουν άπορες οικογένειες (όχι κληρονομικώ δικαίω, αλλά με περιοδικό έλεγχο που να αποδεικνύει την ύπαρξη απορίας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει τηρηθεί).

*Μου το ανέφερε, ως προβληματισμό προς δημόσια περισυλλογή (΄΄τροφή για σκέψη΄΄), πρώην αιρετός (από τους μακροβιότερους στην τοπική Αυτοδιοίκηση) και δεν έχω λόγο να μην συμφωνήσω, μεταφέροντάς το: Έχει κανείς αντιληφθεί ότι, υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία πλέον της δεκαετίας, οι οποίοι έχουν λησμονήσει τη φύση της θέσης εργασίας που καταλαμβάνουν; Μάλιστα, εξ αυτών κάποιοι, ουδέποτε έχουν εκλεγεί ως αιρετοί με συνδυασμό που να πλειοψήφησε και να άσκησε εξουσία (για να πει κάποιος ότι έλειψαν από την Υπηρεσία τους, λόγω της δυνατότητας που τους έδωσε ο λαός, δια της ψήφου του, σε πλειοψηφήσαντα συνδυασμό), με αποτέλεσμα να παραμένουν τοποθετημένοι επί σειρά ετών, αποστερώντας κάτι που άλλοι θα ήταν καταλληλότεροι από εκείνους να πράξουν. Αμ το άλλο, που το πάτε; Όποιον θέλει κάθε πολιτικός να πάρει κοντά του και είναι δημόσιος υπάλληλος, τον χαρακτηρίζει ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την παροχή συμβουλών… Τώρα, τι είδους επιστημονική παροχή υπηρεσιών μπορεί να παράσχει (επί απολύτως τυχαίω παραδείγματι) ένας … φύλακας είναι απορίας άξιον !

*Ιδιαίτερα μας χαροποίησε το γεγονός της ανακοίνωσης εκπόνησης και προώθησης των μελετών που αφορούν στην παράκαμψη της περιοχής Γρού, μιας περιοχής που ασφυκτιά κυκλοφοριακά και χρήζει παρεμβάσεων. Μακάρι να προχωρήσει η παράκαμψη του Γρού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ΄΄πήραν ζεστά΄΄ οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν στροφές ΄΄καρμανιόλες΄΄ και έχουν γίνει ουκ ολίγα ατυχήματα. Κάποτε (γύρω στο 2005) είχε συζητηθεί άλλη μια καλή πρόταση: Η σύνδεση της περιοχής Ευρετής –Μονοδενδρίου με την περιοχή του Γρού. Η οποία δίδει και αδιέξοδο στην περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς, κλπ.

            *Στον χώρο εκθέσεων του Ομηρείου φιλοξενούνται έργα των κυριών της ΠΕΚΕΒ. Πρόκειται για εξαίσια κομψοτεχνήματα, πολύ όμορφα και πρωτότυπα. Αξίζει τον κόπο να τον επισκεφθεί κανείς και να τα καμαρώσει ! Συγχαρητήρια στις δραστήριες κυρίες της ΠΕΚΕΒ !

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε, υγεία και χαρά !-

Latest..