Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 141/ 24-05-2024)

ΧΙΟΣ : *Το προηγούμενο Σάββατο, το απόγευμα, γίναμε συμμέτοχοι και συνδαιτυμόνες σε μια γιορτή χαράς με πολλά μηνύματα πίστης, ανθρωπιάς και ελπίδας. Η αγαπημένη μας συμπολίτισσα, Δέσποινα Βουχούρη συμπλήρωσε πλέον των δύο ετών από την ημέρα που βρέθηκε συμβατός δότης και της χάρισε ζωή. Με τη βοήθεια του Θεού, Στον Οποίο η Δέσποινα πάντοτε είχε τις ελπίδες της, όλα πήγαν καλά και σήμερα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας έπειτα από ένα μεγάλο κύκλο δοκιμασίας και μεγάλης δυσκολίας. Βράχος ακλόνητος στο πλευρό της ο γιός της, Γιώργος Ξυλάς, το ευγενικό παιδί με τη μεγάλη καρδιά, αληθινό πρότυπο φιλοστοργίας και πραγματικός ΄΄φύλακας άγγελος΄΄ δίπλα στη μητέρα του. Το απόγευμα του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο του φιλόξενου σπιτιού τους (δίπλα στην Ευαγγελίστρια), πάνω από 200 φίλοι της οικογένειας βρέθηκαν μαζί και τίμησαν τη Δέσποινα και τον Γιώργο, μα και τον μεγάλο δότη, Σάκη Βαλαβάνη- προπονητή χάντμπολ από τη Δράμα (που ήλθε στη Χίο με τη σύζυγο και τα παιδιά τους, δίχως να το γνωρίζει ούτε η Δέσποινα ούτε οι υπόλοιποι καλεσμένοι) και αποτέλεσε την ξεχωριστή και όμορφη έκπληξη της βραδιάς που είχε οργανώσει άψογα ο Γιώργος. Συμπαραστάτης στον αγώνα της Δέσποινας, εξ αρχής και μέχρι σήμερα, ο Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου, Πρωτ. π. Χριστοφόρος Γουρλής. Πραγματικά χαιρόμαστε με την αίσια έκβαση της πορείας υγείας της Δέσποινας. Η ίδια αποτελεί πρότυπο δύναμης και ελπίδας, ενώ ο σεμνός και ταπεινός δότης της πρότυπο προσφοράς και αλτρουισμού. Ευχαριστούμε που μας δώσατε τη δυνατότητα  να συμμετέχουμε στη χαρά σας αυτή και μοιραστήκαμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα έντονα βιώματά σας. Η αθρόα προσέλευση των προσκεκλημένων απέδειξε ότι, οι συμπολίτες μας, σάς αγαπούν ειλικρινά και χαίρονται με τη χαρά σας. Ευχόμαστε πάντα υγεία και χαρά !
*Εδώ και χρόνια, συχνά πυκνά αναφερόμαστε στην ανάγκη βελτίωσης στη σηματοδότηση, επί σημείων του οδικού δικτύου, ειδικότερα στην πόλη μας, με δημόσιες επισημάνσεις. Ένα ΄΄ιδιόμορφο΄΄ σημείο είναι αυτό στη συμβολή των οδών Κανάρη και Ελευθερίου Βενιζέλου (έναντι της κεντρικής Εθνικής Τράπεζας), όπου έχουν σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις οχημάτων, λόγω παραβίασης της εκεί ευρισκομένης επιγραφής STOP. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα σημειώνεται και σε άλλα τρία (3) σημεία στην πόλη μας -που είναι θέμα χρόνου να συμβεί σοβαρό τροχαίο- και ειδικότερα:
1). Στη συμβολή των οδών Καλαμπόκα και Κουντουριώτου (στου “Φωκά”, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι), όπου σχεδόν ποτέ δεν σταματά κανένας οδηγός από την Κουντουριώτου προς τον Καμένο Πύργο, για να περάσει ο ερχόμενος από Καλαμπόκα προς Κουντουριώτου που έχει προτεραιότητα (και παρά το ότι υπάρχουν επί της Κουντουριώτου δύο πινακίδες STOP).
 2). Στη συμβολή των οδών Κ. Μίχαλου (μετά τις Φυλακές) – Αγίου Γεωργίου Ορφανού – Αγίου Σπυρίδωνα – Αεροπόρου Χαλκιά (όπου επικρατεί το απόλυτο “χάος” μεταξύ ανερχομένων και κατερχομένων εκατέρωθεν).
3). Στη συμβολή των οδών Αεροπόρου Χαλκιά – Γ. Κονδύλη- Ριζαρείου- Εμμ. Τιμόνη (ακριβώς έξω από την είσοδο της Ταξιαρχίας Χίου-96 ΑΔΤΕ), όπου σχεδόν κανένας οδηγός δεν τηρεί το υπάρχον -και από τις δύο πλευρές της Εμμ. Τιμόνη- STOP (δηλαδή οι ερχόμενοι από Βαρβάσι ή Αγ. Ιωάννη Νεκροταφείου δεν σταματούν ποτέ εκεί, ενώ υπάρχουν δύο πελώριες επιγραφές STOP). Στα ανωτέρω σημεία έχουν σημειωθεί δεκάδες συγκρούσεις, με υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς. Ας ελπίσουμε η Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δήμου να δει το όλο πρόβλημα συνολικά και οι ιθύνοντες να λάβουν κατάλληλα μέτρα.

*Μια ακόμη παράλειψη είναι η μη τοποθέτηση σήματος που να απαγορεύει τη στροφή (αριστερά) για τα διερχόμενα οχήματα επί της οδού Αεροπόρου Ροδοκανάκη (Φάρκαινα) και ειδικότερα για όσα έρχονται από Βαρβάσι και πορεύονται προς Αεροδρόμιο και Καρφά. Αφαιρέθηκε πριν μήνες η πινακίδα που απαγόρευε τη διέλευση από το τμήμα εξόδου (νοτιοδυτικά) του πάρκινγκ της Φάρκαινας (προφανώς λόγω της κατασκευής νέου πεζοδρομίου στο βόρειο σύνορο του περιβάλλοντος χώρου του αεροδρομίου), με αποτέλεσμα τώρα να εισέρχονται και να εξέρχονται από το ίδιο σημείο τα αυτοκίνητα. Θέμα χρόνου η σύγκρουσή τους !

            *Νωρίς ξεκίνησαν οι αντιπολιτευτικοί λόγοι ορισμένων στα της Αυτοδιοίκησης. Όταν τους τα λέγαμε δεν μας άκουγαν, τώρα τι θέλουν να πουν; Ότι μέσα σε πέντε μήνες θητείας (κι ενώ μπροστά υπάρχουν άλλοι πενήντα πέντε…) ο κόσμος άλλαξε γνώμη, σε σχέση με όσα ψήφισε στις εκλογές; Εκείνοι όταν παρέλαβαν από την προηγούμενη διοίκηση τι περισσότερο έκαναν το πρώτο εξάμηνο από αυτά που κάνουν σήμερα οι διάδοχοί τους; Εάν μας άκουγαν δεν θα έφταναν σήμερα να απολογούνται για άλλους…

            *Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με το τί είδους μυαλά κουβαλούν ορισμένοι οπαδοί αθλητικών ομάδων. Πρόσφατα, βρέθηκα σε μια μικρή ομήγυρη, σε πολυσύχναστο σημείο θαμώνων του είδους και άκουσα και είδα σκηνές απείρου κάλους. Συμπολίτες ή/και φίλοι να αποδίδουν έκαστος εκάστω βαρύτατους χαρακτηρισμούς και εκφράσεις διότι βρίσκονταν οι ομάδες τους σε αντιπαλότητα. Το κακό με την οπαδική βία έχει παραγίνει. Η Πολιτεία διαρκώς συζητά περί λήψης μέτρων μόλις θρηνήσουμε κάποιο θύμα, όμως κατ΄ ουσίαν τίποτε δε γίνεται και το φαινόμενο ολοένα και περισσότερο φουντώνει, ειδικά στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Πέραν δε του ότι αλληλοβρίζονται κάποιοι (αυτό ας πούμε ότι είναι πρόβλημά τους…), προξενούν ανεπανόρθωτες φθορές στη δημόσια και δημοτική περιουσία, δίχως μέχρι σήμερα κάποιος να έχει τιμωρηθεί. Τούτο αποτελεί στοιχείο λειτουργίας μιας κοινωνίας και νομίζω ότι δεν τιμά κανέναν –πραγματικά δημοκράτη- πολίτη. Γι΄ αυτό και όσοι εχέφρονες και φίλαθλοι του ΄΄ευ αγωνίζεσθαι΄΄, έχουν αποστασιοποιηθεί από το σύγχρονο ποδόσφαιρο, κλπ., που δεν καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα του συναγωνισμού. Σημείο και αυτό των καιρών. O temrora o mores !

            *Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, στο νησί μας υπάρχει έντονη πνευματική και πολιτισμική δραστηριότητα. Όποιος θέλει να δηλώσει συμμετοχή, υπάρχει πληθώρα φορέων, συλλόγων και θεσμικών οργάνων που μπορεί να το πράξει. Σχεδόν καθημερινά κατακλυζόμαστε από προσκλήσεις πολιτιστικών συλλόγων και πνευματικών καθιδρυμάτων, που διοργανώνουν εξαιρετικές εκδηλώσεις. Τούτο μαρτυρεί ότι υπάρχει πνευματική ζωή και δράση στον τόπο και δεν έχουν τα πάντα διαβρωθεί… Ενδεικτικά θα αναφερθώ στους συλλόγους Φίλοι του Χιώτικου Χωριού, ΦΟΧ, ΦΟΒ, ΠΕΚΕΒ, Γεώργιος Βούρος Λιβαδίων, Φάρος Βαρβασίου, Ποντίων -Χίου, Αγ. Γεώργιος Φρουρίου, κ.α., που μας έστειλαν προσκλήσεις για εκδηλώσεις και δράσεις τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ειλικρινά τους καμαρώνουμε όλους και χαιρόμαστε. Ας μου επιτραπεί να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στα πολιτιστικά εργαστήρια του Ομηρείου (που την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τις δράσεις τους) και ακόμη μία ειδικότερα στο Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας, υπό τον δάσκαλό του Κώστα Στείρο, που στο χώρο εκθέσεων του Ομηρείου προβάλλονται τα έργα των μαθητών του. Κατά την τελετή των εγκαινίων, στους φιλότεχνους επισκέπτες της Έκθεσης μοιράστηκαν σελιδοδείκτες με θέματα εμπνευσμένα από τα Ex Libris (μάλιστα ένας από τον αδελφό του Ιωάννη Καποδίστρια, Λεωνίδα), καθώς και τρεις παραλλαγές αφισών με θέματα από μαρμαρογραφίες (δημιουργήματα του Κώστα Στείρου, με την ευγενική χορηγία του Τυπογραφείου- Εκδοτικού Οίκου <<Άλφα Πι>>). Συγχαρητήρια σε όλους ! Η τέχνη εξημερώνει τον άνθρωπο !    *Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε να χαίρεστε ! Χριστός Ανέστη !-

Latest..